Countable and Uncountable Nouns, some, any, a/ an

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Počítatelná a nepočítatelná podstatná jména. Počítatelná podstatná jména  Věci, které se dají spočítat na kusy  Vyjadřujeme počet  Př.: people, books,
Počitatelná podstatná jména
POČITATELNOST PODSTATNÝCH JMEN
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
Second Conditional – tvar a použití
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, OSTRAVA - VÍTKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. DAGMAR ANDRYSOVÁ DATUM: NÁZEV: VY_22_INOVACE_1_2_17.
stručný přehled a závěrečné procvičení
Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_435_Počitatelnost podstatných jmen AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
COUNTABLE and UNCOUNTABLE NOUNS Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_107 ZŠ Jenišovice.
Modal verbs of probability in present and past Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Countability – some, any VY_22_INOVACE_03 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Indefinite pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
So, such, (a) few, (a) little Nominal Subject Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Some, any VY_22_INOVACE_33 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Countability Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ15 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_76 NázevSome and any Téma hodinyUžití some and any ve větách PředmětAnglický.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_427_Zájmena neurčitá a ukazovací AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_51.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: SIMONA ŠTRANCOVÁ, DIS. NÁZEV: VY_32_INOVACE_678_STUPŇOVÁNÍ_PŘÍDAVNÝCH_JMEN_KRÁTKÁ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Množné číslo podstatných jména Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Svobodová. Dostupné z Metodického portálu
Existenční vazba THERE IS / THERE ARE
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_11.
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_AJ.7.A+B.08_countable_and_uncountable_nouns Název: Countable and.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_12 TÉMA:
Zero conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Some/any Zájmenné a příslovečné složeniny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
POČITATELNÁ A NEPOČITATELNÁ PODSTATNÁ JMÉNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Countable and uncountable nouns Číslo vzdělávacího materiálu: AJ1 – 29 Šablona: II/2 Inovace a.
Anotace – Food and drinks
VY_32_Inovace_ Some and any Project 2
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Určitý a neurčitý člen - a/ an, the
First Conditional – tvar a použití
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119_POČITATELNOST Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_20
Quantifiers.
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Podstatná jména počitatelná/nepočitatelná
VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_17Množství.
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
Countable X Uncountable nouns
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_42_uncountable and countable nouns Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
Vloženo: much_many.ppt Začátek. Vloženo: much_many.ppt Začátek.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

Countable and Uncountable Nouns, some, any, a/ an Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména Počitatelná podstatná jména (countable) můžeme počítat, lze u nich určit počet kusů. U nepočitatelných podstatných jmen (uncountable) nelze určit počet kusů, nelze je dát do množného čísla. Nepočitatelná podstatná jména jsou: - látky (milk, water, toothpaste...), - abstraktní věci, myšlenky a nápady (knowledge, love, happiness ...)

Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména Pozor! Tato podstatná jména jsou také nepočitatelná: homework, knowledge, information, news, advice, furniture (nábytek), luggage (zavazadlo), traffic, scenery, pollution, bread, money, hair .... Ve slovníku nalezneme u podstatných jmen zkratky C/U.

Jak počítat nepočitatelná podstatná jména? Při počítání nepočitatelných podstatných jmen používáme jednotky: milk – a bottle/ a litre/ a glass of milk advice – a piece/ a bit of advice homework – a piece of homework Example: dva domácí úkoly - two pieces of homework

?

some - nějaký/nějaká/nějací Some se používá v kladných větách nebo v otázkách, pokud něco nabízíme a očekáváme kladnou odpověď. I would like some apples. Would you like some tea? Po some následuje buď podstatné jméno počitatelné v množném čísle nebo nepočitatelné podstatné jméno.

any - nějaký/žádný/jakýkoliv Any se používá v záporných větách (žádný), v otázkách (nějaký) nebo v kladné věte (v té se any překládá jako jakýkoliv). I don´t want any money. Do you have any new books? I´ll have any meat. Po any následuje podstatné jméno počitatelné v množném čísle, nebo nepočitatelné postatné jméno.

Nepřekládejte slovo nějaký atd. jen slovem some nebo any! a/an - nějaký/žádný Před podstatným jménem v jednotném čísle, pro vyjádření nějaký/nějaká..., stává neurčitý člen. Nepřekládejte slovo nějaký atd. jen slovem some nebo any! Na ulici je nějaké auto - There is a car in the street. Na ulici jsou nějaká auta. - There are some cars in the street.

?

Countable or uncountable? I don't like milk. There isn't any salt. There were a lot of people. His children never attend the church. Policemen were organizing road traffic. His knowledge of the subject was great. The bread my mother prepares is delicious. The exercises in your textbooks are interesting. The region boasts some of the most beautiful countryside in the state.

Match it: a packet of, a piece of, a bowl of, a slice of, a bottle of, a lump of, a tank of, a cup of, a pint of, a can of, a box of, a tube of jewellery/ salad/ wine/ tea/ cheese/ butter/ petrol/ coke/ toothpaste/ cereal/ beer/ sugar

Solution: a packet of butter a piece of jeweller a bowl of salad a slice of cheese a bottle of wine a lump of sugar a tank of petrol a cup of tea a pint of beer a can of coke a box of cereal a tube of toothpaste