Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7."— Transkript prezentace:

1 VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk (Anglický jazyk) Tematický okruh: Gramatika Téma: Gramatické členy I. (Articles I.) Jméno autora: Lenka Voldánová Vytvořeno : Listopad 2011 Metodický popis, (anotace): Žáci si utvoří komplexnější představu o používání gramatických členů v angličtině. Ve cvičení dílčí znalosti procvičují.

2 ARTICLES I. (Gramatické členy I.)

3 Členy jsou krátká gramatická slůvka, která nějak určují či specifikují význam podstatného jména. Existuje člen určitý (definite article) THE, člen neurčitý (indefinite article) A, AN a člen nulový (zero article). Členy slouží především proto, aby se lidé mezi sebou lépe domluvili. V češtině je nemáme, jejich funkci plní zájmena (především „ten“ a „nějaký“).

4 THE A, ZERO in the car in a car cars
Základní vodítko, jaký člen použít, je určit si, zda jde o podstatné jméno konkrétní nebo nekonkrétní. THE A, ZERO in the car in a car cars

5 Pokud je nějaké podstatné jméno konkrétní, znamená to, že myslíme nějakou určitou konkrétní věc a v komunikaci si všichni zúčastnění představují tu stejnou konkrétní věc. Když řeknu „I want THE car!“, myslím tím jediné konkrétní auto, třeba to, které jede právě kolem. Ten, s kým se bavím, ví, o kterém autě je řeč, máme na mysli to samé. Když ale řeknu „I want A car!“, myslím tím auto obecně, jakékoli, ne nějaké konkrétní. Do češtiny bychom první větu přeložili jako „Chci TO auto!“, druhou pak „Chci auto!“.

6 the houses the house the grass
Určitý člen THE můžeme přidat k jakémukoli konkrétnímu podstatnému jménu – – v jednotném čísle, v množném čísle, počitatelnému, nepočitatelnému. the houses the house the grass

7 The new song we heard yesterday was mega.
Určitý člen tedy použijeme před konkrétními podstatnými jmény. Jde o: a) známou věc - všichni v komunikaci víme, o které věci se přesně mluví, The new song we heard yesterday was mega. Ta písnička, co jsme včera slyšeli, byla suprová. b) jediný exemplář - tato věc existuje pouze jedna, víme, o kterou jde, protože je jediná. The sun is shining. Slunce svítí.

8 Pokud je nějaké podstatné jméno nekonkrétní, obecné, musíme rozlišit, zda jde o počitatelné nebo nepočitatelné. Rozlišit podstatná jména podle počitatelnosti již umíme. Pojďme si to zopakovat .

9 Say if these nouns are countable or uncountable.
people children soup danger wine bottle of wine water cheese girl apple luck flowers love

10 to be continued  Použité odkazy: http://indianblogworld
... to be continued  Použité odkazy: Good bye


Stáhnout ppt "VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7."

Podobné prezentace


Reklamy Google