Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16"— Transkript prezentace:

1 Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 Vznik Osvobozeného divadla
Vznik v polovině 20. let. Divadlo se proslavilo až účinkováním Jiřího Voskovce a Jana Wericha (1927) Společně s nimi vystupoval i hudební skladatel Jaroslav Ježek. Tito herci původně hráli pouze o přestávkách, aby bavili obecenstvo.

3 Sláva stoupá Jan Werich původně vystupuje pod pseudonymem J. W. Rich.
Forbíny (předscény) – improvizované dialogy, zapojeno obecenstvo, vtipně řeší aktuální problémy (hloupost, parodie, politika…). První hra Vest pocket revue (malá kapesní revue) – hra s volným tématem, improvizace, hudba, zpěv, tanec.

4 Na vrcholu slávy Jejich hry řešily současné problémy i problémy obyčejných lidí (nezaměstnanost, sociální nespravedlnost, války, nástup nacismu v Německu – zesměšňovali A. Hitlera = začátkem 2. světové války museli emigrovat do USA. Jejich hry jsou beznadějně vyprodané a stávají se jedním ze symbolů ČSR.

5 Díla 1. Divadelní hry: Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc 2. Filmy: Hej rup!, Pudr a benzin, Peníze nebo život, Svět patří nám, Těžká Barbora, Pěst na oko J. Werich – Císařův pekař, Pekařův císař; pohádková kniha Fimfárum

6 O divadle Jejich prvotní vystoupení – nalíčené obličeje na bílo, převlek klaunů Osvobozené divadlo se mění v divadlo politické. Po válce se vrátil do vlasti pouze Werich. Voskovec zůstává v USA, stává se z něj velmi uznávaný herec. Werich má spory s KSČ, občas jsou jeho hry cenzurovány nebo zakazovány.

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: ČJ Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu pochopí žáci význam tohoto divadla, naučí se jména hlavních představitelů a jejich dílo.


Stáhnout ppt "Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16"

Podobné prezentace


Reklamy Google