Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B"— Transkript prezentace:

1 Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi (Individuální projekt systémový APIV_B)
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B Mgr. Regina Jonášová Krajská konzultantka projektu APIV B

2 APIV – Akční plán inkluzivního vzdělávání IPs zaměřené na zajištění podpory implementace APIV
APIV_A (realizátor NÚV) APIV_B (realizátor NIDV) Společné vzdělávání a podpora škol krok za krokem Vybrané aktivity: vyhodnocení upraveného RVP, vytvoření programů DVPP (pro APIV_B), proškolení lektorů DVPP, čeština jako druhý cizí jazyk, referenční rámec českého znakového jazyka. Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi Vybrané aktivity: Centra podpory školám v oblasti společného vzdělávání, krajská síť spolupracujících škol a ŠZ, metodická podpora a odborné vedení ped. pracovníků, informační (motivační) semináře pro veřejnost, veřejná databáze organizací zabývajících se inkluzivním vzděláváním (pro každý kraj).

3 Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Realizátor: NIDV Plánované trvání projektu: – Plánovaná realizace vzdělávacích aktivit: jaro Plánovaný rozpočet projektu: 184,1 mil. Kč

4 Cíle projektu Zvýšit podporu společného vzdělávání u odborné, pedagogické i široké veřejnosti. Posílit osobnostní a profesní kompetence pedagogických pracovníků (včetně managementu) škol a školských zařízení potřebných k realizaci společného vzdělávání v předškolním, základním, středním a v zájmovém a neformálním vzdělávání.

5 Klíčové aktivity a výstupy projektu
Centra podpory školám v oblasti společného vzdělávání – od září 2017 působí při krajských pracovištích NIDV. Poskytují poradenskou a konzultační podporu v oblasti společného vzdělávání pedagogické i širší veřejnosti. Krajská síť škol a školských zařízení – síť 336 spolupracujících projektových škol a ŠZ (24 v každém kraji), kterým bude zajištěna metodická podpora v oblasti společného vzdělávání, služby odborných poradců a vzdělávání pedagogických pracovníků. Veřejná databáze organizací zabývajících se inkluzivním vzděláváním – veřejná databáze s informacemi o institucích a organizacích podílejících se na implementaci APIV v každém kraji určená odborné i široké veřejnosti. Motivační semináře – místa pro diskusi odborné i široké veřejnosti zaměřená na konkrétní témata společného vzdělávání. Celkem 280 setkání v průběhu 5 let v rámci všech krajů. Informační databáze společného vzdělávání – elektronický průvodce tématy společného vzdělávání pro odbornou i širší veřejnost ve formě volně dostupné aplikace pro PC, tablety a smartphony.

6 Centra podpory školám v oblasti společného vzdělávání
Kromě odpovědí na dotazy vztahující se k problematice společného vzdělávání lze v centru: zjistit, která zařízení, organizace a další subjekty poskytují v kraji expertní služby např. v oblasti zdravotního či sociálního znevýhodnění, poradenské činnosti, speciální nebo sociální pedagogiky, psychologie nebo dalšího vzdělávání, načerpat inspiraci, jakou formu profesní podpory zvolit pro vedení školy a jednotlivé pedagogy, kde najít kvalitní kouče a mentory nebo jaké další vzdělávání zvolit pro svůj pedagogický sbor, dozvědět se, kde v kraji hledat příklady dobré praxe a další zkušenosti ze škol, které procházejí profesní i vzdělávací podporou v oblasti inkluzivního vzdělávání.

7 Krajská síť spolupracujících škol
Spolupracující školy s komplexní podporou – 12 škol a ŠZ v kraji (MŠ, ZŠ/ZUŠ, SŠ, VOŠ a školská zařízení pro zájmové vzdělávání – VČ, ŠD a ŠK) získá: Kouče pro ředitele školy (ŠZ) – 40 hodin podpory. Mentora pro 2 vybrané pedagogy – 25 hodin pro každého z nich. Příplatek pro pedagoga, který bude garantem zavádění komplexní podpory ve vaší škole/ŠZ (tzv. školní garant implementace APIV). Služby odborných poradců (školní psycholog, speciální pedagog, metodik pro ŠPZ, metodik DVPP apod.) – celkem 48 hodin podpory. Kurz pro vedení školy (ŠZ) určený řediteli a jeho zástupci, který proběhne ve skupině 10 vybraných vedoucích pracovníků škol (ŠZ) z kraje – celkem 40 hodin vzdělávání. Kurzy zaměřené na konkrétní potřeby školy (ŠZ) v oblasti oborově předmětové, diagnostické, sociálních vztahů, komunikace apod. – celkem 24 hodin vzdělávání. Kurz základní přípravy zaměřený na praktické informace z oblasti společného vzdělávání – celkem 40 hodin vzdělávání. Bezplatnou autoevaluaci inkluzivních procesů ve škole (ŠZ). Možnost odborných stáží v rámci Krajské sítě spolupracujících škol.

8 Krajská síť spolupracujících škol
2) Spolupracující školy s vybranou podporou – 12 škol a ŠZ v kraji (MŠ, ZŠ/ZUŠ, SŠ, VOŠ a školská zařízení pro zájmové vzdělávání – VČ, ŠD a ŠK) získá: Kurz pro vedení školy určený řediteli a jeho zástupci, který proběhne ve skupině 10 vybraných vedoucích pracovníků škol z kraje – celkem 40 hodin podpory. Kurz základní přípravy zaměřený na praktické informace z oblasti inkluzivního vzdělávání – celkem 40 hodin vzdělávání. Bezplatnou autoevaluaci inkluzivních procesů ve vaší škole. Možnost odborných stáží v rámci Krajské sítě spolupracujících škol.

9 APIV B a školy (ŠZ) Financování asistentů pedagoga,
Co APIV B přinese školám? Co APIV B školám nepřinese? Mentorské a koučovací služby, stáže, spolupráce se školními garanty implementace APIV, poradenství, konzultace, další vzdělávání pedagogických pracovníků (včetně vedení). Financování asistentů pedagoga, financování školních pomůcek.

10 Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B"

Podobné prezentace


Reklamy Google