Projektové plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKOVÉ PROCESY A JEJICH SPOLEHLIVOST
Advertisements

Dynamické systémy.
Projektové řízení Modul č.1.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Rezervy v projektu Zpracovaly: Hanka Drabinová Iva Pachtová.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Řídící struktury.
Efektivnost řídící práce
Síťová analýza RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Časové plánování B
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Metoda stochastické povahy z oblasti síťové analýzy.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 8/14.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Historické etapy vývoje managementu
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
SÍŤOVÁ ANALÝZA.
Proces řízení projektu
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
© Ing. V. Šebek, CSc. Plánování a řízení projektů IS SW podpora pro řízení projektů  Základní funkcionalita  MS Project.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Kapitola 7 ČASOVÉ PLÁNOVÁNÍ.
EKONOMICKO MATEMATICKÉ METODY
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Další typy dopravních problémů
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Matematické metody v ekonomice a řízení II 4. Metoda PERT
Racionalizace řídící práce, time management
Metodický aparát logistiky
NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Rozhodovací procesy.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Časová analýza stochastických sítí - PERT
Metoda kritické cesty Metoda kritického řetězce
Organizace a organizování podniku
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Storm: Řízení projektů (CPM)
Projektový management Plánování
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
CPM - Critical Path Method
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
Systémy. Definice systému Systém je množina navzájem souvisejících prvků a vztahů mezi nimi.
Metodika řízení projektů
Ekonomicko-matematické metody č. 11 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní.
NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický OPTIMALIZACE PROCESŮ VÝROBY NÁBYTKU VE SPOLEČNOSTI ARBYD CZ S.R.O. Obhajoba diplomové.
Co je to projekt? Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vysoká škola technická a ekonomická
Průběh stavební zakázky
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Projektové plánování

Projektové řízení "Plánování organizování a řízení úkolů a jejich zdrojů v rámci uceleného projektu za respektování časových, zdrojových a nákladových omezení" - obvykle s cílem dosažení maximálního ekonomického efektu) Dva typy pohledů Manažerský (Co je reálné) Systémově analytický (Co je teoreticky možné) Ad a) Personalistika, teorie organizace Především lidské zdroje (motivace, odpovědnost) Důraz na realizaci projektu Ad b) Operační výzkum, systémová analýza Především exaktní realizace (analýza rezerv, optimalizace využití zdrojů, minimalizace nákladů Důraz na projektovou osnovu

Uplatnění postupů projektového řízení ANO Jedinečné projekty s jasně daným počátkem a koncem (stavebnictví, marketing) Typové projekty s jasně daným počátkem a koncem (výrobní linky, sériová výroba) NE Kontinuální procesy, procesy s velkým podílem operativního řízení (služby, zásobování)

Projekt a jeho komponenty Definice projektu „Projekt je soubor provázaných činností, které je třeba provést k dosažení stanoveného cíle" Činnost např. : Kopání základů domu, Cesta Praha - Brno, Pracovní směna, ale i Zahájení projektu, Odpočinek Zdroj (Resource) Faktor zabezpečující činnost, v průběhu projektu se využívá nebo spotřebovává, např. : Zedník, Řidič, Vedoucí projektu, ale i Osobní automobil, Kancelář nebo písek, PHM

Nástroje projektového řízení Zakladatel - Henry L. Gantt (1861 - 1919) • 1901 - první společnost pro řízení projektů • od řízení lidí k řízení projektů • první postupy - Ganttův diagram, časová osa, lineární diagram Hranově orientované grafy Metoda kritické cesty - CPM (Critical Path Method) Technika hodnocení a kontroly programů - PERT (Program Evaluation and Review Technique) Grafická technika hodnocení a kontroly GERT (Graphical Evaluation and Review Technique) Uzlově orientované grafy Metoda měření potenciálů v sítích - MPM (Metra Potential Method)

Graf = >Dvojice {U,V} U..množina vrcholů U={u1,u2,…,un} V..množina neuspořádaných dvojic prvků {ui,uj} z U .. tj. hrana Graf -konečný x nekonečný -cesta v grafu (posloupnost navazujících hran mezi uzly ui a uj) -souvislý x nesouvislý (resp. spojitý x nespojitý) -orientovaný x neorientovaný -cyklický x acyklický

Síť Síť je graf, který je: spojitý orientovaný acyklický má jeden počáteční a jeden koncový uzel

Časová analýza projektu Metoda CPM Pro hranově orientované grafy, konjunktivě deterministická Výpočet Celkové doby trvání projektu Termínů nejdříve možné a nejpozději přípustné doby realizace uzlů Časových rezerv pro uzly a činnosti Určení kritické cesty

Grafické zobrazení činností Činnost A

Příklad Rekonstrukce výrobního provozu

Postup řešení metodou CPM Tvorba hranově orientovaného grafu Výpočet nejdříve možných počátků činností Výpočet nejpozději přípustných počátků činností Určení kritických činností a kritické cesty Výpočet časových rezerv činností a uzlů

Výpočet časových rezerv nezávislá rezerva činnosti zvláštní rezerva činnosti volná rezerva činnosti celková rezerva činnosti

Řešení

Časová a pravděpodobnostní analýza projektu Metoda PERT Pro hranově orientované grafy, konjunktivě stochastická Výpočet Celkové průměrné doby trvání projektu Průměrných termínů nejdříve možné a nejpozději přípustné doby realizace uzlů Průměrných časových rezerv pro uzly a činnosti Určení pravděpodobné kritické cesty Pravděpodobnosti, že projekt skončí dříve/později než je stanovený čas V jakém čase projekt skončí s danou pravděpodobností

Příklad Rekonstrukce výrobního provozu

Grafické zobrazení uzlů

Postup řešení metodou PERT Tvorba hranově orientovaného grafu Výpočet nejpravděpodobnějších dob trvání činností Časová analýza pravděpodobnostního charakteru (viz CPM) Pravděpodobnostní analýza projektu

PERT – pravděpodobnostní analýza Pravděpodobnost, že projekt skončí do stanoveného času = P(x), kde Interval skutečného konce projektu s požadovanou pravděpodobností resp.