Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Současný legislativní stav

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Současný legislativní stav"— Transkript prezentace:

1 Problematika zaměstnávání starších zaměstnanců ve stavebnictví ( z pozice zaměstnanců )

2 1. Současný legislativní stav
Není stanoven maximální věk odchodu do důchodu, tzv.“zastropování“. Pravicová vládní koalice rozhodla o zásadních parametrických změnách důchodového systému na základě nevědeckých predikcí, bez posouzení reálných společenských dopadů ve všech souvislostech. Stát sice přijal právní úpravu, ale následky mají nést zaměstnanci a zaměstnavatelé a od nich se očekává řešení?

3 2. Problémy – Rozpory (1) Prodlužování věku odchodu do důchodu - obtížné uplatnění věkové kategorie 50+, nezaměstnanost. Reálné fyzické schopnosti starších zaměstnanců vykonávat fyzicky namáhavou práci i s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví při práci = zvýšené riziko pracovních úrazů a nemocí z povolání. Reálné psychické schopnosti k výkonu práce vyžadující postřeh, rychlost reakce a přesnost.

4 2. Problémy – Rozpory (2) Statistika o věku dožití (a dokonce pouhý odhad vývoje do budoucna) nemůže být reálnou základnou pro konstrukci celého systému důchodového zabezpečení. Zdaleka ne všichni se „vědecky“ odhadnutého věku dožití dožijí = zaměstnanci, kteří většinu svého aktivního pracovního života vykonávali práci fyzicky namáhavou - (nelze podceňovat ani faktory stresu u jiných profesích). Nejisté politické prostředí = zásadní parametrické změny důchodového systému byly v ČR prosazeny silou tehdejší pravicové parlamentní většiny bez širšího společenského konsenzu, který by do značné míry zajistil alespoň relativní stabilitu systému do budoucna.

5 3. Náměty řešení (1) Stanovit hranici věku odchodu do důchodu, tj. zrušit stávající právní úpravu neomezeného prodlužování důchodového věku. Je nezbytná součinnost státu, zaměstnavatelů a zaměstnanců ke stanovení legislativních mechanismů pro řešení dopadů zvýšeného důchodového věku, neboť i v případě stanovení maximální hranice důchodového věku ( let ?) bude v stejně nutné řešit problémy se zaměstnáváním starších zaměstnanců. Vytvořit takové podmínky, aby co největší počet zaměstnanců mohl vykonávat své povolání plnohodnotně až do nároku na starobní důchod.

6 3. Náměty řešení (2) Nezastupitelný úkol zaměstnavatelů za pomoci státu, zaměstnanci jsou v podstatě v pasivní roli. Nezbytnost spolupráce sociálních partnerů. Stát by měl zcela nepochybně změnit celkový přístup a „filosofii“ k problematice důchodového systému, měl by plnit svoji úlohu vytvořit stabilní důchodový systém, namísto dosavadního zpochybňování postavení budoucích důchodců a systematickým vytvářením celospolečenského klimatu, že „se bude muset pracovat déle a nebude na důchody“.

7 Děkuji za pozornost JUDr. Lubomír Dlouhý
BP Stavebnictví I. - Specialista pro vedení sociálního dialogu a problematiku důchodového systému za stranu zaměstnanců


Stáhnout ppt "1. Současný legislativní stav"

Podobné prezentace


Reklamy Google