Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119_POČITATELNOST Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119_POČITATELNOST Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119_POČITATELNOST Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Mgr. Kateřina Slaninová Průřezové téma Gramatika Tématický celek Anglický jazyk Ročník 1.-2. Datum tvorby , 3.L Datum a místo ověření Druh učebního materiálu PPT PREZENTACE Prezentace vysvětluje základní rozdíly mezi počitatelnými a nepočitatelnými podstatnými jmény. Grafickou názornou formou ukazuje mnoho příkladů, upozorňuje na potíže u podst.jmen, která jsou počitatelná v češtině, ale ne Anotace v angličtině. Zabývá se množstvím, dotýká se tématu much/many – a few/a little pro vyjádření množství. Prezentace je plná obrázků a doplněním jsou interaktivní cvičení na internetu, která zábavnou a edukativní formou procvičují danou tématiku. Klíčová slova Počitatelnost, nepočitatelnost, countable, uncountable nouns Do jedné až dvou vyučovacích hodin. Prezentace je výkladem k tématu pro první ročníky či jako opakování a připomenutí pro druhé ročníky. Doporučujeme upozornit na problematické jevy podstatných jmen, která jsou počitatelná i nepočitatelná, vysvětlit proč tomu tak je. Upozornit na podstatná jména, která Metodický pokyn v češtině jsou počitatelná a v angličtině nejsou. Vysvětlit vyjadřování množství pomocí much/many, a little/a few. V další hodině je možné využít interaktivních cvičení online pro zafixování a důkladné procvičení dané tématiky. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Obrázek: Microsoft office kliparty

3  A countable noun – singular, plural (apple – two apples)
Article a, an, one - In plural – some, any - Many, a few -

4  Neither singular nor plural (water – we can´t count it)
No articles a, an, one - No numbers (ex: three foods) - Some, any - Much, a little -

5 A carton of milk A slice of bread Some tins of … A loaf of bread A kilo of sugar A jar of marmalade

6 A tube of toothpaste A bottle of water A piece of paper Two glasses of milk A bar of chocolate

7 (water, wood, paper, coffee, milk …)
 Látková podst. Jména (water, wood, paper, coffee, milk …) -  Abstraktní (love, hatred, friendship, motherhood, - childhood..) Some special nouns - (advice, information, news)

8 Ex: Can I give you some advice? That´s a wonderful news!
 No a, an, plural Ex: Can I give you some advice? That´s a wonderful news! It goes with: - Piece of, bit of, item of Ex: Can I give you a piece of advice?


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119_POČITATELNOST Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google