Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu - Moderní technologie ve výuce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu - Moderní technologie ve výuce"— Transkript prezentace:

1 Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Název materiálu: OSVOBOZENÉ DIVADLO Číslo: III/

2 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Machanová Věra Období: listopad 2011 – duben 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Umění kolem nás

3 Osvobozené divadlo Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP
Anotace: shrne a upevní si vědomosti z oblasti divadla a lidí kolem něho; vyjmenuje nejznámější české dramatiky a uvede jejich díla; seznámí se s divadlem a s autory divadelních her mezi dvěma světovými válkami Očekávané výstupy: Orientuje se ve vývoji českého dramatu, osobnostech českého divadla a nejznámějších divadel Průřezová témata: osobnostní a sociální výchova Klíčová slova: Osvobozené divadlo, historie a repertoár, osobnosti – V+W, Ježek, forbíny Druh pracovního materiálu: Prezentace Power Point

4 Jan Werich Jiří Voskovec Jaroslav Ježek
Osvobozené divadlo Jan Werich Jiří Voskovec Jaroslav Ježek

5 Historie divadla Roku Umělecká Beseda. Zde poprvé vystoupili Jan Werich a Jiří Voskovec se svou hrou Vest pocket revue (tj. „revue z kapsičky u vesty“) a klavírními improvizacemi vystoupil i Jaroslav Ježek. V+W zavedli tzv. forbíny z německého Vorbühne (předscéna), tj. improvizované dialogy na předscéně - dialogy byly pokaždé jiné, nepřipravované.

6 Divadelní hry politická hra Caesar - upozornili na nebezpečí fašismu
hra Osel a stín – r.1933 – propagovala myšlenky socialismu hra Kat a blázen – r kritika fašismu - stěžovalo si německé velvyslanectví pro urážku hlavy státu –r divadlo zavřeno, V+W nuceni emigrovat do USA (1939)

7 Filmová tvorba V roce 1934 režíroval Mac Frič společně V+W film Hej Rup!. V roce 1937 vznikl film Svět patří nám v režii Mace Friče. Po emigraci Voskovce hrál Jan Werich ve dvojfilmu Císařův pekař a pekařův císař (DVOJROLE)

8 1946–1948 návrat z USA J. Werich a J. Voskovec (J. Ježek zemřel v USA) pokusili obnovit Osvobozené divadlo (hra Divotvorný hrnec) r.1948 – komunistický puč – Voskovec emigruje znovu do USA – divadlo zaniká avantgardní divadlo - navázal J. Werich se svým divadlem s Miroslavem Horníčkem a později i divadlo Semafor.

9 Galerie 1) 2) 3) 4) 5) 6)

10 OSVOBOZENÉ DIVADLO ODKAZY
1) 2) 3) 4) 5) 6)


Stáhnout ppt "Název projektu - Moderní technologie ve výuce"

Podobné prezentace


Reklamy Google