ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práce s textem Prezentační techniky
Advertisements

Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_PSYM24960ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
Fonetika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Věty podle postoje mluvčího
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
HudebnÍ KoŘENÍ.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.13
Styl řečnický Marcela Jurková.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Michal Rameš, Martin Pína, Jan Panáček
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN ON, ONA, ONO
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_19_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_17_SLOH_A_KOMUNIKACE.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Druhy vět Věty podle funkce
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
Psaní přímé řeči.
VY_32_ INOVACE_ 03_ ČESKÝ JAZYK 3
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk

MELODIE VĚTY OZNAMOVACÍ – melodie klesavá průběh výšky hlasu při vyslovování věty jednotlivé druhy vět mají různou melodii: VĚTY OZNAMOVACÍ – melodie klesavá VĚTY TÁZACÍ ZJIŠŤOVACÍ – melodie klesavě stoupavá VĚTY TÁZACÍ DOPLŇOVACÍ – melodie stoupavě klesavá nebo mají tónový vrchol na tázacím slově VĚTY ROZKAZOVACÍ a PŘACÍ – nejvyšší tón na počátku nebo před závěrečným klesnutím hlasu VĚTY ZVOLACÍ – na některém místě mají nápadné zvýšení melodie

DŮRAZ zesílený přízvuk na slově, které chceme pro jeho význam vyzvednout v psaném projevu bývá obvykle na konci věty (hlavně ve větách oznamovacích), může však stát i na začátku (pokud se mění postoj mluvčího ke skutečnosti) – důrazové slovo můžeme odlišit typem písma v mluveném projevu na kterékoliv slovo ve větě bez změny slovosledu

PAUZY delší věty rozčleňujeme v projevu na větné úseky (menší zvukové a významové celky) – spojujeme v nich slova, která k sobě patří významem mezi větnými úseky děláme přestávky – pauzy kladení pauz přispívá k větší srozumitelnosti projevu děláme je obvykle tam, kde v písmu klademe čárku, ale může být i tam, kde čárka není

TEMPO rychlost, jakou je projev pronášen závisí na zvyku mluvčího, na obsahu projevu příliš rychlé znesnadňuje porozumění, příliš pomalé unavuje posluchače závažnější projev pronášíme pomalejším tempem a děláme v něm více pauz – pomáhají zvolňovat tempo v delším projevu dbáme na střídání tempa rychlejšího s pomalejším