Autor: Ing.Holenda Jiří

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivity
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
PE – Provozní ekonomie III. CVIČENÍ _________________________________________ KONEC 0. Úvod CVIČENÍ: PE – Provozní ekonomie Mikroekonomie, Časová hodnota.
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Financování stavební zakázky
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_07.
Úvod do podnikových financí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Výkazy pro měření a řízení zisku
4.Kalkulace nákladů.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_03.
Rozpočty.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Kalkulace nákladů.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Oceňování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Jak chápeme kalkulační systém
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Členění nákladů v nákladovém účetnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1182 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulace dělením pomocí poměrových čísel.
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1183 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulace přirážková Jméno autora:Ing. Miroslava.
DUM VY_32_INOVACE_EKO_ 1181 – řešení
Rozpočetnictví a kalkulace
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1181 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulační metody. Prosté dělení Jméno autora:Ing.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1186 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Naklady a jejich členění
Kalkulace - učitel.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Kalkulace úplných a neúplných nákladů
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Pracovní list Kalkulace neúplných nákladů. Příklad 1: Firma vyrábí kabelky –spotřeba materiálu je 415 Kč/ks, mzdy 275 Kč/ks, ostatní variabilní náklady.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
Rozpočetnictví a kalkulace
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
Transkript prezentace:

Autor: Ing.Holenda Jiří Kalkulace Autor: Ing.Holenda Jiří

Podstata kalkulace Dva typy kalkulace – plánová neboli předběžná (rozpočet) a výsledná (účetnictví) Plánová kalkulace je plán nákladů na tzv. kalkulační jednici. Kalkulační jednice je jednotka, v které se daný výrobek či služba prodávají nebo její násobky. Příklad: výrobky- benzín – litr, látka – metr, mouka- kilogram, rohlík – kus, stůl – kus služba – softwarová služba, oprava auta, práce zedníka – zúčtovací hodina + materiál

Podstata kalkulace Výsledná kalkulace – kalkulace sestavená ze skutečných nákladů (účetnictví) a to stejným způsobem jako plánová kalkulace. Tím je zajištěna plná porovnatelnost a lze takto kontrolovat původní záměr (plán).

Kalkulační vzorec

Kalkulační vzorec Obvyklé členění 1. Přímý materiál (veškeré suroviny, ZM, polotovary přecházející do hotového výrobku) 2. Přímé mzdy (mzdy související se zhotovením výrobku, mzdy dělníků) 3. Ostatní přímé náklady (pojistné sociální a zdravotní k přímým mzdám) 4. Výrobní režie (N související s řízením a obsluhou výr. činnosti, spotřeba el. energie) VLASTÍ NÁKLADY VÝROBY 5. Správní režie (jako výr. režie, N na práce výpočetní techniky) VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU 6. Odbytové náklady (N spojené se skladováním, prodejem a expedicí výrobků) ÚPLNÉ VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU 7. Zisk (rozdíl odhadnuté PC a úplných vlastních N výkonu) VÝROBNÍ CENA (bez DPH) 8. Obchodní a odbytové přirážky a srážky PRODEJNÍ CENA (včetně DPH)

Stanovení nákladů na kalkulační jednici Podle způsobu, jak se náklady přiřazují ke kalkulačním jednicím, rozdělujeme náklady na: Přímé nákladů = N, které souvisí s výrobou určitého druhu výrobku (s kalkulační jednicí) - dají se zjistit přímo a přesně - patří sem spotřeba základního materiálu a mzdy výrobních dělníků Nepřímé (režijní) nákladů - typickým znakem je, že jde o společné N vynakládané na zajištění procesu výroby nebo jiné činnosti podniku a jeho správy - nelze určit na kalkulační jednici, musí se rozpočítat

Stanovení nákladů na kalkulační jednici Přímý materiál se stanovuje na kalkulační jednici na základě normy spotřeby materiálu. Např. na výrobu 1 kg mouky je spotřeba 1,1 kg pšenice, která stojí 100 Kč za 100 kg. Přímý materiál = 1,1 * 100/100 = 1,10 Kč/1kg mouky Přímé mzdy se stanoví na kalkulační jednici na základě normy spotřeby práce. Hrubá mzda !!! Např. na výrobu 1 kg mouky je potřeba 1 minuta. Dělník dostává za 1 hodinu 120 Kč. Přímé mzdy = 1 * 120/60 (převod hodinové odměny na minutu)= 2 Kč / 1 kg mouky

Stanovení nákladů na kalkulační jednici Ostatní přímé náklady – odvody na sociální a zdravotní pojištění se zjistí jako platné procento odvodů krát přímé mzdy. Např. 2 * 34%/100 (převod z procent)= 0,68 Kč na 1 kg mouky. Ostatní přímé náklady představují odvod zaměstnavatele , tj. část osobních nákladů nad hrubou mzdu.

Stanovení nákladů na kalkulační jednici Nepřímé náklady –odpisy, mzdy skladníků, vedoucích apod., energie, opravy, přeprava a další. Říkáme ji rovněž náklady režijní. Kalkulace dělením a) prostá - pokud je předmětem činnosti výroba pouze jediného druhu výrobku - rozpočtované režijní N se vydělí plánovaným množstvím výrobků b) pomocí poměrových čísel - pokud se podnik zabývá výrobou několika druhů stejnorodých výrobků, lišících se od sebe např. velikostí, hmotností, pracností,... - zajistí se rozvržení pomocí poměrových čísel - jeden výrobek si zvolíme jako základní, N na ostatní výrobky se pak k němu připočítají

Stanovení nákladů na kalkulační jednici Kalkulace přirážková - při výrobě několika různorodých výrobků - v těchto případech volíme tzv. rozvrhovou základnu - může být buď v peněžním vyjádření (PMz, PMa) nebo v naturální podobě (strojové hodiny) - poměr mezi celkovou částkou rozpočtovaných nepřímých N a zvolenou rozvrhovou základnou se nazývá: a) režijní přirážka - používá se při peněžní rozvrhové základně - stanovuje se v % z rozvrhové základny b) režijní sazba - používá se při naturální rozvrhové základně - vyjadřuje se v peněžní částce na kalkulační jednici

Stanovení nákladů na kalkulační jednici Výpočtu režijní přirážky (plán výroby 40 kg mouky) RP= (Odpisy 80 + režijní mzdy 120 + opravy 40) / (přímé mzdy celkem 80)= 3 (bez jednotky) Režijní sazbu pak vypočteme z RP RS = RP/100 ( procenta) = 3/100 = 0,03% Výpočet režie pro kalkulaci: Režie= Přímé mzdy na výrobek 2 * RP 3= 6 Kč / 1 kg mouky nebo Režie= Př.mzdy na výrobek 2 * RS 0,03%*100= 6 Kč / 1 kg mouky

Stanovení zisku Výše zisku započítaná do kalkulace je důležitým rozhodnutím podnikatele. Může být stanoven buď procentem např. úplných vlastních nákladů (či tzv. zpracovacích nákladů= mzdy, OPN+ režie ) nebo absolutní částkou na kalkulační jednici Např. 1 Kč / 1 kg mouky

Sestavení celkové kalkulace Kalkulační položka Částka Přímý materiál 1,10 Přímé mzdy 2,00 Ostatní přímé náklady 0,64 Přímé náklady celkem 3,74 Režie 6 Úplné vlastní náklady ÚVN =skladová cena 9,74 Zisk 1 Cena bez DPH 10,74