ODBORNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
MARKETING A MANAGEMENT
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Komenský by se radoval aneb škola hrou
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Opakování k maturitě.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Význam informací v podnikání
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Outsourcing a Facility Management
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Výstupy z učení u ekonomických oborů.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Organizace a organizování podniku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Tržní prostředí.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Personální plán pro podnikatelský plán
Struktura podnikatelského plánu
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Podnikové hospodářství Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma 13: Finanční plánování
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podstata, význam a funkce účetnictví
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Katedra řízení podniku
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ing. Veronika Dostálková MBA
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Digitální učební materiál
Nabízené služby společnosti
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Nabízené služby společnosti
Transkript prezentace:

ODBORNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing ODBORNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Odborně vzdělávací funkce ekonomického vzdělávání Ekonomické vzdělání jako složka odborného vzdělání Funkce ekonomického vzdělání pro ekonomické profese Funkce ekonomického vzdělání pro technické profese Funkce ekonomického vzdělávání pro výkon dělnických profesí Ekonomické vzdělání manažerů

1) Ekonomické vzdělání jako složka odborného vzdělání Profil absolventa školy je vzdělávacím produktem studijního či učebního oboru (63 – 41 – M/004 Obchodní akademie, 78 – 42 – M/02 Ekonomické lyceum) Příprava absolventa k získání kompetencí Občanských (odpovědné jednání v souladu s morálními principy, dodržování zákonů, zájem o politické dění) Klíčových (komunikativní, personální, sociální) Odborných (profesně pracovních, kvalitní výkon ekonomických činností, ekonomické jednání ve směru udržitelného rozvoje a bezpečnosti práce) Odborně ekonomické kompetence (aplikovat při výkonu profese ekonomické poznatky, uplatňovat obchodní přístup ke klientům)

2) Funkce ekonomického vzdělání pro ekonomické profese ►Stupně ekonomických činností Výkonně operativní (psaní obchodních dopisů, likvidace a archivace účetních dokladů) Výkonně odborné (zásobování, účetní práce, odbytové činnosti, financování) Výkonně manažerské (vedoucí účtárny, vedoucí finančního oddělení firmy, ekonomický náměstek ředitele) ►Obsah ekonomických znalostí Práce s výpočetní technikou (práce s programem při vedení účetnictví, řešení ekonomických problémů) Práce s kancelářskou technikou (vyhotovování obchodních písemností, sestavování účetních a statistických výkazů, podávání daňových přiznání)

Podnikatelské úkony (podání žádosti živnostenskému úřadu, registrace u finančního úřadu) Podnikové činnosti (zajišťování majetku a zaměstnanců, provádění hlavních činností firmy) Marketingové činnosti (zkvalitňování produktu firmy, cenová politika, komunikace s odběrateli, propagace firemních aktivit) Manažerské činnosti (organizace firmy, rozhodování, kontrola) Využívání okolí podniku (styk s bankami, s dodavateli, s orgány veřejné správy) Pořizování ekonomických informací (vyhotovování účetních dokladů a jejich evidence v účetnictví) Práce s ekonomickými informacemi (operativními, účetními a statistickými) Vřazení činnosti podniku do národní a světové ekonomiky (úloha státu, ukazatelé úrovně národní ekonomiky, zahraniční obchodní vztahy)

2) Funkce ekonomického vzdělání pro ekonomické profese Rozsah ekonomického vzdělání Šířka ekonomického vzdělání (rozmanitost ekonomických poznatků a okruhů tématiky, konstituování ekonomických předmětů) Hloubka ekonomického vzdělání (podrobnosti poznatků, stupeň jejich zvládnutí požadovaného hospodářskou praxí, diferenciace podle profesí)

3) Funkce ekonomického vzdělání pro technické profese Druhy odborných činností technických pracovníků Ryze technické a provozní (konstrukční a technologická příprava, dopravní a energetický dispečink) Technickoekonomické (zásobování, odbyt, normování výkonu) Ekonomické (analýza nákladů, financování investic a vědeckotechnického rozvoje) Stránky technického rozhodování Technicko technologické (pevnost a pružnost materiálu, statika stavby) Ekologické (čističky odpadů, spalování uhlí v elektrárnách a jejich odsíření) Ekonomické (rentabilita investic, náklady na investiční akci)

Zaměření ekonomických znalostí Zvládnutí základních ekonomických pojmů s porozuměním (podnik, vstupy a výstupy, náklady, výnosy,zisk) Pochopení fungování tržní ekonomiky (trh, zboží, nabídka,poptávka, ceny) Podstata a cíle podnikání (podnikání, podnik, potřeby trhu, dosahování zisku, formy podnikání) Podnikatelské aktivity (zakladatelský plán -podnikatelský a hospodářský, založení živnosti a obchodních společností) Orientace na trhu práce (získávání pracovníků, uzavírání pracovních smluv)

Zvládnutí zaměření podnikových činností (zásobování, investiční činnost, výroba, odbyt) Komplexní pochopení ekonomických stránek činnosti podniku (hospodářský výsledek, daně) Získání informací o ekonomických a sociálních aspektech zaměstnanců (mzdy, daň z příjmů fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění) Znát náležitosti účetních dokladů a dovést je vyhotovovat (příjemka a výdejka materiálu, úkolové lístky) Základní vstup do národní a světové ekonomiky (ukazatelé výkonu národní ekonomiky, zahraniční obchod, globalizace ekonomiky)

4) Funkce ekonomického vzdělávání pro výkon dělnických profesí Stránky řemeslně provozní činnosti Práce s technickou dokumentací (čtení technických výkresů) Ovládání technologických postupů (volba vhodného materiálu a technologického postupu) Obsluha strojů a zařízení (seřízení, vlastní obsluha, ošetřování) Zhotovování (opracování součástek, jejich montáž, povrchová úprava) Dodržování zásad bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci (ochrana proti pracovním úrazům, proti poškozování zdraví, zamezování nemocí z povolání)

Ekonomické stránky řemeslné a provozní činnosti Pochopení významu a účelu práce, její finanční (mzdové) a společenské ohodnocení (postavení výrobků a služeb na trhu, mzdy a odměny za práci, mzdová diferenciace) Posuzování práce pro firmu z hlediska nákladů, výnosů a zisku (snižování nákladů, růst kvality výrobků a tržeb, zisk jako zdroj financování firmy) Hospodárné nakládání s materiálem a energií (spotřební normy, šetření energií všeho druhu) Sociální důsledky činnosti a vliv na životní prostředí (zdravotní a sociální pojištění, recyklace odpadů) Práce se základními doklady s ekonomickým obsahem (žádanka materiálu, výdejka materiálu, pracovní a úkolový lístek, vyhotovení faktury u zákazníka a vydání pokladního příjmového dokladu)

5) Ekonomické vzdělání manažerů Manažerské aktivity Motivace (hmotná a morální zainteresovanost podřízených na práci a aktivitě) Plánování (operativní a strategické plánování firmy) Organizování (vytváření organizačních struktur, článků a schémat) Vedení (demokratické řízení, centralismus řízení) Kontrola (vnitřní, vnější, věcná, finanční) Rozhodování (výběr variant řešení problému)

Ekonomické vzdělání manažerů s odborným vzděláním Manažerů v technicko provozním rozhodování (ekonomické aspekty vlastního rozhodnutí, rozhodování na podkladě ekonomického poradce) Manažerů v ekonomickém rozhodování (finanční plánování, bankovní operace, daňové záležitosti, účetní práce)