Příprava II. etapy EDR Praha - 23.9.2008 Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
VÝCHODISKA A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ „Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší v roce SPE, IRZ a další připravované.
Příprava nové dopravní politiky ČR
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Operační program Životní prostředí
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový zákon o ochraně ovzduší
Operační program životní prostředí
Národní program snižování emisí České republiky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší

Cíle II. etapy Ochrana ovzduší Plnění národních emisních stropů Plnění imisních limitů (kvalita ovzduší)

Hlavní cíle II. etapy EDR Plnění platného imisního limitu pro ochranu zdraví pro PAU (vyjádřený jako benzo(a)pyren) od roku 2012; Plnění platných imisních limitů pro ochranu zdraví pro PM 10 ; Plnění celostátního cíle snížení expozice pro PM 2,5 ; Plnění emisního stropu od roku 2020 pro: –PM 2,5 –NO x –SO 2 –VOC

Dílčí cíle II. etapy EDR Snížení emisí PAU ze sektoru nakládání s palivy; Snížení primárních emisí PM 10 a PM 2,5 z energetických a průmyslových zdrojů; Snížení emisí NO x z energetiky (prekurzory PM 10 a PM 2,5 ); Snížení emisí SO 2 z energetiky; Snížení emisí VOC z používání rozpouštědel.

Návrhy emisních stropů

Plnění imisních limitů

Ochrana ovzduší – současné ekonomické nástroje Stávající ekonomické nástroje – stacionární zdroje Ekologické daně - daň z pevných paliv, z elektřiny a zemního plynu Systém poplatků za znečišťování ovzduší Finanční podpora z Operačního programu Životní prostředí Národní programy Státního fondu životního prostředí ČR

Účinnost stávajících nástrojů (1) Malá účinnost stávajících nástrojů, které v současné podobě nestimulují provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší k dalšímu snižování emisí znečišťujících látek; Administrativní náročnost výběru poplatků za znečišťování ovzduší z menších zdrojů je ve značném nepoměru k jejich efektu (a to nejen environmentálnímu, ale i fiskálnímu)

Účinnost stávajících nástrojů (2) Z provedených sektorových analýz jednoznačně vyplývá, že v oblasti emisí stropových znečišťujících látek je třeba se orientovat na: sektory veřejné i průmyslové energetiky (NO x a SO 2 ); dopravy (NO x ); chemického průmyslu a výroby barev (VOC).

Účinnost stávajících nástrojů (3) Ve vztahu ke zlepšování kvality ovzduší z analýz vyplývá nutnost řešit zejména: administrativně obtížně regulovatelné zdroje znečišťování ovzduší, tj. sektory vytápění domácností (PM 10, PM 2,5, PAU) a dopravy (PM 10, PM 2,5 ), fugitivní emise zejména z nakládání s palivy (PAU), v některých oblastech státu je dominantní z pohledu kvality ovzduší sektor průmyslu (PM 10, PM 2,5 ).

Návrh pro II. etapu EDR – základní rámec Podniky (střední, velké a zvláště velké zdroje) Poplatky za znečišťování ovzduší Odpisy a odpočty Dotace Domácnosti a ostatní malé zdroje Poplatky za znečišťování ovzduší Odpočty Dotace

Poplatky – podniky Zrušení zpoplatnění u většiny znečišťujících látek Ponechání zpoplatnění jen u 4 základních polutantů – SO 2, NO x, PM a VOC Sazby poplatků budou odvozeny od nákladů na zamezení – podpora investic do nízkoemisních technologií

Odpisy a odpočty pro podniky Klíčová je definice environmentální investice ke snížení znečišťujících látek do ovzduší Zdroj, který provede environmentální investici a bude mít potvrzení od autorizované osoby, může využít tzv. odpočet od základu daně nebo zvýhodněnou odpisovou politiku Konkrétní konstrukce závisí na výsledku jednání s MF

Odpočty pro podniky V rámci daně z příjmu právnických osob - nástroj jednorázového a časově omezeného odpočtu od základu daně z příjmu právnických osob Definice environmentální investice k ochraně ovzduší bude součástí novely zákona o ochraně ovzduší. Odpočet hodnoty environmentální investice od základu DPPO bude časově omezený - do konce roku k roku 2020 musí být dosaženo emisních stropů a imisních limitů.

Odpisy pro podniky Možné varianty: přeřazení environmentální investice do jiné odpisové skupiny, tj. zkrácení minimální doby odpisování (např. z 10 let na 5 let); přeřazení environmentální investice do stejného režimu, jaký se v současnosti uplatňuje u čističek odpadních vod pro obce do obyvatel; přeřazení environmentální investice do stejného režimu, jaký se v současnosti uplatňuje u zemědělských strojů a zařízení.

Dotace pro podniky Operační program Životní prostředí

Závěry (1) II. etapa EDR se zaměřuje prioritně na oblast, která činí v ČR v současnosti největší problémy a kde stávající nástroje nejsou ani účinné, ani efektivní. Jedná se o oblast ochrany ovzduší. V připravovaném materiálu je uvažováno použití motivačních nástrojů s cílem podpořit investice do moderních nízkoemisních technologií.

Závěry (2) V návrhu II. etapy EDR se počítá s transformací poplatků za znečišťování ovzduší, MŽP zároveň upouští od návrhu zavedení daně z CO 2. Hlavním důvodem je skutečnost, že se připravuje revize směrnice 2003/96/ES. Revidovaná směrnice má být předložena na podzim roku 2008 a dle předběžných informací by měla být více propojena se systémem EU ETS.

Závěry (3) II. etapa EDR navrhuje podporu podniků provádějících environmentální investice ve formě odpočtů od základu daně z příjmu právnických osob a ve zvýhodněné odpisové politice.

Děkuji za pozornost