Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2040.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2040."— Transkript prezentace:

1

2 Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2040

3 Americká opera

4 Američané operu milují. Americké operní domy jsou nejprestižnější na celém světě a zazpívat si v Metropolitní opeře (New York) je snem každého opěrního pěvce. Většina uváděných oper jsou však díla importovaná – tedy opery evropských autorů.

5 Metropolitní opera v New Yourku Metropolitní opera v New Yourku obr.1

6 obr.2

7 obr.3

8 Americká opera je mnohem mladší než většina jejích evropských sester. Je ale i velmi odlišná. Její vývoj probíhal ve dvou větvích. Pokusy o vážnou „velkou operu“ pocházejí z konce 18. a 19. stol. Vzniklá díla však nejsou příliš významná..

9 Vedle této větve tzv. „vážné opery“ se v Americe zrodila ještě větev druhá. Vychází z americké tradice hudebního divadla. Kořeny se dají vysledovat v anglické opeře z popěvků (ballad oper). Ve 20. století nastupuje cestu výpravná broadwayská revue. Její hudební stránka někdy dosahuje pozoruhodné úrovně. V této linii je možné vysledovat počátky dalšího oblíbeného hudebního žánru – muzikálu.

10 Právě v tomto prostředí bere inspiraci bezesporu nejznámější autor americké opery GEORGE GERSHWIN GEORGE GERSHWIN (1898 – 1937) (1898 – 1937) Přinesl do hudby novinku– jazzové prvky zpracovává prostředky využívanými v evropské vážné hudbě. A tento postup získává brzy obrovskou popularitu.

11 Do síně slávy operního světa vstoupil svojí operou PORGY A BESS PORGY A BESS Zpracovává dramatický příběh dvou mladých lidí z černošské vesnice.

12 Opera získala obrovskou popularitu i na evropských jevištích. Její interpretace je však velmi náročná. Proto Gershwinovi dědici rozhodli, že může být provozována pouze na černošských scénách. Proto Gershwinovi dědici rozhodli, že může být provozována pouze na černošských scénách. Je to obrovská škoda. Ale svítá na lepší časy a práva pro uvádění snad budou brzy uvolněna Je to obrovská škoda. Ale svítá na lepší časy a práva pro uvádění snad budou brzy uvolněna Jen jde o to, jak k tématu budou jednotlivá divadla přistupovat. Pro názornost 3 různé přístupy k jedné z nejznámějších árií - SUMMERTIME

13 SummertimeSummertime - v podání jazzové star Elly Fitzgerald

14 SummertimeSummertime – Londýnská produkce Summertime

15 Summertime – operní scéna v Dallasu Summertime

16 Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2040 o o Autor : Renata Smyčková, ZŠ a MŠ Nová, Ústí n. L. o o Období vytvoření výukového materiálu: březen 2012 o o Vzdělávací obor: Člověk a umění o o Anotace: Prezentace určená pro seznámení s americkou operou o o Očekávaný výstup: žák pohovoří o charakteristických znacích, historických specifikách tohoto žánru v USA. Uvědomuje si multikulturnost světa a respektuje zvláštnosti různých národů. o o Jazyk: Čeština

17 Použité zdroje: Wikipedie – otevřená encyklopedie Zdroje obrázků: 1. [cit. 2012-03-01]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Metropolitan_Opera_House_At_Lincoln_Center_2.jpg 2.[cit. 2012-03-01]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Georges_bizet.jpg 3. [cit. 2012-03-01]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Metropolitan_Opera_curtain.jpg 4.[cit. 2012-03-01]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:George_Gershwin_1937.jpg


Stáhnout ppt "Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2040."

Podobné prezentace


Reklamy Google