Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET REVUE DAVID A … V+W BYLI ZA VÁLKY V … PŘEDSCÉNY BYL JEDNOU … KRÁL WERICHOVO DRUHÉ DIVADLO C Í S A Ř Ž I V O T J A N B E N Z I N V E S T G O L I Á Š U S A F O R B Í N Y J E D E N A B C Význam najdi ve slovníku cizích slov.) OSVOBOZENÉ DIVADLO – DIVADELNÍ … (Význam najdi ve slovníku cizích slov.)

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? o Jan Werich spolu s Jiřím Voskovcem a hudebníkem Jaroslavem Ježkem mezi válkami spoluvytvářeli Osvobozené divadlo. o Vest pocket revue: první hra V+W v Osvobozeném divadle. o Forbíny: krátké, improvizované humorné scénky, které sloužily k pobavení diváků v divadle, jakmile se zatáhla opona a měnily kulisy. Autorství forbín je připisováno V+W v Osvobozeném divadle. o Parodie: přetvoření původního obsahu třeba filmu, knihy do směšného charakteru, posměšná obměna obsahu uměleckého díla. Často užívaná Voskovcem a Werichem v Osvobozeném divadle. o Jejich tvorba byla založena na němé grotesce, improvizačních scénkách, dialozích, parodii, inspiraci publikem, jazzu a swingu. dialozích, parodiijazzu a swingu.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Avantgardní divadelní scény Avantgardní divadelní scény Působí mezi sv. válkami, jsou nové, průkopnické, odvážné, nevšední. A vantgardní divadelní scény – Osvobozené divadlo, D-34: nové, moderní, netradiční výrazové prostředky především na jevištním ztvárnění nová témata, na jevišti formou her nově i politika daleko více baletu, zpěvu, hudby do činohry

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jak V+W tvořili: přečti si text (viz příloha) a doplň tři charakteristické znaky jejich společného psaní V+W: schopnost rozumět si beze slov, podobný smysl pro humor společné rozvíjení nápadu absolutní právo veta každého z nich Co V+W tvořili? Přečti si text (viz příloha) a doplň názvy jejich her a jména významných spolupracovníků: JaroslavJežek, Jindřich Honzl Kat a blázen, Caesar, Osel a stín, Balada z hadrů, Rub a líc Vest pocket revue, Smoking revue Práce s textem (přílohou)

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Na základě práce s textem označ pravdivé věty. Na základě práce s textem označ pravdivé věty.  Na počátku třicátých let do her V+W vstupují politická témata.  Ve svých hrách ze 30. let se zaměřovali na kritiku fašizmu, německého nacionalismu.  Všechny hry uvedené V+W byly vždy velmi úspěšné.  Negativní postoj ke hrám V+W měl zejména pravicový tisk.  V polovině třicátých let se Osvobozené divadlo přejmenovalo na Spoutané divadlo.  Po skončení války bylo Osvobozené divadlo úplně obnoveno.  Film Svět patří nám byl natočený podle hry Rub a líc.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Vysvětli souvislost pojmů s Osvobozeným divadlem. Pracuj ve skupině. revue Osel a stín J. Ježek Vest pocket revue Pěst na oko fašizmusforbíny avantgarda jazz, swing Spoutané divadlo J. Honzl pravicový tisk ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Make simple questions for these answers.  Osvobozené divadlo was a Prague avant-garde theatre scene founded in 1926.  Osvobozené divadlo represented an important part of the First Republic cultural scene.  The theatre was officially closed on November 1938.  In 1939 Voskovec, Werich and Ježek emigrated to the USA.  After the war they returned to Czechoslovakia.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: vytvoř věty, které budou obsahovat následující pojmy: Zpětná vazba: vytvoř věty, které budou obsahovat následující pojmy: porozumění beze slovJ. Voskovec Vest pocket revue Jaroslav Ježek Osel a stín rok 1938 Osvobozené divadlo politická témata právo veta Smoking revue společné rozvíjení nápadu autoři - herci

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Werich http://www.supraphon.cz/cs/umelci/?item=12 http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobozen%C3%A9_divadlo


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET."

Podobné prezentace


Reklamy Google