Time management.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Action academy  Problém 1  Nezvládání časových nároků se často projeví nestíháním termínů, jindy pak kvalitou práce. Většinou.
Advertisements

Technika,tak jak ji vidím já…
Příběh o mravenečkovi.
ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ.
CINSKE PRISLOVI.
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
VY_32_INOVACE_173_ORIENTACE_V_ČASE Denní režim CZ 1.07/1.4.00/
STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Time management.
Tak tuhle chorobu znám ! Nedávno mi byla diagnostikována následující choroba: VPDSP - Věkem Podmíněný Deficit Soustředění Pozornosti. Jak se projevuje.
Efektivnost řídící práce
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
Konverzace: Kam pojedete v létě?. Kolja 3 Otázky a film.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Grafické studio Ten dělá to a ten zas tohle FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Začátek  Psal se rok 1503  Leonardo se chystal na svou každodenní procházku. Bylo slunečné poledne, když se procházel po předměstí rodné Florencie,
Dopis od Boha.
Vysočany Odpolední část leteckých modelářů ve Vysočanech. Tak jak bylo napsáno, tak se létání protáhlo až do nočních hodin. Vzhledem k mému zdravotnímu.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Mýma očima Roman Lavička student kvarty školní studentský pobyt Anglie 2005.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
2. pololetí v V. A. 2. pololetí začalo velkou personální změnou ve vedení školy paní učitelka Veronika Studená.
Time management.
Time management NOE, Vyškov 2014.
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT Finanční gramotnost Chovančíková Eva 1.A.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a ODPOČINKOVÉ MÍSTO V JOSEFOVSKÉM ÚDOLÍ Základní.
 PLÁNOVÁNÍ = stanovení cíle a postupných kroků, jak ho dosáhneme.  ORGANIZOVÁNÍ= koordinace zdrojů a činností směrem k dosažení vytýčeného cíle.
Z.V.V.S (Proklikávejte klidně dle vlastního tempa.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vyhrál jsem Rady, nápady, pravidla
PřIjímací řízení na GJŠ
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Time management. Time management Time management řízení času soubor dovedností pro lepší využití svého času k dosažení produktivity.
Typ klienta.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Etiketa - Představování
Povšechné zásady: Time managementu:
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Příběh o mravenečkovi.
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
VŠE O PENĚZÍCH..
Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Váháte kam po maturitě?. Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Transkript prezentace:

Time management

Kdo neřídí – je řízen time = čas management = vedení, správa, obratné řízení Jedná se tedy o jakousi správu času, neboli „Jak řídit svůj čas“.

Jedna z velmi mála věcí, která je na světě opravdu spravedlivá, je právě čas. S časem se musí hospodařit jako s penězi! Když uděláte chybu a přijdete o peníze, je to velmi nepříjemné, ale většinou je tato ztráta nahraditelná.

Ztráta času je nenahraditelná! Výsledkem nesprávného zacházení s časem jsou: stresy poškozené zdraví finanční ztráty nesplněné vlastní cíle nenaplněné představy o životě.

CÍl -vyzískat ze svého času co možná nejvíce dosáhnout toho, abychom měli čas na všechno, co pokládáme za důležité mít čas na odpočinek, přátele, na rodinu i na koníčky vyhnout se stresu dostat svůj časový rozvrh pod kontrolu

Paretův princip Pravidlo známé také jako „20 / 80 “ 20 % příčin způsobuje 80 % výsledků Zbylých 80 % přináší jen 20 % efektu. Pro time management je nejdůležitější rozpoznat, které úkoly spadají do první skupiny, a na ty se zaměřit.

10 pravidel Time managementu 1. Dělat věci podle stanovených priorit (nedopustit, aby urgentní záležitost vytěsnila důležitou) 2. Delegování povinností (Co mohou dělat jiní, ať dělají jiní)   Hřbitovy jsou plné těch, kteří si mysleli, že bez nich to nejde.  Na základě zvolených priorit vybereme tu činnost, která je pro nás nejdůležitější, kterou ovládáme nejlépe, veškeré ostatní povinnosti poté můžeme delegovat dalším lidem. Ti tuto činnost vykonají mnohem lépe a snáze, než bychom ji vykonali my.

10 pravidel Time managementu 3. Efektivně využívat pomůcky (pořídit si kvalitní (vhodné) pomůcky a využívat jich) 4. Systematické plánování času (získáme ucelený pohled na naší vytíženost, snadno si doplníme další povinnosti a předejdeme možné časové kolizi) Pokud budeme používat nevhodné náčiní (nové si nechceme pořídit kvůli velké ceně nebo z lenosti), může se velmi snadno stát, že nakonec ztratíme mnoho času a nevyhneme se stresu, který vznikl právě z časové náročnosti úkonu. Můžeme použít mnoho plánovacích pomůcek. Mezi ně můžeme zařadit velmi známý diář nebo například plánovací software.

10 pravidel Time managementu 5. Umět říci NE (Odmítáme nabídku, nikoliv člověka) Náš čas není o nic méně důležitější než čas kohokoliv jiného 6. Umět s věcmi „švihnout“ (Umět včas odhadnout, na kterou činnost se nehodíme ) Je potřeba si ujasnit, co pro nás daná nabídka znamená, jaké nám přinese výhody a jaké nám naopak může způsobit nepříjemnosti. Říci NE je obzvláště důležité, chce-li nás někdo připravit o náš čas, který máme určený na důležitější věci. Ne všechny věci jsme schopni dělat. Důležité však je si uvědomit, že některou věc / činnost by někdo jiný udělal mnohem lépe, rychleji a kvalitněji je velká výhoda. Ušetří se tím mnoho času…

10 pravidel Time managementu 7. Informovanost (včasná a úplná informovanost je klíčem k dobrému zvládnutí času) 8. Rušivé vlivy ( telefonáty, návštěvy, náhlé a nehlášené porady)  Pokud jsou naopak některé informace neúplné nebo dokonce chybné, snadno dojde ke špatnému odhadu situace. Úkoly a čas si špatně rozvrhneme a dojde tak k velké chybě. Výsledkem může být časová nezvladatelnost a stres.

10 pravidel Time managementu 9. Časové rezervy (pravidlo 60/40) – rezervní čas na běžně plánované činnosti 10.  Uspořádání pracovního místa ( prostorová inteligence) Ideální je naplánovat zhruba 60 % času a zbývajících 40 % si ponechat na případné spontální a neočekávané aktivity Vhodné uspořádání vytváří podmínky pro efektivní práci, zamezuje zbytečnému a časově náročnému hledání. Nepořádek často bývá vytvořen neznalostí, jak si pracovní místo uspořádat, někdy je systém vnucen (i nevědomě) kolegou či nadřízenými. Každý má však svoji individuální prostorovou inteligenci a podle toho si musí své pracovní místo uspořádat

Příběh – 1. úkol Najděte v textu příklady nedodržení těchto pravidel a jejich důsledky: Umění říct ne Systematické plánování času Uspořádání pracovního místa Rušivé vlivy Delegování pravomocí Informovanost Dělat věci podle stanovených priorit

Příběh pana AB Bylo 6 hodin, když ředitel školy AB přišel do zaměstnání. Přišel brzy, neboť ze včerejška chtěl dohnat řadu nedodělků, které tu zůstaly. Sedl si ke stolu a začal přemýšlet, čím začne. Zadíval se do dáli a dostal chuť na kávu. Šel do sekretariátu, kde postavil vodu na kávu. Náhle se přiřítila uklízečka a táhla Pavla k odpadkovému koši se slovy: „Podívejte se, co tam ti darebáci házejí.“ Ukázala mu 7 košů v 7 třídách. AB slíbil nápravu a odcházel si dodělat kávu a přitom přebral od pošťačky poštu, která právě přišla. Přišel do své kanceláře a začal procházet a roztřiďovat poštu. Při čtení prvního dopisu zjistil, že touto záležitostí se může zabývat teprve tehdy, až u toho bude jeden z kolegů. Položil dopis stranou a vzal do ruky další a další, které rozděloval do přihrádek svým kolegům. V poště ho zaujal časopis Moderní vyučování, zvláště pak jeden článek o projektu „Minimalizace šikany“. Zabral se do čtení, ale vyrušilo ho zvonění telefonu, který začal vyřizovat. To už postupně přicházeli do školy i ostatní. Čas plynul dál. Uběhla první přestávka.

Bylo už téměř 9 hodin. AB předal zbytek pošty sekretářce a chtěl se věnovat přípravě projektu, u kterého bylo dnes třeba dokončit harmonogram a rozpočet. Vtom ale vešli do kanceláře Petr s Milanem a pozvali ho, aby si s nimi vypil kávu, že prý mu musí říci o včerejším bowlingovém turnaji, kterého se měl také zúčastnit. Další kávička trvala 30 minut a AB spěchal zpátky do své kanceláře. Tam už čekal referent bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Přišel udělat domluvenou kontrolu BOZP. AB se rozhodl, že projekt odloží na odpoledne, až se naobědvá. Odpoledne přišli Karel, Běta a Leoš, že se musí dohodnout o barvě na propagačních materiálech ke Dni školy. Trvalo skoro hodinu, než se dohodli. Další půl hodiny hledal podklady k projektu, pak přišlo ještě několik neohlášených návštěvníků, několik telefonátů, několik podpisů na dopisy a vyřízení maličkostí – a den byl pryč. Příprava projektu se o mnoho nehnula. Když si bral projekt domů a ukládal jej do tašky, sliboval si, že zítra přijde už v pět hodin ráno, aby vše zvládl a večer mohl jít s Petrem a Milanem na florbal.