Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 21.11.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 21.11."— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 21.11. 2015

2 Medvěd lední Medvěd lední je vedle medvěda kodiaka největší žijící pozemní šelma. Na souši nemá kromě člověka přirozeného nepřítele. Ve vodě mohou být pro něj nebezpeční mroži a kosatky dravé. medvěd výborně plave a potápí se, vydrží pod vodou až dvě minuty. Plave rychlostí okolo 10 km/h. Na souši je schopen běžet až 40 km/h, ale normálně se pohybuje rychlostí 5 km/h. Ve volné přírodě se jejich početnost odhaduje na 20000-25000.

3 Život medvěda Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně. Jsou velmi obratní, silní a mrštní. Dokáží vyšplhat na téměř kolmé kry a dovedou přeskočit až čtyřmetrové díry v ledu. Jsou to také velmi zdatní plavci, nejlepší ze všech medvědů.

4 Výskyt Lední medvěd je od roku 1976 chráněným druhem a jeho lov kontrolovaný. Lední medvěd žije v ledových pustinách Evropy, Grónska, Severní Ameriky a severní Asie. Po druhé světové válce došlo k poklesu jeho početního stavu, a to až na počet asi pěti tisíc exemplářů. Současný stav se odhaduje asi na čtyřicet tisíc a jeho budoucnost záleží na ochraně Arktidy.

5 Potrava Nejčastějším způsobem obživy ledních medvědů je lov a hlavní kořistí jsou tuleni. Protože tuleni stále mění svá stanoviště, musí za nimi medvěd stále putovat, aby se uživil. Medvěd číhá na tuleně u dýchacích otvorů v ledu nebo se k nim obezřetně plíží, když tuleni leží na sněhu a vyhřívají se na slunci. Nejčastější kořistí jsou však tulení mláďata, která medvěd dokáže vyčenichat i pod sněhem, kam je do vyhrabaných dutin ukládají jejich matky.

6 DĚKUJI ZA POZORNOST

7 Odkazy http://www.zoobrno.cz/zvirata-v-zoo/chovana- zvirata/savci/ursus-maritimus http://www.ceskatelevize.cz/porady/10276616445-obdivuhodny- svet-prirody/210382546860007-ledni-medvedi/ http://preziti-v-prirode.blog.cz/1110/utoky-selem-medved http://www.medvidata.webzdarma.cz/stranky/ledni.htm http://ledmed.wz.cz/vyskyt.htm http://svet-zvirat.7x.cz/temata/medved-ledni http://www.naturephoto.cz/cesty/deniky/495-spicbersky- zapisnik-medvedi-namluvy.html https://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd_ledn%C3%AD


Stáhnout ppt "Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 21.11."

Podobné prezentace


Reklamy Google