Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE"— Transkript prezentace:

1 PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Student: Jiří Hausner Školní rok: 2013/14 Předmět: Biologie /Ekologie/ Třída: 2L Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc

2 PŘELIDNĚNÍ: CO TO JE? Přelidnění je stav, kdy populace převyšuje možnost obživy ROZLIŠUJEME: a) ABSOLUTNÍ - kdy příroda neposkytuje již možnosti výživy obyvatelstvu b) RELATIVNÍ - označován také jako nezaměstnanos. Důsledkem je rozvoj ekonomiky, kdy část pracovníků nemůže prodat svou pracovní sílu a stávají se nezaměstnanými.

3 VZRŮST POČTU OBYVATEL:
Rok 0: 200 miliónů lidí Rok 1650: 500 miliónů lidí Rok 1830: 1 miliarda lidí Rok 1930: 2 miliardy lidí Rok 1960: 3 miliardy lidí Rok 1978: 4 miliardy lidí Rok 1987: 5 miliard lidí Rok 1995: 6 miliard lidí Dnes: přez 7 miliard lidí V některých zemích denně přibývá tolik obyvatel že nestačí obydlí a lidé si staví vlastní.

4 GRAF VZRŮSTU:

5 KOLIK JE JEŠTĚ MÍSTA? PRO ILUSTRACI: Země má povrch asi 510 mil. km2 z čehož je asi 30% pevnina a 70% vodní plochy. Před 10 tisíci lety, kdy zde bylo asi 5 mil. lidí to znamenalo 30 km2 prostoru pro 1 člověka. Dnes je tomu však jinak – 0,018 km2 pro 1 osobu a to do toho nepočítáme cesty, domy, parkoviště a další. A to se ještě musíme dělit o tento prostor se zvířaty. Pokud populace poroste dále, moc místa zde nezbyde. TEORIE: Mluví se o tom že země je schopná pojmout 10 miliard lidí, avšak vše závisí na tom jak lidstvo využije dosavadní technologie a uskuteční důležité průlomy.

6 MIGRACE LIDÍ: CO TO JE? Migrace je stěhování členů skupiny nějakých živých tvorů (lidí nebo živočichů) z jednoho místa do druhého. ROZLIŠUJEME: a) IMIGRACE – počet jedinců, co se za určitý čas odstěhovali b) EMIGRACE - počet jedinců, co se za určitý čas přistěhovali c) REEMIGRACE - počet jedinců, co se odstěhovali a pak zase přistěhovali

7 MIGRACE ZA OBŽIVOU: Hlavním faktorem je zde hlad. Migrace za obživou se především týká rozvojových států, např. z Etiopie, Sudánu nebo Somálska, kde denně umírá více než 700 lidí, ať už na hlad nebo na nemoci. Po celém světě to potom dělá 25 tisíc úmrtí na hlad denně. V současné době v Africe hladoví desítky miliónů obyvatel a blíží se k 100 miliónů. FAKT: Na hlad ročně umře daleko více lidí jak na nemoci jako AIDS, malérii nebo tuberkulózu dohromady.

8 ZDROJE: Informace: http://cs.wikipedia.org/wiki/Přelidnění
%20zaku/hlad.ppt Obrázky: ‎ vg vi_slum%2C_Mumbai%2C_India_-_ jpg


Stáhnout ppt "PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google