Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Populární hudba v letech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Populární hudba v letech"— Transkript prezentace:

1 Populární hudba v letech 1920-1930
VY_32_INOVACE_26_Populární hudba v letech

2 Jazz v České hudbě Jazz je hudba vážná beze zpěvu (u některých výjimek se zpěv objevit může) Hraje se spíše na piáno, saxofon, klarinet a podobně) se u nás poprvé zřejmě objevilo v názvu skladby skladatele Otakara Samka Wentery Jazz. To bylo v roce Nejvýraznější osobností vyrostlou z tohoto jazzového podhoubí však byl Jaroslav Ježek. Jeho Jazz obohatil naši hudbu o zcela nové prvky a inspiroval řadu výtvarníků, básníků, divadelníků či filmařů. Po naivních začátcích a převzatých skladbách začaly vznikat kvalitní české písničky, které se staly zdrojem pro populární hudbu druhé pol. 20. stol.

3 Jaroslav Ježek (25. září 1906 Praha – 1. ledna 1942 New York) byl český hudební skladatel, dirigent, hudební improvizátor, dramaturg a klavírista. Byl autorem taneční, divadelní a filmové hudby ale i vážné hudby. Hudební inspiraci nabral hlavně v jazzu. Mezi jeho nejznámější a zvlášť populární je jeho hudba k divadelním hrám a filmům, která v některých případech téměř zlidověla.

4 Seznam písňové tvorby Jaroslava Ježka
poz. - píseň - interpret - (text) - rok Civilizace – Jan Werich – (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) - Pozn. aj pod názvem Civilisace- David a Goliáš - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Ezop a brabenec - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Klobouk ve křoví - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Mary, babička Mary - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Nebe na zemi - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Nikdy nic nikdo nemá - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) O Španělsku si zpívám - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Potopa - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Prodám srdce - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Půl párku - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Stonožka - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Strojvůdce Příhoda - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Svět patří nám - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Svítá - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Tmavomodrý svět - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Tři strážníci - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Zeměkoule - - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich) Život je jen náhoda - (t:Jiří Voskovec a Jan Werich)

5 Karel Hašler (31. října 1879, Zlíchov – 22. prosince 1941, Mauthausen) byl český písničkář, herec, textař, skladatel, spisovatel, scenárista, dramatik a režisér.

6 Nejznámější písně Karla Hašlera
Hoši od Zborova Kampak na nás, bolševíci? (1919) Po starých zámeckých schodech Pětatřicátníci Ta naše písnička česká Čí je Praha? Naše! Já mám holku od Odkolků Strahováček Podskalák

7 Osvobozené divadlo Byla pražská avantgardní divadelní scéna založená jako divadelní sekce Devětsilu roku 1925 či Počátky souboru, který působil v počátcích Osvobozeného divadla, sahají až do roku Počátky: Divadlo začalo hrát 8. února 1926, kdy byla uvedena obnovená premiéra Moliérovy hry Georges Dandin, přejmenovaná na Cirkus Dandin – tato hra zůstala kritikou nepochopena, a pravděpodobně i proto zůstával počet diváků velmi nízký. Toto první představení proběhlo v režii Jindřicha Honzla Roku 1927 se divadlo přestěhovalo na Malou Stranu, do Umělecké besedy. Zde poprvé vystoupili Jan Werich(1905–1980) a Jiří Voskovec (1905–1981) se svou hrou Vest pocket revue (tj. „revue z kapsičky u vesty“). Téhož roku (1927) tu se svými klavírními improvizacemi vystoupil i Jaroslav Ježek (1906–1942). Ježkovi publikum vybralo náhodně několik slov a on během představení (tzn. během přibližně jedné hodiny) složil text i melodii k nové písničce s použitím daných slov.

8 Jiří Voskovec + Jan Werich
Jan Werich (6. února 1905 Praha – 31. října 1980 Praha) byl český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scenárista, významný představitel meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury, spisovatel. Jiří Voskovec (19. června 1905 Sázava – 4. července 1981 Pearl Blossom, Kalifornie, USA), vlastním jménem Jiří Wachsmann, byl český herec, spisovatel a textař nerozlučně spojený s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem.

9 Hry Osvobozeného divadla
Vest pocket revue - Tu- i cizozemské radovánky o devatenácti obrazech Smoking revue - Vest-pocket o 16 obrazech ...si pořádně zařádit - Komedie o třech dějstvích Gorila ex machina Kostky jsou vrženy Premiéra Skafandr Líčení se odročuje Fata morgana Ostrov Dynamit pochází z něj píseň Tmavomodrý svět Sever proti jihu Don Juan & comp. Leon Clifton (viz Gorila ex machina) Golem Caesar Robin zbojník Svět za mřížemi Osel a stín Slaměný klobouk Kat a blázen Vždy s úsměvem Panoptikum Balada z hadrů Nebe na zemi Rub a líc Panorama Těžká Barbora Pěst na oko

10 Významní představitelé
Jan Werich Jiří Voskovec Jaroslav Ježek Jindřich Honzl Jiří Frejka František Filipovský Václav Trégl Jindřich Plachta Vladimír Šmeral Bohuš Záhorský Blanka Waleská Miloš Nedbal Zdeněk Štěpánek Jan Pivec Emil František Burian Jiřina Štěpničková Robert Brock Joe Jenčík

11 Rozhlas Rozhlas je telekomunikační zařízení pro jednosměrný přenos zvuku na dálku. Cizím slovem, které už ale v češtině značně zdomácnělo, se také rozhlas označuje výrazem rádio. Obvykle jako přenosové médium slouží vysokofrekvenční elektromagnetické (radiové) vlny, ale používají se i metalické linky (rozhlas po drátě, místní rozhlas) a v poslední době se rozhlas šíří i pomocí internetu a vysíláním ze satelitních družic.

12 Rudolf Antonín Dvorský, vlastním jménem Rudolf Antonín,(uměleckým jménem R. A. Dvorský) (24. března 1899 – 2. srpna 1966) byl český hudební skladatel, kapelník, klavírista, zpěvák, herec a nakladatel. V roce 1919 odešel do Prahy a pracoval jako redaktor v hudebním nakladatelství Josef Springer. Souběžně vystupoval v kabaretu Červená sedma. Od roku 1924 měl vlastní hudební pořad v Československém rozhlasu, kde hrál na klavír a zpíval s doprovodem houslisty Františka Cinka a D. Alexe na banjo.

13 KONEC Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2010/2011
Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji pop.hudby v ČSR v letech Způsob použití ve výuce: výuková presentace Upozornění: pro spuštění písní a fotografii musí být počítač připojen k internetu


Stáhnout ppt "Populární hudba v letech"

Podobné prezentace


Reklamy Google