Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu autorská pohádka, informace o životě a tvorbě Jana Wericha, ukázka pohádek Podpora vzdělávání v ZŠ Židlochovice, Tyršova 611 Autor materiálu: Mgr. Petra Karpíšková

2 Autorská pohádka

3 Autorská pohádka umělá pohádka je záměrně psaná pro děti
vystupují v ní nepohádkoví hrdinové (kominík, pilot …) Autoři: Jan Werich, Karel Čapek, bratři Grimmové …

4 Jan Werich s Jiřím Voskovcem založil Osvobozené
divadlo (vzniklo r. 1925) spolupracovali s hudebníkem Jaroslavem Ježkem v listopadu 1938 ukončilo Osvobozené divadlo svou činnost V+W a Jaroslav Ježek emigrovali do USA

5 Dílo Filmy: Peníze nebo život (1932), Hej rup! (1934), Císařův pekař a Pekařův císař (1951), Byl jednou jeden král (1955), Až přijde kocour ( ) Hry: Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Rub a líc, Těžká Barbora, Pěst na oko Sbírka pohádek: Fimfárum

6 Lakomá Barka Doplň do textu slova, která Jan Werich pravděpodobně použil. Jak Barka vypadala? Jaké měla vlastnosti? Vypiš z textu 10 nespisovných slov a nahraď je spisovnými.

7 Úsporná pohádka Přečti si pohádku složenou z jednoslabičných slov a napiš podobný příběh.

8 Literatura Jan Werich. In Wikipedia : the free encyclopedia[online]. St. Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupnéz WWW: < WERICH, Jan. Fimfárum. Praha: Československý spisovatel, s. Osvobozené divadlo. In Wikipedia: thefree encyclopedia[online]. St. Petersburg(Florida): WikipediaFoundation, , last modifiedon [cit ]. Dostupné z WWW: < Obrázky [cit ] .


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu."

Podobné prezentace


Reklamy Google