Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Literatura pro 3. ročník Téma České meziválečné drama Označení DUMU VY_32_INOVACE_138 Jméno autora Eva Máchová Datum vytvoření Anotace Prezentace hlavních scén a autorů. Rozbor ukázky.

2 České meziválečné drama
Osvobozené divadlo E. F. Burian

3 Avantgardní divadlo vychází z kolektivismu, dadaismu a poetismu Osvobozené divadlo D34 – Divadlo E. F. Buriana Oficiální divadlo Tzv. velká divadla: Národní divadlo, Městské divadlo na Vinohradech - hry K. Čapka, F. Šrámka, V. Vančury, V. Nezvala, F. Langra, V. Dyka, A. Jiráska prvky: impresionismu, vitalismu, expresionismu dramata: psychologická, historická (1)

4 divadelní sekce Devětsilu (1926)
počátečním cílem byla kritika společnosti, divadlo bylo silně levicově orientováno později: dadaismus, futurismus, poetismus byla uváděna díla G. Apollinaira, André Bretona, V. Nezvala slavnou autorskou dvojicí Jiří Voskovec a Jan Werich, Jaroslav Ježek 1927 – první hra Vest pocket revue Smoking revue - zavedli tzv. forbíny Caesar Osel a stín - velké problémy s cenzurou, kritika nacismu do Francie, USA po válce: znovuobnovení divadla – poměry ale proti politické satiře po 1948: Werich – Divadlo ABC, Voskovec – emigrace do USA (2)

5 Ukázka: Rub a líc Krev: Jé, to jsou divný konzervy. Takový příruční! Mlíko: Ukažte, to budou ty nový, turistický. To se asi takhle opéká nad ohněm. Krev: (bere mu granát) Půjčte to sem. To se asi musí za tohle zatáhnout. (Zatáhněte za šňůrku a odtrhne ji.) Nic se neotevřelo. Mlíko: Neteče z toho olej? (Přiblíží granát k uchu.) Tam něco syčí! Ta bude asi zkažená. Krev: (Poslouchá,) To ten olej kvasí. (Třepe granátem a znovu naslouchá.) Jé, teďka! (Dává granát Mlíkovi k uchu.) Mlíko: Teď to tam burácí! Je to ale štěstí, že jsme si toho všimli. Vždyť je to zdraví nebezpečné. Krev: Která firma to vyrábí, takový neřád? Mlíko: (čte hodně zblízka nápis na granátu) Krupp-Essen. Aha, essen, k jídlu to je. Krev: Ovšem, Krupp-Essen, jezte kroupy! To bude asi šoulet. Mlíko: (čte dál) Made in Germany - tak to nebude šoulet. (3)

6 Emil František Burian (1904–1959)
ve 30. letech založil divadlo D 34, 35, …, 39 (letopočet konce divadelní sezóny) cíl = přiblížit divákovi náročné hry (Lakomec, Utrpení mladého Werthera) dále uváděl: Dobrý voják Švejk, Žebrácká opera vlastní hry s aktuální problematikou 1941 – zatčen, koncentrační tábor po roce 1948 se již nemohl aktivně zapojit (založil ještě divadlo D 46, ale byl svazován cenzurou) (1)

7 Seznam literatury a pramenů
(1) Sochrová, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2007, s Obrázek: V jámě, soukromé parkoviště.jpg. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: (2) (3) Sochrová, Marie. Čítnaka III. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2000, s Video: Krupp Essen aneb Kroupy Jísti. [online] [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google