Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2"— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.4. ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH AUTOR MATERIÁLU: PAVEL RŮŽIČKA

2 DRAMA = texty určené na jeviště podstatnou složkou je děj
celý děj a dialogy se odehrávají přímo na jevišti dialog = rozhovor dvou a více postav monolog = hovor jedné osoby

3 DĚLENÍ DRAMATU TRAGEDIE (truchlohra) – končí nešťastně pro hlavního hrdinu, zobrazuje nám konflikt individuální nebo společenský KOMEDIE (veselohra) – humorně a s nadsázkou zobrazuje osudy lidí, na konec vše končí šťastně DRAMA (činohra) – přechod mezi tragedií a komedií. Řeší problém ze současného života.

4 Divadlo Premiéra – první představení hry v divadle
Repríza – opakování hry v divadle, hra se opakuje mnohokrát ( v ND je nejvíce reprízovaná hra – Sluha dvou pánu v hlavní roli s Miroslavem Donutilem) Derniéra – poslední představení hry (hra se již v divadle hraje naposledy)

5 Počátky českých divadel
Rakousko – Uhersko : v českých zemích byla úředním jazykem němčina Češi se hlásili k českému jazyku, kultuře a historii České divadlo mělo probudit v lidech národní cítění 1786 – první české divadlo Bouda

6 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: ČJ Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu se žáci naučí základní terminologii dramatu a budou umět rozdělit divadelní žánry. Zároveň se naučí důležité mezníky v dějinách českého divadla.


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google