Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,6_03_RODINA TEMA: EKONOMICKÁ FUNKCE RODINY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,6_03 Rodina Šablona: III/2 Sada: OV,6 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: říjen 2011 Ověřeno: – VI.třída Ročník: 6 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: Rodina Téma: Ekonomická funkce rodiny Anotace: Prezentace seznamuje žáky s významem a funkcí peněz. S pojmy kapesné a rozpočet se zamýšlíme nad důležitostí umění hospodařit s penězi. Jedním z cílů hodiny je přimět žáky hovořit o penězích s rodiči a zkusit, aby začali dostávat kapesné. Za domácí úkol se mají žáci pokusit sestavit rozpočet svého kapesného. Poznámky:

3 Funkce rodiny ochranná emotivní (citová) reprodukční ekonomická
(biologická) ekonomická (materiální) výchovná

4 Ekonomická funkce rodiny neboli peníze a jejich význam

5 2. Vypiš na tabuli hodnotu mincí a bankovek, které znáš :
1. Co to jsou peníze ? Peníze slouží jako všeobecně přijímaný prostředek směny – zákonné platidlo. Konkrétní peněžní jednotka daného státu se označuje slovem měna. Peníze dělíme na : mince a bankovky 2. Vypiš na tabuli hodnotu mincí a bankovek, které znáš :

6 Je na následujících obrázcích všechno správně ?

7

8 Poznej přísloví. Znáš i jiné ? Nechal si pro korunu vrtat koleno.

9

10 ? Většinu života jsem prožil v 19. stol.
Byl jsem historikem a jsem považován za zakladatele českého dějepisectví. Žila jsem na konci 19. a na začátku 20. století. Byla jsem slavnou operní pěvkyní. Za 1.světové války jsem se zasloužil o samostatnost Československa, později jsem se stal 4x za sebou jeho prezidentem. Žila jsem v 19. století. Byla jsem spisovatelkou. Mezi mé nejznámnější knihy patří Babička. Žil jsem ve 14. století. Byl jsem českým králem a římským Císařem. Měl jsem 4 manželky. Založil jsem univerzitu. ?

11 Kapesné a co s ním ? Rozpočet se skládá ze dvou částí : příjmů výdajů
Kapesné je pravidelná finanční částka, kterou dostávám bez ohledu na situaci, můžu s ní počítat. Rozpočet mi slouží k tomu, abych se naučil hospodařit s penězi tak, aby mi vždy něco zbylo. Rozpočet se skládá ze dvou částí : příjmů výdajů Rozpočet může být : ziskový, = vyrovnaný, ztrátový

12 Rozpočet na týden příjmy výdaje
10,- Kč nanuky 50,- Kč 20,- Kč časopis 18,- Kč mlsání ……………………... 48,- Kč Můj rozpočet je ziskový zbyly mi 2,- Kč

13 Použité zdroje Dostupné z www :
foto peněz : vlastní archiv autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google