Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Územní pohyb obyvatelstva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Územní pohyb obyvatelstva"— Transkript prezentace:

1 Územní pohyb obyvatelstva

2 imigrace = přistěhovalectví, emigrace = vystěhovalectví ukazatele
neboli stěhování (migrace) je významným sociálním jevem minulosti i současnosti imigrace = přistěhovalectví, emigrace = vystěhovalectví ukazatele Absolutní počty = se získávají seskupováním statistických hlášení o stěhování, zaslaných vykazující jednotkou Českému statistickému úřadu Migrační saldo= rozdíl mezi počtem přistěhovalých a vystěhovalých obyvatel

3 další dělení migrace např. na:
dělíme na: vnitrostátní druhá polovina 20.stol. je typická přesunem obyv. do měst = urbanizace mezistátní, popřípadě mezikontinentální další dělení migrace např. na: krátké x dlouhé, venkov x město, pravidelné x nepravidelné, dobrovolné x nucené, individuální x skupinové, legální x ilegální aj.

4 Důvody migrace: 1) hospodářské (levná pracovní síla, odliv mozků aj.)
2) politické (emigrace, imigrace) – kde není demokratický režim - azyl 3) náboženské, národnostní a rasové– nesnášenlivost 4) dobrovolné a násilné stěhování(vojenské oblasti, změny hranic aj.) 5) přírodní – stěhování do úrodných oblastí apod.

5 problémy: extrémistické hnutí problém uprchlíků etnická čistka
asimilace(přizpůsobení se) x segregace(oddělení, vyloučení) extrémistické hnutí

6 Současné trendy ve světě:
z „chudého jihu do bohatého severu“, z „východu na západ“, uprchlíci patří k nejdůležitějším typům migrace, roste význam ilegálních migračních proudů, roste účast žen, uplatňuje se přísnější politika imigračních zemí (víza apod.)

7 Současné trendy v ČR: pohyb z velkého města do jeho zázemí (suburbanizace), nejvyšší migrační přírůstky jsou v obcích do 5 tis. obyvatel.

8 Migrace svět

9 Migrace v ČR

10 Úkoly Zjistěte 3 státy, do kterých je třeba vyřídit si vízum v případě, že tam chcete jet na dovolenou Na světě je 42 milionů lidí, kteří kvůli válkám nebo pronásledování museli odejít z domova. Zjistěte bližší informae o situaci uprchlíků ve světě na stránkách . Jaký význam má Světový den uprchlíků? NA který den připadá?


Stáhnout ppt "Územní pohyb obyvatelstva"

Podobné prezentace


Reklamy Google