Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přelidnění planety.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přelidnění planety."— Transkript prezentace:

1 Přelidnění planety

2 Přelidnění -Přelidnění je stav, kdy populace převyšuje možnost obživy
Rozlišujeme: a) ABSOLUTNÍ -kdy příroda neposkytuje již možnosti výživy obyvatelstvu b)RELATIVNÍ-Označován také jako nezaměstnanos.Důsledkem je rozvoj ekonomiky,kdy část pracovníků nemůže prodat svou pracovní sílu a stávají se nezaměstnanými.

3 Vývoj počtu obyvatel Od ½ 20. století výrazné zrychlení – problémem je výživa - hlad Trend – úmrtnost klesá, porodnost stagnuje = počet obyvatel roste! Problém: přírůstek vysoký v chudých zemích X nízký přírůstek až úbytek ve vyspělých zemích. Řešení: A) populační politika – omezení porodnosti (Čína, Indie, Afrika) X zvýšení porodnosti (Evropa, Asie) B) zvýšení produkce potravin (zelená revoluce, genetické potraviny aj.)

4 Vývoj populace

5 Obživa Jsou připravovány prognózy, kolik vlastně lidí může planeta uživit. Někteří autoři tvrdí, že svůj limit jsme již dávno překročili (žádoucí by byl stav několika set milionů lidí), jiní současný stav považují ještě za únosný. Další dokazují, že 10 až 15 miliard je možný při lepším využití zdrojů. A někteří autoři jdou do extrému a vypočítávají teoretickou úživnost : země by mohla uživit 200 miliard lidí, bude-li důsledně využita půda a lidstvo přejde na vegetariánskou stravu.

6 Úspěchy Nejznámějším příkladem určitého úspěchu omezení porodnosti vlivem plánovaného rodičovství, sterilizací I potratů je Čína. Dala si za úkol udržet do konce století svou populaci pod 1,2 miliardou obyvatel. Dnes má více jak 1,1 obyvatel a na jednoho obyvatel připadá jen 0,1 hektaru obdělávané půdy. Následkem kampaně za plánované rodičovství a zamezení populačnímu růstu poklesl přírůstek 23,4/1000 obyvatel v roce 1972 na 12/1000 obyvatel v roce Otázkou je, nakolik trvalý je to trend a nakolik se změní např. při zániku totalitního politického systému. ( pro srovnání, v bývalém Československu byl přirozený přírůstek 2,8/1000 ob.ročně, z toho 0,4/1000 v českých zemích a 7,7/1000 ob.na Slovensku) Aby se populace udržovala na stejné výši, mělo by na jeden rodičovský pár v průměru připadat 2,3 dítěte. V Evropě se počet dětí na rodičovský pár pohybuje od 2,0 do 3,0 (2,0 v Rakousku, 2,8 ve Francii, 3,3 v Holandsku), v USA je to 3,3. V rozvojových zemích se uvádí čísla od 3,5 do 5,5.

7 Kolik miliard lidí je schopna ještě Země pojmout?
Geofyzici z Potsadamského institutu proc výzkum dopadů klimatu prohlašují, že na planetu se „vejde“ maximálně 282 miliard lidí, pokud by byla veškerá země byla využívána na kultivaci potravin.

8 Zdroje Wikipedia.cz http://www.4human.cz/prelidneni-planety


Stáhnout ppt "Přelidnění planety."

Podobné prezentace


Reklamy Google