Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Přelidnění planety.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Úvod do rozvojových studií I
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Sociální problematika světa
STRUKTURA OBYVATELSTVA
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vývoj světové populace
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Globální svět.
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
DEMOGRAFIE – DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Přelidnění naší planety
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Studijní info.
Barunka Smékalová Zuzana Žalmanová Klára Suchá
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
Problémy – růst populace
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Měření demografických jevů
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Osnova předmětu (jarní semestr) Geografie obyvatelstva – dokončení:
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Populační vývoj na území ČR Poznámky: Poznámky: Data za roky jsou za historické území Čech, Moravy a českého Slezska. Od roku 1900 jsou data.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Přelidnění země Vypracovala: Natálie Nedvědová Obor: Technické lyceum
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Nejlidnatější světadíl
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
1. Současný legislativní stav
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Územní pohyb obyvatelstva
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Stručný popis Přelidnění či přemnožení je stav, kdy prostředí neposkytuje dostatek zdrojů pro obživu populace Příčinou přelidnění může být nárůst plodnosti, pokles úmrtnosti, zvýšená imigrace nebo vyčerpání zdrojů Růst byl zaznamenán po roce 1960, a to hlavně díky pokrokům v medicíně a zemědělství

Přelidnění dělíme na a) ABSOLUTNÍ - kdy příroda neposkytuje již možnosti výživy obyvatelstvu b) RELATIVNÍ - Označován také jako nezaměstnanost. Důsledkem je rozvoj ekonomiky, kdy část pracovníků nemůže prodat svou pracovní sílu a stávají se nezaměstnanými.

Svět 1.místo Čína 1 312 897 300 2.místo Indie 1 098 953 179 3.místo USA 300 481 742 Čína svou situaci řeší omezení porodnosti vlivem plánovaného rodičovství, sterilizací a potraty. Dala si za úkol udržet do konce roku 2015 svou populaci pod 1,2 miliardou obyvatel.

Minulost 10000př.n.l. asi 1 milion lidí 2000př.n.l. 5-10 milionu lidí 1.stol.n.l. asi 300 milionů lidí 1492 již 500 milionů lidí 19.stol. 1 miliarda lidí Dnes 7 miliard lidí Každým dnem přibývá asi 200 tisíc lidí. Každým rokem tak vzroste počet obyvatel planety asi o 73 miliónů.

Růst populace Současné předpovědi počítají se stálým růstem i do budoucna, i když se jeho rychlost bude snižovat Různé modely počítají s tím, že by světová populace mohla dosáhnout 7,5 až 10,5 miliardy v roce 2050. Pak by podle většiny odhadů měla začít klesat. Rychlost růstu se neustále zvyšuje Příliš se nemění maximální délka života Mění se porodnost, úmrtnost, přirozený přírůstek, věková struktura a naděje dožití

Vztah lidí k dané problematice Očekávání solidarity Předpoklad,že postupně dojde ke zmenšování rozdílů mezi bohatými a chudými Obviňování bohatých Nezájem Lidé žijí současností a jen malé procento si uvědomuje s jakými problémy se budou potýkat budoucí generace

Největší problémy děti umírající denně hlady – na nemoce více než pětina lidstva žije pod hranicí chudoby tisíce lidí se stávají oběťmi snadno léčitelných nemocí a špatně fungujícího zdravotnictví

Řešení a) Populační politika: omezení porodnosti (Čína,Afrika,Indie) b) Zvýšení produkce potravin: (zelená revoluce, genetické potraviny)

Odkazy: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/161948/populace-v-pondeli-presahne-sedm-miliard.html http://www.i60.cz/clanek_5194_nenechte-se-napalit-cestovkami-podezrele-vyhodnou-dovolenou.html# http://permaculturenews.org/2009/10/02/the-population-myth/ http://cz.depositphotos.com/2510631/stock-photo-genetically-modified-tomato.html http://www.prirodovedci.cz/geograf/clanky/hrozi-zemi-prelidneni http://www.asb-portal.cz/architektura/projekty/mrakodrapy-resi-globalni-oteplovani-a-prelidneni-planety