Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Úč.1.34 Základy účetnictví – struktura rozvahy, změny rozvahových položek Vytvořeno:04. 01. 2013 Ověřeno: 07. 01. 2013Třída:NS 1

2 Základy účetnictví – struktura rozvahy, změny rozvahových položek Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Účetnictví Ročník:1. Autor:Ing. Petra Litošová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:rozvaha, aktiva, pasiva, rozvahové položky, hospodářské operace, účetní případ, rozvahová změna Anotace: Materiál je určen k seznámení se strukturou rozvahy. Podrobněji se věnuje změnám rozvahových položek.

3  aktiva se člení na dlouhodobý majetek (hmotný, nehmotný, finanční) a oběžný majetek  pasiva se člení na vlastní a cizí zdroje

4 AktivaROZVAHA k … Pasiva I. Dlouhodobý majetek I. Vlastní zdroje - hmotný - základní kapitál - nehmotný - kapitálové fondy - finanční - hospodářský výsledek II. Oběžný majetekII. Cizí zdroje - zásoby: materiál, zboží, - úvěry výrobky - ostatní závazky: - peněžní prostředky: vůči dodavatelům pokladna, ceniny, BÚ vůči zaměstnancům - pohledávky vůči ost. subjektům (FÚ, OSSZ, ZP)

5 Koloběh majetku:  dlouhodobý majetek si udržuje svoji podobu, používáním se opotřebovává = odpisy  oběžný majetek neustále mění svou formu (koloběh oběžného majetku): 1.nákup materiálu (za hotové nebo na fakturu) 2.výroba (spotřeba materiálu + vznik nákladů) 3.prodej (za hotové nebo na fakturu)

6  hospodářské operace musí být evidovány, tj. zapsány v účetních dokladech (např. nákup materiálu) => jsou podkladem pro zápisy v účetních knihách  hospodářská operace podložená účetním dokladem = ÚČETNÍ PŘÍPAD

7  zachycují se přímo v rozvaze změnou rozvahových stavů (stavy k určitému okamžiku) příslušných aktiv a pasiv  tj. po každém účetním případu se sestaví nová rozvaha

8 1.aktiva i pasiva se zvýšila o stejnou částku (A+, P+) 2.aktiva i pasiva se snížila o stejnou částku (A-, P-) 3.změna jen v rámci aktiv: tj. zvýšení jednoho a zároveň snížení druhého aktiva o stejnou částku (A+, A-) 4.změna jen v rámci pasiv: tj. zvýšení jednoho a zároveň snížení druhého pasiva o stejnou částku (P+, P-)

9 1.každý účetní případ mění rozvahu nejméně ve svou rozvahových položkách, a to o stejnou částku 2.některé účetní případy vyvolávají změny na obou stranách rozvahy (bod 1 a 2 výše uvedené tabulky) 3.některé účetní případy působí v rozvaze změny jen na jedné straně (bod 3 a 4 tabulky) 4.po každém účetním případu trvá rozvahová rovnováha !!!!

10 1.Na co se člení aktiva a pasiva?  aktiva se člení na dlouhodobý majetek (hmotný, nehmotný, finanční) a oběžný majetek  pasiva se člení na vlastní a cizí zdroje 2.Co je účetní případ?  hospodářská operace podložená účetním dokladem

11 3.Jaké jsou 4 typy základních změn v rozvahových položkách?  A+ P+  A- P-  A+ A-  P+ P-

12 Použité zdroje ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2012 – 1. díl pro střední školy a pro veřejnost. 13. vyd. Znojmo: nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko, 2012, ISBN 978-80-87237-47-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google