Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová"— Transkript prezentace:

1 Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová

2 PŘELIDNĚNÍ

3 Přelidnění Přelidnění je stav, kdy populace převyšuje možnost obživy
Rozlišujeme: a) ABSOLUTNÍ -kdy příroda neposkytuje již možnosti výživy obyvatelstvu b)RELATIVNÍ-Označován také jako nezaměstnanos.Důsledkem je rozvoj ekonomiky,kdy část pracovníků nemůže prodat svou pracovní sílu a stávají se nezaměstnanými.

4 V minulosti 10000př.n.l. asi 1 milion lidí
2000př.n.l milionu lidí 1.stol.n.l. asi 300 milionů lidí 1492 již 500 milionů lidí 19.stol. 1 miliarda lidí 20.stol. 2 miliardy lidí Dnes 5,8 miliard lidí Každým dnem přibývá asi 200 tisíc lidí. Každým rokem tak vzroste počet obyvatel planety asi o 73 miliónů.

5 Příčiny Úmrtnost Zvyšuje se věk,ve kterém lidé umírají(v ČR 72-78 let)
Porosnost Evropa:2,3 dítěte na ženu Afrika:5,5 dětí na ženu

6

7 Nelidnatější státy světa
1.místo Čína  312 897 300 2.místo Indie  098 953 179 3.místo USA  481 742 Čína svou situaci řeší omezení porodnosti vlivem plánovaného rodičovství, sterilizací a potraty. Dala si za úkol udržet do konce století svou populaci pod 1,2 miliardou obyvatel.

8 Vztah lidí k dané problematice
Očekávání solidarity Předpoklad,že postupně dojde ke zmenšování rozdílů mezi bohatými a chudými Obviňování bohatých Nezájem Lidé žijí současností a jen malé procento si uvědomuje s jakými problémy se budou potýkat budoucí generace

9 Na druhé straně : dětí umírá denně hlady více než pětina lidstva žije pod hranicí chudoby tisíce lidí se stávají oběťmi snadno léčitelných nemocí a špatně fungujícího zdravotnictví Nejčastější odpovědi, které se nám dostane, když se snažíme najít příčiny těchto katastrof, je tvrzení, že na vině je PŘELIDNĚNÍ.

10 HLAD

11 Hlad Není jen nepříjemný pocit, který někdy cítíme před jídlem. Je to především strašlivá pohroma, jíž každoročně padnou za oběť stovky tisíc lidí, zejména dětí. Ve světě se dosyta najedí dva lidé ze tří.

12 Hlavní příčiny: Stále se zvyšující nekontrolovatelný počet obyvatelstva Sucha způsobují neúrodu zemědělských plodin a vysychání pastvin.

13 Hladomor Je období dlouhotrvajícího nedostatku potravin, který vede k hromadnému hladovění a úmrtí obyvatelstva. K největšímu hladomoru došlo v Číně v letech 1959 až 1961, při kterém zemřelo přibližně třicet milionů obyvatel.

14 Nejvíce postižené oblasti
Jsou státy Afriky – Etiopie, Súdán, Keňa,Čad a především Somálsko, kde denně umírá více než 700 lidí V současné době hladoví v Africe desítky miliónů obyvatel a jejich počet se blíží až ke 100 miliónům. Mrtvé těla jsou krutým svědectvím hladu a sucha a výzvou burcující světovou veřejnost z neodkladné pomoci.

15 FAKTA: Na světě umře každý den přibližně 25 000 lidí hlady a to převážně v chudých rozvojových zemích. Na celém světě hladoví přes 800 milionů lidí a více než jedna třetina z nich jsou děti. Hlad zabíjí každým rokem více lidí než AIDS, malárie a tuberkulóza dohromady. V důsledku podvýživy a hladu zemře každých pět vteřin jedno dítě.

16 Zpráva OSN uvádí, že „množství potravin, které městský obyvatel vyhodí do odpadků, obsahuje v průměru tolik kalorií, kolik jeden Asiec nebo Afričan potřebuje na 24 hodin, aby neumřel hlady“.

17 Existuje východisko z této propasti hladu?
Zmenšení populačního růstu a rozumnější hospodaření s přírodními zdroji by vedly i k odstranění nedostatku potravin a největší bídy Možnost zvýšit výrobu potravin, zvlášť pak zajistit její rovnoměrnější rozdělování a ochranu potravin před škůdci Soustavná pomoc OSN bez ní by Afrika vůbec nebyla schopna zvládnout své obtížné problémy Bohaté státy by měly dále odpouštět dluhy Evropa by měla povolit dovoz potravin a výrobků s nižšími daněmi

18 Pravidelné měsíční příspěvky jsou jednou z možných forem podpory UNICEF, která umožní pokračovat v dlouhodobých programech pomoci a také okamžitě reagovat v situacích přírodní nebo válečné katastrofy – všude tam, kde děti pomoc potřebují nejvíce.


Stáhnout ppt "Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová"

Podobné prezentace


Reklamy Google