Název Náhradní rodinná péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Občanské právo - zásady
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOS dětské vesničky.
Označení DUM Fi - DUM Autor
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
127.1 Náhradní rodinná péče Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.
Název Dopravní výchova - značky
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Náhradní rodinná péče -NRP
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Rodina, náhradní rodinná péče
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Novela zákona o místních poplatcích
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sociální práce s rodinou 9
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Sociální práce s rodinou 8
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Název Náhradní rodinná péče Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum

Metodika Žáci jsou seznámeni s formami náhradní rodinné péče a orientují se v základních pojmech. Procvičení pojmů pomocí pracovního listu. Seznámení s krizovými situacemi v rodině, které mohou nastat. Žáci o nich dokáží hovořit, pojmenovat je. Poučení a procvičení chování ke spolužákům nebo jiným osobám, kterých se krizové situace týkají.

Náhradní rodinná péče Je pro děti bez rodiny (sirotky). Nebo pro děti, které nemohou žít ve své vlastní rodině.

Adopce Je nejvýhodnější typ náhradní rodinné péče. Dospělý přijme cizí dítě za vlastní. Osvojené dítě má stejné postavení jako vlastní dítě. Dělí se na: úplnou a neúplnou individuální a společnou zrušitelnou a nezrušitelnou. adopce

Co si pamatuješ? Co je to náhradní rodinná péče? - Je pro děti bez rodiny (sirotky). - Je pro děti, které nemohou žít ve své vlastní rodině. Co je to adopce? - Dospělý přijme cizí dítě za vlastní.

S.O.S Vesničky Jsou pro děti, které není možno adoptovat. V rodině je jedna teta, která se stará o více dětí. V rodině bývají sourozenci. Děti zůstávají členy svých původních rodin.

Dětský domov Je pro děti od 3 do 18ti let, které musí okamžitě odejít z rodiny na dobu, než rozhodne soud. Je druh školského zařízení pro ústavní výchovu. Z dětského domova lze děti adoptovat.

Co si pamatuješ? Co je to SOS vesnička? Co je to Dětský domov? Je pro děti, které nelze adoptovat. V rodině bývají sourozenci. O děti se stará jedna teta. Co je to Dětský domov? Druh školského zařízení pro ústavní výchovu. Děti lze adoptovat. Pro děti od tří do osmnácti let.

Pěstounská péče Dítě nemá práva biologického potomka (např. nemá nárok na dědictví). Dítě nepřijímá příjmení pěstouna. Končí nejpozději dosažením plnoletosti dítěte. Pěstounem může být pouze fyzická osoba. Pěstouna určí v každém případě soud.

Poručenství Poručníka ustanovuje soud. Většinou se jedná o příbuzné dítěte. Zaniká dosažením plnoletosti dítěte nebo rozhodnutím soudu. „Poručník je zákonným zástupcem dítěte spravujícím jeho majetek, ale při závažných rozhodnutích je povinen se poradit se soudem. Poručník nemá k dítěti vyživovací povinnost a pokud je správa majetku dítěte spojena se značnou námahou, má právo na odměnu. “ Citace: poručník

Opatrovnictví Soud určuje, co smí a co nesmí opatrovník dělat. Zabývá se například správou majetku během řízení o osvojení. Často jím bývá stanoven orgán sociálně právní ochrany dětí. Může být i pro dospělého.

Co si pamatuješ? Co je to pěstounská péče? Dítě nemá práva biologického potomka Dítě nepřijímá příjmení pěstouna. Pěstouna určí v každém případě soud. Končí nejpozději dosažením plnoletosti dítěte.

Co si pamatuješ? Co je to poručenství? Co je to opatrovnictví? Poručníka ustanovuje soud. Většinou se jedná o příbuzné dítěte. Poručník nevychovává dítě, pouze spravuje jeho majetek. Co je to opatrovnictví? Může být i pro dospělého. Určuje soud, často orgán sociálně právní ochrany dětí.

Pracovní list Vysvětli rozdíl mezi adopcí, poručnictvím a pěstounstvím: Jaké znáš druhy adopce?

Co je to opatrovnictví? Co je to SOS vesnička?

Odkazy MATĚJČEK, Zdeněk. Náhradní rodinná péče. Praha : Portál, 1999. 184 s. ISBN 80-7178-304-8. http://www.charita-adopce.cz/databaze.php3 http://www.adopcenablizko.cz/ http://praha.charita.cz/ http://ona.idnes.cz/premyslite-o-adopci-ditete-bude-to-skvele-i-silene-fvt- /vztahy-sex.aspx?c=A061205_095750_ona_vztahy_jup http://www.fod.cz/stranky/adopce/nrp/osvojeni.htm http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/pestounska_pece http://www.mpsv.cz/files/clanky/7296/Pestounska_pece_na_prechodnou_d obu.pdf http://www.adopce.com/informace/zakladni-pojmy/ http://www.rozumacit.cz/nahradni-rodinna-pece http://www.mpsv.cz/cs/7256 Autorem textů a obrázků, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.