Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952
VY_32_INOVACE_Roz_III_19 Náhradní výchova Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavla Rozsypalová

2 Náhradní výchova Ne všechny děti mohou žít ve vlastní rodinách.
Buď o rodiče přišly nebo se o ně z různých důvodu o ně nemohou starat. Proto je v takovém případě potřeba nahradit rodičovskou péči náhradní výchovou.

3 Typy náhradní výchovy

4 Osvojení Tomuto druhu náhradní péče se také říká adopce.
Je vhodné zejména u nejmladších dětí. Noví rodiče přijímají dítě za vlastní. Dítě dostane nový rodný list a příjmení nových rodičů.

5 Pěstounská péče Dítě přichází do rodiny pěstounů, ale jeho příjmení ani příbuzenské vztahy se nemění. Péče je dočasná, zaniká dosažením plnoletosti, ale neznamená to, že by přerušili pěstouni a jejich svěřenci vzájemné vztahy.

6 SOS dětské vesničky Jsou typem pěstounské péče.
Náhradní matky - pěstounky se tu starají o malé skupiny dětí, se kterými žijí v malých domcích. V České republice jsou 3 SOS dětské vesničky: v Karlových Varech – Doubí, v Brně – Medlankách a ve Chvalčově, což je obec ve Zlínském kraji.

7 Ústavní výchovná zařízení
Patří sem kojenecké ústavy a dětské domovy. V kojeneckém ústavu jsou děti do 18 měsíců. Starají se o ně zdravotní sestry. V dětském domově jsou děti do 18 let. O skupiny dětí se zde starají vychovatelky a vychovatelé.

8 Zdroj Obrázků: x OBRÁZKY. Kolekce plně barevných a volně šiřitelných obrázků, fotografií a klipartů. [DVD-ROM]. Hořovice: Terasoft, a.s. Multilicenční verze s autorskými právy obrázků, zakoupená školou v roce 2011. Datum vytvoření: Předmět: Vlastivěda Ročník: čtvrtý Anotace: Prezentace k výkladu na téma Náhradní výchova.


Stáhnout ppt "Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google