Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSVOBOZENÉ DIVADLO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSVOBOZENÉ DIVADLO."— Transkript prezentace:

1 OSVOBOZENÉ DIVADLO

2 POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy tohoto spolku patřili básníci Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval, František Halas a další…

3 AVANTGARDA Osvobozené divadlo můžeme zařadit mezi avantgardní divadla (moderní divadlo, které se snažilo hledat nové obsahy a formy; umělci byli inspirováni exotikou, jazzem, sportem, moderními dopravními prostředky…) Tato divadla byla protipólem tradičních „kamenných“ divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

4 ZAHÁJENÍ ČINNOSTI Osvobozené divadlo zahájilo svou činnost v sezóně 1925/1926, jednalo se o poloprofesionální divadlo Režiséry byli Jindřich Honzl a Jiří Frejka Dvojice Voskovec a Werich se objevuje poprvé roku 1927 – nejprve jako hosté – se hrou Vest Pocket Revue, která měla ohromný úspěch. O hudební doprovod se staral Jaroslav Ježek. Od sezóny 1929/1930 se na prknech Osvobozeného divadla hrály pouze hry této dvojice.

5 Divadelní hry Autoři se v divadelních hrách vysmívají pózám a konvencím Využívají parodie; intelektuální, ale srozumitelný humor, zaměňují slova a hrají si s nimi Improvizace, klauni Inspirace groteskami Herci často vystupují z rolí Forbíny = předscény, kde herci reagují na aktuální problémy a komunikují s publikem. V prvním období tvorby se V+W zaměřili především na parodie a revue textová ukázka ze hry Sever proti Jihu

6 Voskovec – Ježek - Werich

7 2. Období existence Osvobozeného divadla
30. léta 20. století Kritika současné politické situace (hry Osel a stín, Kat a Blázen) Obhajoba demokracie, optimismus, výsměch ustrašenosti, ostré vymezení vůči diktátorským režimům Hry: Balada z hadrů, Těžká Barbora Filmové veselohry: Pudr a Benzín (1931), Hej, rup! (1934)

8 Konec existence Osvobozeného divadla
Po Mnichovské deklaraci (září 1938) ztratilo divadlo koncesi na jeho provozování a tudíž muselo přestat fungovat. Voskovec, Werich i Ježek emigrovali do USA. Po osvobození Československa v květnu 1945 se V +W vrátili, aby obnovili činnost divadla. Avšak politická situace tomuto druhu humoru nepřála a Jiří Voskovec natrvalo odjel do USA. Osvobozené divadlo však má stále řadu fanoušků a některé písně z divadelních her jsou stále populární. Na odkaz Osvobozeného divadla navázali v 60. letech Jiří Suchý a Jiří Šlitr v divadle Semafor.

9 Písně z repertoáru Osvobozeného divadla
Tmavomodrý svět Život je jen náhoda Nebe na zemi Ezop a Brabenec Babička Mary Klobouk ve křoví Tři strážníci Nikdy nic nikdo nemá

10 Jiří Voskovec (1905 – 1981) Byl český herec, spisovatel a textař
Studoval gymnázium v Praze, později ve francouzském Dijonu. Během svého pobytu ve Francii se seznámil s avantgardním divadlem. Od roku 1926 spolupracoval s Janem Werichem a společně psali divadelní hry, ve kterých účinkovali v Osvobozeném divadle. Druhou světovou válku prožil v USA, kam se po roce 1950 natrvalo přestěhoval. Žil v New Yorku a živil se jako herec; vystupoval v představeních na Brodwayi i v řadě filmů. Zemřel v červenci roku 1981 v Kalifornii.

11 Jan Werich (1905 – 1980) Český filmový a divadelní herec, dramatik a scénárista, spisovatel Vystudoval gymnázium v Praze, kde se seznámil se svým budoucím kolegou – Jiřím Voskovcem Během druhé světové války pobýval v USA Po válce se V + W vrátili, sehráli pár představení a poté Voskovec přesídlil zpět do USA. Werich začal spolupracoval s Miroslavem Horníčkem a vytvořili novou komediální dvojici. Objevil se v několika filmech, napsal řadu knih a písňových textů.

12 Jaroslav Ježek (1906 – 1942) Český hudební skladatel, dramaturg a klavírista, autor taneční, divadelní a filmové hudby; inspirován především jazzem a spjat s Osvobozeným divadlem. Narodil se v Praze na Žižkově, vystudoval konzervatoř Od dětství trpěl zdravotními problémy (šedý zákal, během spály skoro ohluchl, nemocné ledviny) Společně s Voskovcem a Werichem emigroval za války do USA, kde na Nový rok roku 1942 zemřel. Na jeho počest je pojmenována pražská hudební konzervatoř, která je zaměřená na populární hudbu.

13 Zdroje: Obrázek Voskovec - Ježek–Werich:
Hudební ukázky: 20 x Jan Werich a dvě navíc, Bonton 1997. Text: Lehár a kol.: Česká literatura od počátku k dnešku. Lidové noviny, Praha 2008.


Stáhnout ppt "OSVOBOZENÉ DIVADLO."

Podobné prezentace


Reklamy Google