Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FIMFÁRUM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FIMFÁRUM."— Transkript prezentace:

1 FIMFÁRUM

2 Obsah Život Jana Wericha Werich a jeho tvorba Pohádky J.Wericha
Fimfárum Královna Koloběžka První O rybáři a jeho ženě Tři veteráni A mnoho dalších

3 Život Jana Wericha Narodil se před více než sto lety – 6. února 1905 v Praze Ve stejném roce vznikl taky školní a vyučovací řád, který nařizoval, že děti školou povinné mohou navštěvovat divadla, kina pouze v doprovodu rodičů, a to jen v případě, že souhlasí třídní učitel!!!

4 Život Jana Wericha jedináček, neměl sourozence rodiče se spolu rozešli
svěřen do péče otce Tatínek pracoval jako nižší úředník v pojišťovně. Jan mu často pomáhal.

5 Život Jana Wericha Ve škole se seznámil s Jiřím Voskovcem
Spolu založili Osvobozené divadlo Jak si Voskovec pamatoval svého kamaráda Wericha: „Já se pamatuju docela přesně na takovýho bledýho chlapečka. Jan byl vždycky strašně bledej. Hrozně bledej a měl takový ouzký voči, modrý.“

6

7 Život Jana Wericha Velice rád četl dobrodružné romány J.Verna a Karla Maye . Gymnázium - hrával s Voskovcem loutkové divadlo. Začali studovat právnickou fakultu, ale studium hned nedokončili, až po několika letech.

8 Život Jana Wericha Jednou uspořádali studentské představení West Pocket Revue, které mělo velký úspěch a stálo za začátkem Osvobozeného divadla. Měli rádi filmování (Pudr a benzin, Svět patří nám) Autoři písni Život je jen náhoda, Ezop a Brabenec, Hej, pane králi, Klobouk ve křoví atd.

9 Život Jana Wericha Přišla válka a jejich divadlo muselo být zavřeno.
Odcestovali do USA. Werich se vrátil a pokračoval v hraní Film Císařův pekař, Pekařův císař, Byl jednou jeden král Spolupracoval s J.Trnkou

10

11 Život Jana Wericha skvělý spisovatel a komik
Sepisoval své postřehy, vzpomínky a citáty. Jan Werich byl člověk s obrovským pokladem lidskosti, ze kterého rozdává moudro i smích. Podle něj jsou pohádky jako řetěz – obepínají svět a spojují lidi odevšad.

12 Jak začal psát pohádky? První z nich O rybáři a jeho ženě navyprávěl na gramofonovou desku pro malého synka výtvarníka Jiřího Trnky jako dárek k Vánocům. Jelikož se pohádka líbila i jeho kamarádům, začal psát další. Bylo mu vytýkáno, že pohádky nejsou jen pro děti.

13 Fimfárum Fimfárum je jen o chlup tenčí než ta nejtenčí rákoska a je to světový unikát. Když jím někdo švihne, tak všechno, co se hýbe, zkamení a nehýbe se to, dokud se nešvihne podruhé.

14 Pohádky Královna Koloběžka První Fimfárum O rybáři a jeho ženě
Tři veteráni A další (Lakomá Barka, Paleček, Tři sestry a jeden prsten, atd.)

15 Použité zdroje WERICH, Jan. Fimfárum. 3. rozš. vyd. Praha : Albatros, s. ISBN  DOLEJŠÍ, Pavel. Školní slovník českých spisovatelů. 1. vyd. Humpolec : Pavel Dolejší, nakladatelství a vydavatelství, s. ISBN 

16 Děkuji za pozornost  Jarmila Havelková


Stáhnout ppt "FIMFÁRUM."

Podobné prezentace


Reklamy Google