Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ."— Transkript prezentace:

1 Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 22. ledna 2012 Odpilotováno dne 16. února 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Hudba na jevišti Klíčová slova opera, opereta, muzikál, hudební revue

3 Hudba na jevišti Opera Vznikla na počátku 17.století v Itálii (první opery čerpaly náměty z antiky, zpívaly se italsky, až později i v národních jazycích) Staré opery se dělily na různé části (árie, duety, recitativy, předehru, sbory, tance apod.) Novější opery nemají již tak zřetelné dělení Nejznámější autoři oper: Richard Wagner ( – ) Němec, opery dramatické a rušné, vyžadují výpravné scény (Bludný Holanďan, Lohengrin, Tanhauser) Giuseppe Verdi ( – ) Ital, opery méně vážné, „lehčí“, italsky zpěvné (Nabucco, Aida, Rigoletto, Traviata)

4 Hudba na jevišti Opereta Vznikla v 19.století
vedle zpívaných částí i části mluvené lehčí ráz, zábavný děj, mnoho tanců Nejznámější autoři operet: Jacques Offenbach (1819 – 1880) Francouz, často používal tanec kankán (Orfeus v podsvětí) Johann Strauss ml. (1825 – 1899) Rakušan, často používal populární vídeňské valčíky (Netopýr, Cikánský baron) Oskar Nedbal (1874 – 1930) - Český autor operet

5 Hudba na jevišti Muzikál Začaly se psát ve 20.století
Uplatňuje se v nich moderní hudba, moderní výrazový tanec i dnešní moderní náměty Dnes obrovská záplava různých muzikálů Hudební revue Vznik také ve 20.století Střídá se mluvené slovo (zábavné scénky) s tanečními výstupy a písněmi Humorné reakce na potíže společnosti a života lidí U nás vynikalo Osvobozené divadlo – Jiří Voskovec, Jan Werich (herci) a Jaroslav Ježek (hud.skladatel) (např. píseň Stonožka)

6 Hudba na jevišti Odpovězte na otázky: V kterém století vznikla opera jako hudební forma? Jak se odlišovaly staré opery od novějších? Kdo byli nejznámější skladatelé oper? Co o nich víš? Kdy vznikla opereta a jak se liší od opery? Jaké znáš nejznámější autory operet a jakých byli národností? Kdy se začaly objevovat muzikály a hudební revue? Jak se od sebe odlišují? Které divadlo u nás vynikalo v uvádění hudebních revue? Kdo byli protagonisté tohoto divadla?

7 Mgr. Renáta Jehličková 22. ledna 2012 Určeno pro 6.ročník
ANOTACE Výklad Seznámení s hudebními formami uváděnými na jevišti (opera, opereta, muzikál, hudební revue) Seznámení s nejvýznamnějšími autory těchto hudebních forem Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

8 Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google