Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO"— Transkript prezentace:

1 Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
a jejich složeniny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SOME Lze přeložit jako: nějaký, některý, několik apod.
SOME nelze použít u počitatelných podstatných jmen v jednotném čísle. Používá se: v kladných oznamovacích větách; ve zdvořilostních otázkách, na které očekáváme kladnou odpověď (Do you want some tea? Předpokl., že chce čaj); ve složeninách (somebody, something atd.).

3 ANY Používá se: v otázkách ve významu nějaký;
v záporných větách ve významu žádný; v oznamovacích kladných větách ve významu jakýkoli, kterýkoli; ve složeninách. Příklad Do you know any foreign language? Znáš nějaký cizí jazyk? I don´t know any foreign language. Neznám žádný cizí jazyk. I can speak any foreign language. Mluvím kterýkoli cizím jazykem.

4 SOME a ANY Používáme, když: přesný počet není znám nebo důležitý;
užíváme je s počitatelnými i nepočitatelnými podst. jmény; často ve spojení s předložkou „OF“ (při výběru z určité skupiny – Some of the apples are red. (Některá z těch jablek jsou červená.)

5 NO Používá se ve smyslu žádný.
Je-li užito ve větě zájmeno NO, sloveso pak zůstává kladné (dodržení pravidla o jediném záporu v anglické větě). Vybíráme-li ze skupiny (žádný z nich) lze užít výrazu NONE OF (them). Příklad Srovnej There is no milk in the fridge. There isn´t any milk in the fridge. V lednici není žádné mléko. V lednici není žádné mléko.

6 Složené tvary Jejich použití se řídí stejnými pravidly jako samotná neurčitá zájmena. V anglických větách se spojují s neurčitkem TO: I have nothing to do. Is there anything to eat?

7 Složené tvary – příklady
I know somebody from London. Znám někoho z Londýna. Do you know anybody from London? Znáš někoho z Londýna? I don´t know anybody from London. Neznám nikoho z Londýna. I know nobody from London.

8 Procvičení Would you like ______ juice? (some, a, many, an)
We want to make apple juice. Have you got _____ apples? (much, an, any, some) Have _____ chocolates. They´re delicious. (much, a, any, some) No, thanks. I am trying to lose _____ weight. (an, a few, some, any) Would you like ______ wine? (some, a, an, many) I can’t buy it. I have _____ money. (some, any, no, a) Is there _____ to eat? I’m hungry. (something, somebody, anything, anybody) Some, any, some, some, some, no, anything.

9 Přelož Znám některé z vás. I know some of you.
Tom někdy navštěvuje svoji babičku. Sometimes Tom visits his Grandma. Nikdo mě nemá rád. Nobody likes me. Je v lednici nějaké mléko? Is there any milk in the fridge? Mohu vám nabídnout čaj? May I offer you some tea?

10 Zdroje a literatura DUŠKOVÁ, Ludmila. Stručná mluvnice angličtiny. Vyd. 6. Praha: Academia, 1991, 304 s. ISBN Some, any, no [online] [cit ]. Dostupné z: < some-vs-any>


Stáhnout ppt "Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO"

Podobné prezentace


Reklamy Google