Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejlidnatější světadíl

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejlidnatější světadíl"— Transkript prezentace:

1

2 Nejlidnatější světadíl
OBYVATELSTVO ASIE Nejlidnatější světadíl

3 Kde se nacházejí bývalá centra starověkých civilizací?
Osidlování světadílu rozhodující měrou ovlivnily příznivé klimatické podmínky. V Asii se nachází velké množství stavebních památek nejrůznějších kultur. V úrodných povodích velkých řek vznikla centra starověkých civilizací. Kde se nacházejí bývalá centra starověkých civilizací? Nehostinná území ve vnitrozemí světadílu a hlavně Sibiř byla člověkem osidlována jen pozvolna a mnohem později. Poznáš stavbu na obrázku?

4 Rozmístění obyvatelstva je velmi nerovnoměrné.
Na příslušné mapě vyhledej nejhustěji zalidněné oblasti Asie. Které části kontinentu jsou obydleny řídce nebo vůbec? V čem je příčina? Počet obyvatel Asie překročil 4 miliardy a stále roste. Které státy přesáhly v počtu obyvatel hranici jedné miliardy?

5

6 Počet obyvatel Asie prudce roste
Počet obyvatel Asie prudce roste. Největšího přirozeného přírůstku dosahují země s vysokou porodností a alespoň částečným lékařským pokrokem. Tím se snižuje úmrtnost a prodlužuje délka života. Vysoký přírůstek mají arabské země a Indie. Vlády některých zemí se pokouší o zpomalení porodnosti tzv. „politikou jednoho dítěte“, zatím bez většího úspěchu. Kterým jazykem mluví nejvíce obyvatel na světě? Co je základní potravinou většiny obyvatel Asie?

7 Ze kterých oblastí pochází lidé na fotografiích?

8

9 Život většiny lidí významně ovlivňuje víra
Život většiny lidí významně ovlivňuje víra. Na území Asie vznikla největší náboženství – hinduismus, buddhismus, islám, křesťanství a židovské náboženství.

10 Politický a hospodářský vývoj Asie je také velmi rozdílný.
Najdeme zde jeden z nejvyspělejších států světa – Japonsko. Země s rychlým hospodářským rozvojem, tzv. asijské tygry (Jižní Korea, Malajsie, Tchaj-wan, Thajsko, atd.). Země, které založily svou prosperitu na těžbě ropy (Kuvajt, Saúdská Arábie). Ale také země velmi chudé, s nízkou úrovní zemědělství (Bangladéš, Afghánistán, Mongolsko, atd.).

11 V Asie je nejvíce miliónových a desetimiliónových měst na světě
V Asie je nejvíce miliónových a desetimiliónových měst na světě. Která to jsou? Spousta lidí ale žije v bídě a nedostatku.

12 Použité zdroje: Fotografie z osobního archivu autora.


Stáhnout ppt "Nejlidnatější světadíl"

Podobné prezentace


Reklamy Google