Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH JAN WERICH Kde se dnes běžně setkáváme se jménem Jana Wericha?Jana Wericha Role krále v pohádce Byl jednou jeden král. J. Werich geniálně načetl Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? o Jan Werich o Jan Werich (1905, Praha – 1980, Praha) byl český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scénárista, významný představitel meziválečného i poválečného českého divadla, spisovatel. o Spolu s Jiřím Voskovcem a hudebníkem Jaroslavem Ježkem mezi válkamiJiřím Voskovcem Jaroslavem Ježkem spoluvytvářel Osvobozené divadlo.Osvobozené divadlo o Druhou světovou válku musel kvůli svým protinacistickým postojům strávit ve Spojených státech, kde se podílí na protinacistickém rozhlasovém vysílání. o Po válce působí v Divadle ABC (ředitel) a spolupracuje s MiroslavemMiroslavem Horníčkem. o Zahrál si několik filmových i televizních rolí. Je autorem mnoha známých pohádek (Královna koloběžka první, Tři veteráni…). Najdeme je v knize Fimfárum.

3 Jaké si řekneme nové termíny? Jaké si řekneme nové termíny? -Vest pocket revue: první hra Osvobozeného divadla, kterou napsali Jiří Voskovec a Jan Werich. Devatenáct obrazů (částí) revue se střídavě odehrává na scéně a na předscéně. Jde vlastně o honičku, v níž fotografové pronásledují spisovatele a jeho sekretářku po celém světě. Nedílnou součástí revue byla jazzová hudba. -Forbíny: Krátké, improvizované humorné scénky, které sloužily k pobavení diváků v divadle, jakmile se zatáhla opona a měnily kulisy. Autorství forbín je připisováno V+W v Osvobozeném divadle. Později je používal Jan Werich s Miroslavem Horníčkem.Jan Werich s Miroslavem Horníčkem. -Parodie: přetvoření původního obsahu třeba filmu, knihy do směšného charakteru, posměšná obměna obsahu uměleckého díla. Často užívaná Voskovcem a Werichem v Osvobozeném divadle. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

4 Co si řekneme nového? Období osvobozeného divadla: -S-Spolupráce s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem → divadlo založené na: nněmé grotesce, improvizačních scénkách, dialozích, parodii, inspiraci publikem, jazzu a swingu. KK nejznámějším písním z jejich tvorby patří David a Goliáš a ( poslechni si ji a doplň) Život je jen náhoda. VVe svých hrách reagují na společenská témata (Vest pocket revue) a na fašizmus (hra Osel a stín). - Spolu s Jiřím Voskovcem hraje ve filmech Pudr a benzin, Peníze nebo život.

5 Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Období po druhé světové válce:  Po válce se vrací do Československa, pokouší se hrát opět s J. Voskovcem.  Po nástupu komunizmu J. Voskovec emigroval do USA.  J. Werich pracuje v Divadle ABC a od roku 1955 rozvíjí spolupráci s M. Horníčkem (známé forbíny).známé forbíny  Pracuje pro televizi a film: např. role krále v pohádkovém příběhu Byl jednou jedenByl jednou jeden král, dvojrole ve filmu Císařův pekař a Pekařův císař. král  Ke konci svého života podepsal tzv. Antichartu. Podpořil tím komunistický režim.Antichartu

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Vysvětli souvislost pojmů s J. Werichem. Pracuj ve skupině. M. Horníček Osel a stín Divadlo ABC Fimfárum Anticharta fašizmusforbíny Praha Osvobozené divadlo J. Voskovec J. Ježek Vest pocket revue ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Make simple questions for these answers.  J. Werich was born in Prague in 1905.  He likes to work with J. Voskovec.  Together they wrote a lot of dialogues.  They spent World War II in the U.S.  After the war they returned to Czechoslovakia.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Zpětná vazba Do vět doplň správné údaje. Do vět doplň správné údaje. - Jan Werich působil v období mezi světovými válkami v…………….………….……. - Spolu s …………..…… napsali svoji první divadelní hru nazvanou ……………….…….. - Součástí jejich tvorby byly skladby, jejichž autorem byl ………….……….. - Psali také protifašistické hry, např. …………………. - J. Werich prožil 2. světovou válku v ……..………….. - Po válce spolupracoval s ………………….. - Ke konci života podepsal dokument podporující komunistickou kulturu: ……………. Osvobozeném divadle J. VoskovcemVest pocket revue Jaroslav Ježek Osel a stín USA M. Horníčkem Anticharta

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Werich http://www.supraphon.cz/cs/umelci/?item=12


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH."

Podobné prezentace


Reklamy Google