Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
(Literární výchova - 7. ročník)
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
zpracovaný v rámci projektu
Osvobozené divadlo II Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české.
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Werich Jiří Voskovec
OSVOBOZENÉ DIVADLO Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Christian Morgenstern
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Osvobozené divadlo 9. ročník.
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): ČESKÉ DRAMA Název sady:Literatura 1. pol. 20. stol. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
& Osvobozené divadlo Semafor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
VY_32_INOVACE_62_Osvobozené divadlo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová Název projektu: Moderní škola Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová   01. 04. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, 513 01 Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0047

dramatická sekce DEVĚTSILU OSVOBOZENÉ DIVADLO dramatická sekce DEVĚTSILU založeno Jindřichem Honzlem a Jiřím Frejkou (režiséři OD) oficiálně v únoru 1926 (působilo už od 1925) 1927 do Osvobozeného divadla přichází Jaroslav Ježek (1906 – 1942) Jiří Voskovec (1905 - 1981) Jan Werich (1905 – 1980) od 1929 v Osvobozeném divadle sami V+W 1932 ostrá politizace her 1938 veškeré ukončení činnosti Osvobozeného divadla (v poslední sezóně název Spoutané divadlo) 1939 V + W + J. Ježek emigrují do USA po válce se vrací 1948 DIVOTVORNÝ HRNEC (evropská premiéra amerického muzikálu) Voskovec se vrací zpět do USA a Werich hraje v divadle a ve filmu (omezeně) a přibírá do dvojice M. Horníčka

dramatická sekce DEVĚTSILU Umělecké besedy na Malé straně OSVOBOZENÉ DIVADLO dramatická sekce DEVĚTSILU nejvýznamnější scéna meziválečného divadla inscenace moderních básní V. Nezvala (Abeceda, Depeše na kolečkách - jako stvořené pro takové divadlo), Baudelaira, Apollinaira a Marinettiho před r. 1929 se hry V+W střídaly s Frejkovými inscenacemi vybírané Nezvalem Osvobozené divadlo mělo scénu v sále Umělecké besedy na Malé straně (zde vystupoval i sám Vítězslav Nezval)

V + W OSVOBOZENÉ DIVADLO POETIKA commedia dell’arte, americká groteska typické předscény (forbíny) – odehrávaly se mezi jednotlivými dějstvími herci V+W = 2 komikové, klauni - postavy nešiků, pitomců, dobrodruhů, tuláků…komunikují s obecenstvem improvizované dialogy, výstupy reagují na současné politické a kulturní dění commedia dell’arte, americká groteska Kombinují slovní a situační humor, využívají přesmyček a novotvarů, prvky z cizích jazyků a také černý humor - parodovat, zesměšňovat, dělat „blbosti“, ale se vkusem a inteligencí. V+W tu vystupují v roli lidových kumpánů, komentují nehumánnost, nešvary, omyly, nesrovnalosti x srovnávání se současnou politickou situací, např. Osel a stín – starořecký námět + varování před nástupem fašismu, nebo Kat a blázen – karikatura politických machinací – děj není důležitý, hlavní je humor, kritika společnosti v každé jejich hře píseň od Jaroslava Ježka (jazzová špička v Evropě ve 20. letech) baletní scéna – vyplňuje čas mezi scénami GIRLS

V + W OSVOBOZENÉ DIVADLO HRY styl revue: 19. dubna 1927 VEST POCKET REVUE – studentské představení, ničím nespoutaná legrace, psina, tvořili tzv. hlínu = legraci, představení s hudbou a zpěvy; směs písniček i scének, které na sebe volně navazovaly, dadaistická hra 1928 SMOKING REVUE Obr. 1

V + W OSVOBOZENÉ DIVADLO dadaistické frašky: GOLEM – píseň „Nikdy nic nikdo nemá“ předscéna: „Naše řeč“ : Prach a Popel spolu nejdříve hovoří francouzsky (potkají se v cizině) a pak zjistí, že jsou Češi; baví se, jak je v Praze dobře a srovnávají ji s jinými městy SEVER PROTI JIHU FATA MORGÁNA GORILA EX MACHINA Obr. 1

V + W OSVOBOZENÉ DIVADLO vrcholné období = politicko-satirické hry: CAESAR 1932 OSEL A STÍN 1933 KAT A BLÁZEN 1934 – výsměch fašismu Blázen jde a šlápne do ho… po jezevčíkovi a zařve „fuj!“ ve chvíli, když jede kolem císař. Kat má blázna popravit, ale nemá s kým hrát kuželky, a tak ho nechá naživu. BALADA Z HADRŮ 1935 o F. Villonovi (Bohouš Záhorský, F. Filipovský, J. Plachta, J. Černý, Ljuba Hermannová – zpívala píseň Život je jen náhoda) RUB A LÍC 1936 TĚŽKÁ BARBORA 1937 PĚST NA OKO 1938 poslední hra – v listopadu 1938 divadlo úředně zavřeno, po Mnichově Obr. 1

Které osobnosti patří do Osvobozeného divadla? otázky a úkoly Které osobnosti patří do Osvobozeného divadla? Co víte o historii této divadelní scény? Charakterizujte poetiku Divadla V + W. Jmenujte hry V + W.

ZDROJE: Obr. 1 - Antidiskotéka Jiřího Černého: Voskovec a Werich « Chrudim Dnes. In: Chrudimdnes.cz [online]. 2011 [cit. 2014-04-01]. Dostupné z: http://chrudimdnes.cz/antidiskoteka-jiriho-cerneho-voskovec-a-werich