Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly."— Transkript prezentace:

1 IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán

2 IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly splněny požadavky uživatelů V dnešní době se většina středních a velkých podniků bez IS neobejde (jejich vliv a důležitost se zvyšuje). Mít kvalitní IS je velká konkurenční výhoda. Kdo je schopen rychleji a kvalitněji zpracovávat informace. K rozhodování může přispět i tabulkový procesor, nebo možnost pracovat s elektronickou poštou, ale současně existují i nástroje robustnější a daleko účinnější, které se dělí do několika skupin, podle toho, na jaké úrovni se používají.

3

4

5

6

7

8 S YSTÉMY PRO VRCHOLOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU, MODELY EIS Hierarchie IS v podniku: MIS = Manažerské Informační Systémy – IS pro operativní řízení podniku: běžné agendy: účetnictví, sklad, … DSS = Decision Support Systems – systémy pro podporu rozhodování - nástroje určené pro řešení neobvyklých situací (změna strategie, …), jsou postaveny nad podnikovou DB (MIS) a externí datovou základnou (legislativa, normy, …), jejich základem je použití operační a systémové analýzy (systémový přístup, modelové techniky) ES = expertní systémy EIS = Executive Information System – výkonné IS – slouží pro vrcholový management pro rozhodování. Jejich základem jsou různé analytické nástroje, které dokáží použít data podnikové databáze a vyvodit z nich určité závěry v reálném čase – DataMining

9 EIS EIS (Executive Information Systems) jsou aplikace IS/IT účelově orientované potřeby podpory vedení podniků a institucí. Využívají všech dostupných informačních zdrojů vytvářených na nižších úrovních informačního systému, tj. úlohami transakčního charakteru (TPS - Transaction Processing Systems), úlohami pro taktické a operativní řízení (MIS - Management Information Systems) a úlohami pro podporu rozhodování (DSS - Decision Support Systems).

10 Zabezpečují vrchol řídící pyramidy. Jde o efektivní propojení datového potencionálu provozního transakčního systému s řídícími mechanismy organizace a analytickými potřebami jednotlivých složek řízení. Slouží především vrcholovému vedení organizace, které se zajímá více o informace z okolí organizace (technické inovace, trh, banka, politická situace, konkurence apod.). EIS jsou navrhovány tak, aby jednak umožňovaly přístup k externím datům, jednak byly napojeny na informační systém organizace. Ze základních dat operativního charakteru vytváří přísně strukturovaná a vysoce agregovaná data s vysokou vypovídací hodnotou. Z takto agregovaných dat vystupují jejich charakteristické rysy, které může schopný manager přeměnit na informace, jež je možné využít ve prospěch organizace.

11 EIS MAJÍ K DISPOZICI ŘADU FUNKCÍ, KTERÉ JSOU ORIENTOVÁNY NA ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ VRCHOLOVÉHO STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ : plánování v dlouhodobém horizontu, ekonomická analýza celkového hospodaření firmy, hodnocení podnikatelských záměrů, příprava inovačních akcí, formulace strategických projektů metodami projektového řízení, podpora specifikace marketingové strategie firmy, managerské výkaznictví, rozbor situace na trhu apod.

12 Aplikace EIS jsou rovněž rozšiřovány o prostředky Reporting Tools, jejichž úkolem je transformace informací z EIS do prostředí automatizované kanceláře. Tyto systémy jsou charakteristické jednoduchým ovládáním (často intuitivním) a obsahují účinné prostředky pro přehlednou prezentaci dat (grafy, tabulky).


Stáhnout ppt "IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly."

Podobné prezentace


Reklamy Google