Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podstatná jména počitatelná/nepočitatelná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podstatná jména počitatelná/nepočitatelná"— Transkript prezentace:

1 Podstatná jména počitatelná/nepočitatelná
Vyjádření množství Zpracovala: Ing. Alice Javoříková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Countable nouns Podstatná jména počitatelná jsou především jména osob, zvířat, rostlin a věcí, která lze užít s číslovkou, členem určitým i neurčitým nebo bez členu. Mají jednotné i množné číslo. Např. friend, dog, rose, chair; a friend, the friend, two friends etc.

3 Uncountable nouns Podstatná jména nepočitatelná zahrnují jména látková, abstrakta a jazyky. Užívají se většinou bez členu, nelze je užít s číslovkou a obvykle se neužívají v množném čísle (pokud se vyskytují v množném čísle, mají jiný význam).

4 Uncountable nouns Látková jména mohou mít určitý člen, v tom případě označují jeden druh látky nebo její část: The coffee is good. Káva je dobrá (káva, kterou právě piju). Míru množství je potřeba vyjádřit pomocí počitatelného výrazu (a cup, a piece, a bar, a kilo, a bottle etc.). Např. water, tea, love, work, Czech, French; a glass of water, two cups of tea, lot of work etc. glass (sklo) – glasses (brýle), paper (papír) – papers (noviny), chocolate (čokoláda) – chocolates (čokoládové bonbóny)

5 Vyjádření množství V závislosti na tom, zda je podstatné jméno počitatelné nebo nepočitatelné, se užívá příslušných výrazů pro vyjádření množství. „mnoho“ = „much, many, lots of, a lot of“ „málo“ = „little, few“

6 Vyjádření množství Poznámka:
Zdroj: Vlastní Poznámka: MUCH + nepočitatelná v záporné větě a otázce, dále po „too, so, very u slovesa“ MANY + počitatelná v záporné větě a otázce, dále po „too“ A LOT OF, LOTS OF + obojí v kladné větě LITTLE + nepočitatelná, užijeme-li se členem neurčitým A LITTLE = trochu FEW + počitatelná, užijeme-li se členem neurčitým A FEW = několik

7 Procvičování Z následujících podstatných jmen vyber nepočitatelná love
money oil girl meat crown water shop potato family horse beer

8 Procvičování much many little few Spoj výrazy trocha mléka málo přátel
mnoho peněz několik studentů mnoho dětí málo vína a little a few milk friends money students children wine

9 Procvičování Přelož Je v Praze mnoho obchodů?
Are there many shops in Prague? Petr koupil mnoho knih. Peter bought a lot of books. Známe tam několik lidí. We know a few people there. V lednici je trocha mléka. There is a little milk in the fridge. Příliš mnoho lidí pije alkohol. Too many people drink alcohol.

10 Zdroje a literatura DUŠKOVÁ, L. Stručná mluvnice angličtiny. 6. vyd. Praha: Academia, ISBN s. 42–45.


Stáhnout ppt "Podstatná jména počitatelná/nepočitatelná"

Podobné prezentace


Reklamy Google