Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Úč.1.21 Úvod do účetnictví - úvod Vytvořeno:16. 09. 2013 Ověřeno: 17. 09. 2013Třída:NS 1

2 Úvod do účetnictví - úvod Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Účetnictví Ročník:1. Autor:Ing. Petra Litošová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:účetnictví, majetek, závazky, náklady, výnosy, hospodářský výsledek, hospodaření, důkazní prostředek, rozhodování, řízení Anotace: Materiál je určen k uvedení žáků do předmětu Účetnictví. Vysvětluje, co je účetnictví, jaké poskytuje informace a jaké funkce plní.

3  písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách

4 1.o stavu a pohybu majetku a závazků (stav peněžních prostředků, pohledávky, závazky, majetek – hmotný, nehmotný, finanční) 2.o nákladech, výnosech a s tím související zjištění hospodářského výsledku (prostředky vložené do podnikání, náklady na výrobu, tržby …) za dané časové období

5  poskytuje informace o hospodaření firmy ( zisk x ztráta)  slouží jako důkazní prostředek při vedení sporů (převážně při vedení sporů při uznávání práv ze vztahů mezi věřitelem a dlužníkem)

6  poskytuje informace pro rozhodování a řízení podniku – lze vysledovat informace jak z minulosti, tak současnosti firmy => podklad pro další rozhodování o směrování firmy, investicích, expanzi na nové trhy apod.

7  zjištění informací pro účely daňové – správné stanovení základu daně + daňové povinnosti účetní jednotky (FÚ – kontrola 3 roky po podání DP)  údaje v účetnictví umožňují kontrolu stavu majetku a hospodaření s ním (akciová společnost – odděleno vedení od majitelů)

8  vnější vazby (dodavatelé, odběratelé, zaměstnanci, věřitelé, stát) – finanční účetnictví  vnitřní vazby (procesy uvnitř podniku – výrobní, zásobovací, marketing) – manažerské účetnictví

9 1.Jaké základní informace poskytuje účetnictví?  informace o stavu a pohybu majetku a závazků  o nákladech, výnosech a hospodářském výsledku 2.Jaké funkce plní účetnictví?  poskytuje informace o hospodaření firmy  slouží jako důkazní prostředek  poskytuje informace pro rozhodování a řízení podniku  zjištění pro účely daňové  údaje pro kontrolu stavu majetku a hospodaření s ním

10 3.Jaké vazby má účetní jednotka?  vnější vazby (dodavatelé, odběratelé …)  vnitřní vazby (uvnitř podniku – výroba, odbyt..)

11 Použité zdroje ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2013 – 1. díl pro střední školy a pro veřejnost. 14. vyd. Znojmo: nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko, 2013, ISBN 978-80-87237-58-8. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google