Přibyslav Mgr. Marie Linhartová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vlastní hodnocení školy
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Vzájemná hospitační činnost
Návrh plánu mentoringu ZŠ Kunratice. Cíle a směr Prost ř ednictvím zavedení udr ž itelného systému mentoringu na škole u č itelé i ž áci dosahují svého.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Firemní kultura - změna motivační strategie
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Aneb co může říci školní psycholog
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Zdravá škola.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Minimální preventivní program školy
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Prezentace a pilotáž finální verze posuzovacího nástroje vybraných komponent a charakteristik kvality výuky cizího jazyka GA ČR P407/11/0262 Podpořeno.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Evaluace v mateřských školách
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Jak na akční plán?.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Komunikace učitele se žáky
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
První zkušenosti s evaluací
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Vítejte na třetí místní konferenci
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Transkript prezentace:

Přibyslav 09.07.2009 Mgr. Marie Linhartová Klima školy – ŠVP jako nástroj utváření pozitivní vnitřní atmosféry školy Přibyslav 09.07.2009 Mgr. Marie Linhartová

Klima školy ????? Co to je??? Asociace Představení, očekávání

Proč??? Příznivé klima zvyšuje efektivitu práce, má zásadní vliv na průběh a výsledky učení. Příznivé klima podporuje aktivitu učitelů i žáků, podporuje sebesystém a tvořivost. Pozitivní klima odbourává napětí a vnáší hravost a radost do života školy, chuť k inovacím. Nacházíte se v různých fázích…SWOT

Vlivy LIDÉ VZTAHY PROSTŘEDÍ EFEKTIVITA VÝUKY, NAPLŇOVÁNÍ CÍLŮ

Klima školy – jednotlivci a týmy Ředitel Aktivní a angažovaný, rozhodný a tolerantní, podporující, profesionál v jednání i řízení, jasné vize a cíle, zralý a ošetřovaný sebesystém, …. Učitel - osobnost, pedagog, odborník… zralá osobnost s dětskou duší Sborovna Žák Třída Rodiče (Škola rodičů) Zřizovatel Veřejnost Role koordinátora ŠVP

Lidské zdroje Naplňování základních lidských potřeb Kompetence a zodpovědnost, spolupráce, sdílení Koncepční rozvoj a podpora profesních kompetencí – vzdělávání, prevence syndromu vyhoření, supervize,… Budování vztahů ve skupinách, týmech, komunitách…. Humor a tvůrčí prostředí ve smyslu cílů Projekty, problémy, role, modely a další hrátky

Týmové, komunikační, organizační a sociální klima Budování týmů sborovna, třída, podpůrné týmy (žáci s poruchami učení, chování, rodičovské týmy),… Komunikace vertikální, horizontalní, otevřená, prorozvojová, podporující,… Organizace efektivní, časová, obsahová, prostorová, pravidla, „vím co udělám když…“,… Dílna lidskosti - sociální klima, sociální kontrola, práce se vztahovou dynamikou…

Prostředí Škola s úsměvem (anebo bez - hned u vchodu) Fyzikální faktory – hluk, teplota, naplněnost tříd,… Třídy, speciální učebny, studijní a odpočinkové zóny Výzdoba a uspořádání, ergonomie (vzhledem k věku) Vybavení nejen materiální, knihovny, Škola rodičů Příroda jako třída, škola otevřená zkušenostem,..

Efektivní vyučování Motivace (příběh, problém, hra, napětí, tajemství,..)  PROČ Vzdělávací cíle, obsah výuky, klíčové kompetence  CO Formy a metody práce, hodnocení JAK

Hodnocení žáků a klima školy Předpokladem k tomu, aby hodnocení žáků přispívalo k vytváření pozitivního klimatu školy a nebylo vnímáno jako ohrožení, je několik faktorů: Předvídatelnost – je známo co a kdy bude předmětem hodnocení Transparentnost – jsou všeobecně známy a dodržovány postupy hodnocení Stanovení kritérií - jsou společně stanovena kritéria hodnocení a je na minimum omezen subjektivismus (stejný projev je různými pedagogy hodnocen stejně) Jasná a společně stanovená pravidla hodnocení – pravidla hodnocení jsou přehledná, pochopitelná, všeobecně známá a všemi akceptovaná Sebehodnocení je součástí hodnocení – žák má nejen možnost, ale je pobízen k tomu, aby před hodnocením učitelem vyslovil svoje vlastní hodnocení s použitím kritérií podle kterých ho následně zhodnotí učitel Přiměřenost – nemá smysl hodnotit všechno a pořád, zbytečně to zatěžuje žáky i učitele.

Klima třídy a práce se třídou Žák a třída – individuální rozvoj v týmu Žák – osobnost, rodinné prostředí, školní prostředí Charakteristika třídy Hodnocení třídy – prospívání a chování ( střed, slabší, počet problémových, putujících, aktivita a pasivita, motivovanost, hierarchie a atraktivita, kompetice a kooperace, složení třídy, efektivita výukových metod, hodnocení chování – pochvaly a důtky, …) POSTUP VEDENÍ TŘÍDY

Nástroje k budování klimatu Radost Důvěra Opravdovost Čitelnost Profesionalita Rozvíjení osobního nadání Vstřícnost Férovost Zájem Sociální vnímavost jako prevence násilí

Některé z možných evaluačních mechanismů Úroveň vztahů Komunikace, organizace Podpora Tolerance Koheze Angažování, zainteresovanost Flexibilita Kreativita Samostatnost Práce v týmu, ve skupině Orientace na rozvoj Inovace Otevřenost k veřejnosti Experimentátorství, tvořivost, hravost Motivace, radost Hodnocení spíše průměrné a nadprůměrné, efektivní práce s chybou

„Jsou dvě největší strategické chyby: jednat předčasně nebo nechat si ujít příležitost.“ Přijetí paradoxů „Mějte oči dokořán otevřené, soustřeďte se a přesně si uvědomte, co vlastně chcete. Nikdo netrefí cíl se zavázanýma očima.“

Děkuji za Váš čas.