VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Krátký film TRUTNOV a.s. Uvádí.
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Přijď Duchu svatý.
Ve společenství s Matkou Boží
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Velikonoce – přežít/prožít
Křesťanství.
Centrum pro katechezi v Olomouci Křesťané přestávají být pronásledováni a křesťanství se naopak stává se privilegovaným náboženstvím. Křesťané přestávají.
Zpřítomnění Kristova vykupitelského poslání
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
Ježíšova velekněžská modlitba I
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Kalendář - duben Petr Machala.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Jakub Moravec
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Velikonoce v Kunovicích
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Tradice Velikonoc.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Křesťanství B. Trojanová.
Velikonoce.
1.
Řád mše svaté.
Ježíš.
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
Transkript prezentace:

VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV

VELIKONOCE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ KŘESŤANSKÉ SVÁTKY, PŘIPOMÍNAJÍ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ DNY V JEŽÍŠOVĚ ŽIVOTĚ KVĚTNÁ NEDĚLE … TÝDEN PŘED VELIKONOCEMI JEŽÍŠ SLAVNĚ VJÍŽDÍ DO JERUZALÉMA ZELENÝ ČTVRTEK … POSLEDNÍ VEČEŘE, USTANOVENÍ VEČEŘE PÁNĚ VELKÝ PÁTEK … UMUČENÍ JEŽÍŠE KRISTA

CO JSOU PAŠIJE. … PASSIO (LAT CO JSOU PAŠIJE? … PASSIO (LAT.) = ZHUDEBNĚNÉ (NENÍ PRAVIDLEM) EVANGELNÍ ÚRYVKY O JEŽÍŠOVĚ UMUČENÍ ČTENÉ (ZPÍVANÉ) NA KVĚTNOU NEDĚLI A NA VELKÝ PÁTEK BÍLÁ SOBOTA … UZAVŘENÝ HROB, TICHO, DEN BEZ BOHOSLUŽEB (POZN.: PROČ NÁZEV BÍLÁ? DLE BÍLÉHO ROUCHA KATECHUMENŮ, LIDÍ PŘIPRAVUJÍCÍCH SE NA KŘEST A VSTUP DO CÍRKVE)

NEDĚLE VZKŘÍŠENÍ (= BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ) PRÁZDNÝ HROB, SETKÁNÍ UČEDNÍKŮ S JEŽÍŠEM NEJVĚTŠÍ SVÁTEK KŘESŤANŮ JAN 20, 19 - 23 (V NĚKTERÝCH JAZYCÍCH SE NEDĚLE NAZÝVÁ VZKŘÍŠENÍ, VIZ RUŠTINA = VASKRESENIJE) DOBA VELIKONOČNÍ 40 DNÍ, KDY JEŽÍŠ JE SE SVÝMI BLÍZKÝMI, JEHO CÍLEM JE OBNOVIT IZRAEL, CELÝ BOŽÍ LID, NIKOLI VYTVOŘIT NOVÝ PROUD V ŽIDOVSTVÍ

VYSÍLÁ UČEDNÍKY DO CELÉHO SVĚTA, TEDY I K POHANŮM, ABY VŠUDE BYLO OZNÁMENO, ŽE V JEŽÍŠI SE PŘIBLÍŽILO BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ. MT 28, 19 – 20 PO 40 DNECH JEŽÍŠ ODCHÁZÍ K OTCI JAKO PRVNÍ Z LIDÍ … SVÁTEK NANEBEVSTOUPENÍ PÁNĚ (POZN.: CO JE NEBE? NENÍ MÍSTEM!) TÍMTO SVÁTKEM KONČÍ VELIKONOCE! 10 DNÍ POTÉ TŘETÍ NEJVĚTŠÍ SVÁTEK, TZV. LETNICE … SESLÁNÍ DUCHA SVATÉHO

JEŽÍŠ JIŽ DŘÍVE OZNAMUJE SVÝM UČEDNÍKŮM,ŽE JIM POŠLE JINÉHO UTĚŠITELE, TEDY TOHO, KTERÝ BUDE S NIMI A BUDE JE DOPROVÁZET … SVÉHO DUCHA JAN 14, 16 JAN 15, 26 JAN 16, 7

JEŽÍŠŮV DUCH = DUCH SVATÝ, TEN, JEHOŽ KŘESŤANÉ NAZÝVAJÍ TŘETÍ BOŽSKOU OSOBOU. V TOM JE ÚSTŘEDNÍ PRVEK KŘESŤANSKÉ VÍRY: JEDEN BŮH, KTERÝ SE PROHLÁSIL LIDEM TŘEMI PROJEVY SVÉ PODSTATY – JAKO BŮH OTEC (VYVOLENÉMU NÁRODU VE SZ), JAKO BŮH SYN (V ČLOVĚKU JEŽÍŠI) A JAKO BŮH DUCH (STÁLE PŘÍTOMNÝ SE SVÝM LIDEM)

VŠECHNY TŘI PROJEVY JSOU STEJNÉ PODSTATY A TEDY JSOU SI ROVNOCENNÉ …PROTO JE NEJVÝSTIŽNĚJŠÍM POJMEM … OSOBY PÁTOU KNIHOU V POŘADÍ NZ JE KNIHA O ŽIVOTĚ PRVOTNÍ CÍRKVE … SKUTKY APOŠTOLŮ. NA JEJÍM ZAČÁTKU JE POPIS SESLÁNÍ DUCHA SVATÉHO, PŘÍCHOD UTĚŠITELE. (VIZ SK 2. KAP.)

LETNICE … PŮVODNĚ ŽIDOVSKÝ SVÁTEK SLAVENÝ V JERUZALÉMĚ, PROTO SE TAM UČEDNÍCI NACHÁZELI V DOBĚ SESLÁNÍ (50. DEN PO VELIKONOCÍCH). TENTO DEN JE POVAŽOVÁN ZA POČÁTEK ŽIVOTA CÍRKVE CÍRKEV OD KYRIOS = PÁN A KYRIAKÉ = PÁNOVO (MYŠLENO SPOLEČENSTVÍ)