PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

Dyspraxie.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Podpůrný metodický seminář zaměřený na předškolní věk I.
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Výchova mládeže s více vadami
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Mladší školní období.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Rodinné prostředí žáka
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
INTEGRACE DĚTÍ S VÝCHOVNÝMI PROBLÉMY
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
Příčiny SPU.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Specifické vývojové poruchy učení
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE
Logopedická třída MOTÝLCI
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
osob s mentálním postižením
Specifické poruchy školních dovedností
VÝVOJOVÁ DYSFÁZIE složitý multifaktoriální problém
ADHD Diagnóza nebo handicap?
Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.
LMD, ADD, ADHD.
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Úvod do psychologie
centrální porucha zpracování řečového signálu
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
HORIZONT ZLÍN Workshop
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI:
Pedie Co mají společné?.
Diagnostické metody.
Sociální čtení.
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Rodičovství biologické a pěstounské
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI

Hyperaktivita Impulzivita syndrom LDE (lehká dětská encefalopatie) LMD (lehká mozková dysfunkce) Hyperkinetická porucha

Hyperkinetická porucha chování Porucha aktivity a pozornosti ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) Porucha pozornosti ADD (Attention Deficit Disorder)

TERMINOLOGIE: V 50. letech se setkáváme s pojmem LDE – ve smyslu lehčího časného poškození

Později přichází pojem LMD charakterizovaný: zvláštními a omezenými zájmy, ulpívavostí, nezájmem o kolektivní hry, obtížným chápáním pravidel, omezenou, nebo žádnou schopností symbolické hry, konstrukční a jednoduchá napodobivá hra, obtížemi v rozlišování reality a fantazie, či

MMD, přičemž tento název poukazuje na biologický základ obtíží.

Termín LMD byl jako příliš široký postupně nahrazen užšími pojmy, popisujícími projevy poruchy: ADHD – porucha pozornosti s hyperaktivitou ADD – porucha pozornosti VKP – vývojová koordinační porucha Specifické poruchy učení

Od 80. let se ve Skandinávských zemích a Austrálii nově objevuje termín DAMP Deficits in Attention, Motoric Control and Perceptual Abilities, který je širší než pojmy ADHD a ADD, ale ne tolik široký jako pojem LMD.

Tento pojem zahrnuje problémy v: pozornosti, obtíže v pohybové koordinaci, problémy v percepci, obtíže v porozumění a rytmu řeči, v porozumění slyšeného, přičemž všechny problémy se mohou vzájemně kombinovat, nebo se některý z nich nemusí projevit vůbec.

Příčiny vzniku poruch pozornosti a aktivity jsou mnohočetné: prenatální a perinatální vlivy organické postižení CNS genetické faktory vlivy prostředí

Diagnóza převažuje u chlapců–podle MKN-10 v poměru 3:1 Problémy dětí se promítají do všech oblastí jejich života, obtíže zpravidla vynikají při vstupu do školského zařízení.

OBRAZ DÍTĚTE S DIAGNÓZOU ADHD A ADD Obraz poruchy se mění v průběhu vývoje dítěte v souvislosti s dozráváním CNS a promítá se do něj rovněž výchovné působení.

HYPERAKTIVITA PORUCHY POZORNOSTI IMPULZIVITA EMOČNÍ LABILITA OBTÍŽE VE VZTAZÍCH – nižší schopnost empatie

PORUCHY EXEKUTIVNÍCH FUNKCÍ snížená schopnost seberegulace, problémy v plánování činnosti, ulpívavost na osvědčeném způsobu řešení problému, obtížné rozhodování NÍZKÁ VYTRVALOST PROBLÉMY V MOTORICE

Velmi často bývají přidruženy ještě další obtíže: specifické vývojové poruchy učení, poruchy chování, poruchy řeči, či problémy ve vizuální a auditivní percepci.

SPECIFIKA PORUCHY POZORNOSTI ADD Diagnóza se odlišuje v projevech hyperaktivity, která zde není přítomna.

V obrazu poruchy dominuje pomalá školní práce, dítě působí dojmem, jako by žilo ve svém světě a nevěnovalo školní práci pozornost. Děti jsou málo aktivní a nesamostatné („kam ho postaví, tam ho najde“).

PRŮBĚH PORADENSKÉHO PROCESU A DIAGNOSTIKA ADHD i ADD

Anamnéza: kromě standardního postupu věnujeme větší pozornost prenatálnímu vývoji a jeho komplikacím, ptáme se na možné genetické vlivy, věnujeme se podmínkám prostředí.

Zjišťujeme projevy dítěte od narození – zpravidla jsou rodiči popisovány 2 typy chování:

dítě je od počátku vývoje neklidné, uplakané, nespokojené, dráždivé, má poruchy spánku (např. obrácený rytmus) v kojeneckém věku je miminko spokojené, teprve později-zpravidla v batolecím období začíná být hyperaktivní, zlostné, neposlušné, apod.

Pohovor s rodiči: probereme chování dítěte v různých situacích. Ptáme se na schopnost soustředit se, udržet pozornost, vůli a vytrvalost, event. ulpívavost, zajímáme se jak často mění dítě své zájmy, jak se projevuje chování dítěte,

zda je dítě obratné, nebo nešikovné, zabýváme se i jeho sociálními vztahy. V této souvislosti jsou velmi cenné zprávy pedagogů.

Vlastní vyšetření: pozorování: všímáme si veškerých projevů dítěte v průběhu vyšetření, zaznamenáváme nápadnosti v aktivitě, motorice, vyjadřování, navazování komunikace, případné emoční reakce, napětí a tiky, vytrvalost při práci, úpravu oblečení, atd.

rozhovor: všímáme si zejména zvláštností v řeči (výslovnost, vyjadřování, artikulace), zaměřujeme pozornost na vztahy v rodině, mezi vrstevníky a ve školském zařízení.

zjišťování úrovně rozumových schopností: používáme zejména komplexní intelektové testové baterie pro příslušnou věkovou kategorii (WISC III, TM, Kaufmanova baterie, apod.).

Sledujeme rozložení výkonů mezi jednotlivými subtesty ve verbální a neverbální částí – zaměřujeme se i na vnitřní výkon v jednom subtestu.

zjišťování úrovně parciálních schopností: administrujeme testy pozornosti (např. číselný čtverec) zjišťujeme úroveň jemné motoriky pomocí kresebných testů (test postavy, obkreslování)

vizuální a auditivní percepci pravolevou orientaci, lateralitu paměťové funkce, schopnost plánování, exekutivní funkce (emoční ladění, osobnostní charakteristiky, dg. SPU)

Závěr vyšetření a doporučení: s rodiči probereme výsledky vyšetření, podle obrazu poruchy dítěte zvážíme, zda nejsou nutná další odborná vyšetření (neurologické) a následná spolupráce s pedagogy.

PODPŮRNÉ PSYCHOLOGICKÉ PROSTŘEDKY, JEŽ MŮŽEME VYUŽÍT PŘI PRÁCI S DĚTMI S PORUCHAMI AKTIVITY A POZORNOSTI

trénink pozornosti – KUPOZ – cvičení na soustředění trénink vytrvalosti nácvik koordinace pohybu a podpora rozvoje obratnosti EEG biofeedback relaxační metody

arteterapie režimová opatření rozvoj představivosti a způsobů řešení problémů rozvoj strategií zvládání zátěžových situací začlenění do vhodné zájmové skupiny

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST 