Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu."— Transkript prezentace:

1 Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Projekt Smart logistik - moderní výuka logistiky, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Příjemce: Střední odborná škola logistická a střední odborné učiliště Dalovice, Hlavní 114, Dalovice Autor materiálu: Mgr. Martina Fukárková Název materiálu: VY_32_INOVACE_09.18_AJ_Some,any,no Ročník: 2. Vzdělávací oblast / téma: Anglický jazyk-gramatika/ Some, any, no Datum (období) tvorby: Anotace: Materiál je určen pro studenty druhého ročníku mírně pokročilí a slouží k seznámení se s použitím some, any a no a tvoření jejich složenin ve výuce anglického jazyka. Žáci formou prezentace získávají ucelený přehled o tvoření a použití těchto zájmen a jejich složenin v kladných, záporných větách a v otázkách a následně si vše procvičují v doplňujících cvičeních . Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

2 SOME, ANY, NO

3 I´ve got some work at home. Some children like going to school.
několik, trochu, nějaký, některý Používá se jako neurčitý člen u nepočitatelných podstatných jmen a u množného čísla počitatelných podstatných jmen. I´ve got some work at home. Some children like going to school. There is a table and some chairs around the table.

4 He doesn´t have any friends. (=He has no friends). častěji
nějaký – v otázce žádný – v záporu Používá se jako neurčitý člen u nepočitatelných podstatných jmen a u množného čísla počitatelných podstatných jmen v otázce nebo záporu. Do you have any money? He doesn´t have any friends. (=He has no friends) častěji Pouze jeden zápor ve větě!!!!!!!!

5 There are no flowers on the table.
Žádný Používá se pouze v záporu. She has got no money, I have got no car. There are no flowers on the table. (There aren´t any flowers on the table – používá se častěji).

6 Would you like some coffee? Do you want some cake?
EXCEPTION(vyjímka) SOME- lze použít v otázce (nabídka) Would you like some coffee? Do you want some cake? Do you want to have some lunch with us?

7 I drink any tea.( Piji jakýkoliv čaj).
Exception ANY – lze použít i v kladné větě, ale pak mění význam na jakýkoliv, kterýkoliv, veškerý I drink any tea.( Piji jakýkoliv čaj). I like any soups.( Mám rád jakékoliv polévky).

8 Compounds(složeniny)
SOMEBODY- někdo Somebody is watching us. SOMETHING- něco I´m going to buy something for lunch. SOMEWHERE- někde, někam I have lost my keys somewhere.

9 COMPOUNDS ANYBODY|- někdo( v otázce a záporu) Does anybody know that? There wasn´t anybody. Anybody can do it. kdokoliv(v kladné větě) ANYTHING - něco ( v otázce a záporu) Is there anything interesting? I can´t eat anything. He can repair anything. cokoliv, leccos(v kladné větě) ANYWHERE – někde, někam ( v otázce a záporu) Did he leave anywhere yesterday? We aren´t going to go anywhere on holiday this year. We can go anywhere you want. kdekoliv, kamkoliv(v kladné větě)

10 Nobody likes it. (=Anybody doesn´t like it.)
COMPOUNDS NOBODY - nikdo Nobody likes it. (=Anybody doesn´t like it.) NOTHING – nic He knows nothing.(=He doesn´t know anything.) NOWHERE – nikde, nikam I will go nowhere.(=I won´t go anywhere).

11 Would you like ……………coffee? I´m hungry. I ´m going to eat ……………………….
PRACTICING Fill in some, any ,no and their compounds. Would you like ……………coffee? I´m hungry. I ´m going to eat ………………………. I can´t find my keys……………………. Is there …………….interesting on the television? There are …………..apples on the tree. Does ………………..know the answer? He always has ………..money. I don´t understand …………………... …………………..is waiting for you. I like……………kind of soups.

12 SOŠ logistická a SOU Dalovice
Seznam použité literatury a pramenů: OXENDEN, C. New English File, Pre-intermediate Student´s Book, Oxford University Press ISBN PETERS, S. Time To Talk 1, 1. vyd. Praha: Polyglot ISBN COE, N. Oxford Practice Grammar, 5..vyd. Oxrord University Press ISBN Objekty, použité k vytvoření materiálu jsou vlastní originální tvorbou autora. pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain) nebo z databáze SW Smart Notebook. Mgr. Martina Fukárková SOŠ logistická a SOU Dalovice květen 2013


Stáhnout ppt "Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu."

Podobné prezentace


Reklamy Google