Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_68 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Jaroslav Ježek Anotace: Život a dílo zakladatele české moderní taneční hudby Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Jaroslav Ježek Zakladatel české moderní taneční hudby, skladatel, dramaturg a dirigent Osvobozeného divadla

3 Narodil se v Praze na Žižkově v rodině krejčího.
Měl neradostné dětství. Od narození trpěl šedým zákalem a viděl jen na jedno oko, a to velmi slabě. Po špatně léčeném onemocnění spálou byl nedoslýchavý. Roku 1914 byl umístěn v dětském slepeckém ústavu, kde se naučil slepecké písmo, které mu otevřelo cestu ke vzdělání. Získal základy hudební teorie a naučil se hrát na několik hudebních nástrojů. V osmnácti byl přijat na konzervatoř.

4 Důležitým tvůrčím impulzem byl pro Ježka studijní pobyt v Paříži v letech , kde spatřil opravdové americké černošské jazzmany a vedle toho uslyšel nejvýznamnější skladatele moderní vážné hudby. Ježek se možná mohl stát naším význačným skladatelem avantgardní vážné hudby, nebýt setkání s dvojicí Voskovec & Werich. Pro Osvobozené divadlo napsal řadu písniček, které se svou nápaditou melodií staly základem naší populární hudby.

5 Známý je veselý foxtrot Tři strážníci (1928), jedno z prvních Ježkových blues Tmavomodrý svět (1930), často se hraje rychlý Bugati step (1931), nazvaný podle tehdy módního italského automobilu. Dodnes upoutávají svou komikou písničky Šaty dělaj člověka, parodie na trampskou píseň Babička Mary, k evergreenům se řadí Proč nemohu spát, Život je náhoda či Klobouk ve křoví.

6 Ježek je rovněž autorem hudby k několika filmům, např
Ježek je rovněž autorem hudby k několika filmům, např. Pudr a benzín, Hej,rup, Svět patří nám atd. Na podzim 1938 bylo Osvobozené divadlo uzavřeno a Ježek spolu s V + W odjel v lednu 1939 do Ameriky. Žil v New Yorku, nikdy se s americkým prostředím nesrostl, ztrácel chuť do života a nakonec podlehl chronické ledvinové chorobě.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Jakou pozici zaujímal v Osvobozeném divadle? 2) Stručně popiš skladatelovo dětství. 3) Co můžeme označit jako důležitou inspirační okolnost (impulz)? 4) Vyjmenuj názvy písní, které složil a které se staly populárními.


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google