Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Určitý a neurčitý člen - a/ an, the

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Určitý a neurčitý člen - a/ an, the"— Transkript prezentace:

1 Určitý a neurčitý člen - a/ an, the
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 a/an Neurčitý člen stojí před počitatelným podstatným jménem v jednotném čísle: 1) mluvíme-li o něčem poprvé I had an ice cream and a coffee. The ice cream was great but the coffee was awful. 2) popisujeme-li něco nebo někoho Manheim is a great city. That´s a nice dress. He´s a good-looking young man.

3 the Určitý člen může stát před jednotným i množným číslem, před nepočitatelným i počitatelným podstatným jménem: 1) když je z věty srozumitelné, o jakou věc se jedná Mum´s in the kitchen. (the kitchen in our house) The station is near the park. (there is only one station and one park in our town) 2) jedná-li se o jedinečnou věc na světě the sun, the North Sea, the sky, the moon, the world

4 bez členu Žádný člen nepoužíváme, pokud zevšeobecňujeme nějakou věc, událost atd. I don´t like Mondays. Mark never drinks tea. … English textbooks are too expensive. Porovnej: I like living in … countryside. The countryside near here is very beautiful.

5 ?

6 Look! There is a nice car! - I know, I´ve bought the car!
Použijeme-li nesprávný člen, věta by mohla být nesrozumitelná, nebo by ji mohl dotyčný špatně pochopit. Look! There is a nice car! - I know, I´ve bought the car! Podívej, tam je pěkné auto! - Já vím, koupil jsem si to auto! Look! There is a nice car! - I know, I´ve bought a car! Podívej, tam je pěkné auto! - Já vím, koupil jsem nějaké auto!

7 I´ll see you at the weekend. Uvidíme se o víkendu (nastávajícím).
Použijeme-li nesprávný člen, věta by mohla být nesrozumitelná, nebo by ji mohl dotyčný špatně pochopit. I´ll see you at the weekend. Uvidíme se o víkendu (nastávajícím). I´ll see you at a weekend. Uvidíme se v některém z víkendů.

8 Fill in a/ the if necessary:
Please pass me .... pencil. (jakoukoli tužku) Please pass me .... pencil. (tu, kterou oba vidíme) .....children grow up quickly. (děti všeobecně) ... children I know grow up quickly. (ty, které znám) ....gardens of the Hopkins are beautiful. (jen ty, které patří Hopkinům) .....gardens can be beautiful. (zahrady všeobecně)

9 Solution: Please pass me a pencil. – jakoukoli tužku
Please pass me the pencil. – tu, kterou oba vidíme Children grow up quickly. – děti všeobecně The children I know grow up quickly. – ty, které znám The gardens of the Hopkins are beautiful. – jen ty, které patří Hopkinům Gardens can be beautiful. - zahrady všeobecně

10 Změna významu Některá podstatná jména změní svůj význam, pokud před nimi stojí člen: glass – sklo a glass – sklenice wood – dřevo a wood – les iron – železo an iron – žehlička hair – vlasy a hair – chlup chocolate – čokoláda a chocolate – čokoládový bonbon


Stáhnout ppt "Určitý a neurčitý člen - a/ an, the"

Podobné prezentace


Reklamy Google