ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
ECVET v Programu celoživotního učení
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Krajská konference UNIV 2 KRAJE - Zlínský kraj Možnosti Centra pro výuku a prezentaci hi-technologií v dalším vzdělávání Rostislav Šmíd Otrokovice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Organizační struktura
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE Krajská konference UNIV 2 KRAJE 6. října 2011 PhDr. Stanislav Minařík vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ Zlínského kraje

DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Hlavní teze Rozvoj nabídky dalšího vzdělávání ve školách je klíčový z hlediska demografických trendů. Účast dospělých na dalším vzdělávání v ČR: 7,5% (1,5% pod průměrem EU). Za nejčastější překážku v dalším vzděláváním Češi označují finanční a časovou náročnost a nízkou motivaci. Preferovanými směry vzdělávání jsou jazyky a ICT, obecně převažuje neformální vzdělávání (zájmové kroužky,internet, apod.). Nabídka vzdělávání vnímána jako nadprůměrná, ale nepřehledná. Existují pochyby o kvalitě. Role státu a jeho orgánů: vymezit pravidla, hlídat kvalitu, motivovat, finančně podporovat. Zdroj: Průzkum vnímání problematiky vzdělávání dospělých u laické a odborné veřejnosti (realizátor: Donath-Burson-Marsteller ve spolupráci s agenturou Factum Invenio a AIVD ČR, o.s. - 2010)

ZÁSADNÍ DOKUMENTY A JEJICH DOPAD NA ŠKOLSTVÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE

STRATEGIE CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ČR výchozí programový dokument MŠMT ČR v oblasti vzdělávání na období let 2007 - 2015 na základě analýzy stavu celoživotního vzdělávání vytyčuje základní směry strategického rozvoje předmětné oblasti základní směry jsou koncentrovány do jednotlivých opatření Implementační plán Strategie určuje gestory jednotlivých opatření, termín splnění, způsob a výši finančního zajištění gestory jsou také kraje

OPATŘENÍ IMPLEMENTAČNÍHO PLÁNU S DOSAHEM DO KRAJŮ OPATŘENÍ Vytvořit podmínky pro sladění nabídky vzdělávání s potřebami trhu práce Úkol: Metodicky, organizačně a informačně podporovat spolupráci mezi vzdělavateli, asociacemi vzdělavatelů, zaměstnavateli, profesními a sektorovými sdruženími, úřady práce při slaďování nabídky dalšího vzdělávání s poptávkou. Komise Rady ZK pro rozvoj lidských zdrojů Výbor Zastupitelstva ZK pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost stanovení počtu otevíraných tříd

Úkol: 2. Podporovat vytvoření informačních uzlů na národní a krajské úrovni pro slaďování požadavků firem a nabídky dalšího vzdělávání, včetně organizace vhodných platforem pro výměnu názorů mezi poskytovateli a uživateli vzdělávání. Rada hospodářské a sociální dohody Zlínského kraje Konference „ŠKOLA VE FIRMĚ – FIRMA VE ŠKOLE“ Tematické semináře ke vzdělávání dospělých Portál Zkola jako elektronická informační platforma Stipendia pro žáky vybraných učebních oborů projekt PROPOJENÍ ODBORNÉHO ŠKOLSTVÍ S PRAXÍ (spolupráce s RPIC-VIP Ostrava)

OPATŘENÍ Rozvinout nabídku dalšího vzdělávání podle potřeb klientů a zajistit dostupnost vzdělávacích příležitostí. Úkol: Grantově podporovat poskytovatele dalšího vzdělávání. Vytvořit podmínky pro širší zapojení vzdělavatelů všech typů (soukromých vzdělavatelů i škol) do poskytování dalšího vzdělávání. Globální grant OP VK – oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání ve Zlínském kraji Zařízení pro DVPP (Otrokovice, Zlín)

Zapojení škol ZK do projektu UNIV 2 KRAJE OPATŘENÍ Zvýšit kvalitu dalšího vzdělávání Úkol: 1. Podpořit uznávání výsledků dalšího vzdělávání jako nedílnou součást kariérního poradenství a jeho propojení s ostatními pedagogickými, informačními a dalšími nástroji kariérního poradenství. Zapojení škol ZK do projektu UNIV 2 KRAJE

Úkol: Rozšířením kapacit poradenských služeb a provázáním jejich jednotlivých složek zajistit komplexnost poradenských služeb a jejich dostupnost pro všechny zájemce ve všech fázích jejich studijního i pracovního života. Z:kariéra Projekt Zlínského kraje z OP VK - vzdělávání pedagogických pracovníků zaměřené na kariérové poradenství (www.zkariera.cz) Globální grant OP VK, oblast podpory 3.2 - Podpora nabídky dalšího vzdělávání ve Zlínském kraji Podporované aktivity: - vzdělávání poradců v oblasti dalšího vzdělávání - poskytování poradenských služeb v oblasti dalšího vzdělávání

STRATEGIE ROZVOJE ZLÍNSKÉHO KRAJE STRATEGICKÝ CÍL Zvýšit konkurenceschopnost pracovní síly v prostředí ekonomiky založené na znalostech. Úkol: Zvýšit podíl populace zapojené do systému dalšího vzdělávání. OPATŘENÍ Využívání kapacit škol a školských zařízení k dalšímu vzdělávání Soustředění poskytování kurzů do center celoživotního učení Vytvoření koordinačního orgánu hlavních subjektů na poli CŽV s cílem sladit a integrovat jejich nabídku služeb CŽV

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY VE ZK OPATŘENÍ Rozvoj dalšího vzdělávání dospělých na středních a vyšších odborných školách. Úkoly Využít možností škol pro účely dalšího vzdělávání. Připravovat pedagogy středních škol pro roli lektorů v dalším vzdělávání. Zapojení škol ZK do projektu UNIV 2 KRAJE Podpora škol prostřednictvím globálních grantů OP VK tvorba vzdělávacích modulů v rámci grantových projektů v oblasti podpory 3.2 DVPP v oblasti podpory 1.3

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY VE ZK PŘIPRAVOVANÁ OPATŘENÍ PRO OBDOBÍ 2012 - 2016 Rozvíjení výsledků projektu UNIV 2 KRAJE Podpora projektu UNIV 3 Vytváření sítě spolupracujících středních odborných škol zaměřené na poskytování dalšího vzdělávání Podpora činnosti středních odborných škol jako autorizovaných osob dle zákona č. 179/2006 Sb.

Vývoj počtu škol a školských zařízení ve Zlínském kraji Od 1. 1. 2012: 102

PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

Regionální centrum odborného vzdělávání ve strojírenství a automobilovém průmyslu Vsetín vznik: září 2010 hodnota: 61 mil. Kč funguje při Střední odborné škole Josefa Sousedíka Vsetín zajišťuje rovněž odborné vzdělávání dospělých

Vzdělávací a inovační rozvojové centrum Uherský Brod PODSTATA ZÁMĚRU Výzkum Vývoj Věda Praxe Vzdělávání

ŠKOLICÍ STŘEDISKO SLOVÁCKÝCH STROJÍREN, A. S ŠKOLICÍ STŘEDISKO SLOVÁCKÝCH STROJÍREN, A.S. - NEJVĚTŠÍ PODPOŘENÝ PROJEKT VE ZK 1 fáze (2008): vybudování vzdělávacího střediska SUB hodnota: 16,7 mil. Kč

CENTRUM VÝUKY HI-TECHNOLOGIÍ PŘI STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLE A OBCHODNÍ AKADEMII UHERSKÝ BROD 2. fáze (2010) hodnota: 52,2 mil. Kč

VZDĚLÁVACÍ A INOVAČNÍ ROZVOJOVÉ CENTRUM UHERSKÝ BROD Co Centrum tvoří Vzdělávací středisko I. SUB, a. s. Technologické a výrobní zázemí SUB, a. s. SPŠ a OA Uherský Brod Centrum pro výuku hi-technologií Vzdělávací středisko II. SUB, a. s.

Regionální centrum pro strojírenství Kroměříž vznik: srpen 2011 hodnota: 28 mil. Kč funguje při Střední škole – Centru odborné přípravy technické Kroměříž inovované centrum praktického vyučování pro oblasti strojírenství a mechatroniky

Konference ŠKOLA VE FIRMĚ – FIRMA VE ŠKOLE celostátní konference pořádaná Zlínským krajem od roku 2007 v Uherském Brodě vždy za účasti zástupců vlády ČR, ministerstev a klíčových institucí v oblasti vzdělávání nosným tématem je spolupráce škol a firem: rok 2007: hledání nejvhodnějších forem systémové spolupráce škol a firem rok 2008: nedostatek kvalifikované pracovní síly na trhu práce a hledání způsobů řešení rok 2010: sladění požadavků firem na kvalifikovanou pracovní sílu se znalostmi a dovednostmi absolventů škol

DĚKUJI ZA POZORNOST PhDr. Stanislav Minařík vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Zlínského kraje e-mail: stanislav.minarik@kr-zlinsky.cz