Going to, be about to, will, present continuous - tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Future tenses – budoucí časy
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Present Perfect Continuous Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Second Conditional – tvar a použití
Past Simple, Past Continuous, Past Perfect
Future. Budoucnost můžeme vyjádřit několika způsoby. I will go to bed early today. It is going to rain. I am visiting my grandma on Saturday.
Passive – Present Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Present Simple – tvar a použití Present Continuous – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné.
Future Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Future time clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Modal verbs of probability in present and past Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu.
First Conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Directions – prepositions and verbs Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Zero conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_43.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_433_Vyjadřování budoucnosti AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_17_Vazba „going to“ AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_78 NázevGoing to … Téma hodinyFuture tense PředmětAnglický jazyk Ročník/y/7.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Grammar – Future tense Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová.
Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Past Continuous – tvar a použití
FUTURE - GOING TO, FUTURE - USING PRESENT CONTINUOUS, FUTURE PLANS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
IF / FUTURE TIME CLAUSES. 1)I´ll wait here. You´ll get back. (until) 2)Give me a ring. You´ll hear some news. (when) 3)The TV programme will end. I´ll.
Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění materiálu.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Listening 2 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Time Prepositions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Present Tenses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Budoucí časy Future tenses. Přítomný čas průběhový – pro vyjádření děje, který je naplánovaný Tomorrow I´m going to Grandma. Next week I´m planning to.
Future tense Budoucí čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_19 TÉMA:
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
VY_32_Inovace_ Future simple Project 3
I am going to go shopping. What are you going to do tomorrow?
Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití
Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO
GE - Vyšší kvalita výuky
First Conditional – tvar a použití
Přítomný průběhový čas The present continuous tense
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) GRAMMAR – TEST 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
FUTURE TENSES Vyjádření budoucnosti
Transkript prezentace:

Going to, be about to, will, present continuous - tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

going to - tvar We´re (are) going to watch TV this evening. Are we going to watch TV this evening? - Yes, we are. - No, we aren‘t. We aren‘t (are not) going to watch TV this evening.

going to - tvar Tvar going to se nemění, časuje se jen sloveso to be, které je před going to. She´s (is) going to send the answer. We´re (are) going to listen to music. Významové sloveso se nemění, ale zůstává ve svém základním tvaru. Why is she going to cook the dinner? Where are you going to stay?

going to - použití záměr, odhodlání, plán – tedy takovou budoucnost, která je závislá od vůle, úmyslu podmětu. Do češtiny překládáme - „chci, hodlám, zamýšlím, mám v plánu, chystám se něco udělat”. I´m going to go shopping this afternoon.

going to - použití předpověď - na základě daných okolností (např. z toho, co vidíme před sebou) nebo znalostí dané věci, osoby, situace apod. It´s going to rain, look at those clouds. Thomas is going to win this time. - I know, he´s got a better chance.

to be about to / to be on the point of Pro vyjádření záměru, odhodlání a plánů můžeme také použít vazby: - to be about to + významové sloveso - to be on the point of + ingový tvar We are going to watch TV this evening. We are about to watch TV this evening. We are on the point of watching TV this evening.

?

will - tvar I´ll (will) come tomorrow. Will you come tomorrow? -Yes, I will. -No, I won´t. I won´t come tomorrow. Tvar slovesa will se nemění, rovněž významové sloveso zůstává ve všech osobách stejné.

will - použití Budoucí děj, který jsme se rozhodli vykonat v okamžiku promluvy (momentální rozhodnutí), jako bezprostřední reakci na určitý podnět. I can’t do this homework. - I’ll help you then. It will be fun to give her this card. – Yeah, I´ll buy it.

will - použití Předpověď založenou na úsudku, zkušenostech, odhadu, nikoliv však (na rozdíl od be going to) na konkrétních okolnostech patrných v tuto chvíli. You won’t pass the test. (Usuzuji z toho, že jsi se neučil.) Sliby, hrozby a jiné reakce na vzniklou situaci. I’ll never do it again.

present continuous – tvar a použití I am leaving on Monday. (Odjíždím/odjedu v pondělí.) Can you come and see me tonight? - I can't, I'm playing tennis with Sally. Přítomný průběhový čas používáme také pro vyjádření budoucího děje, který se odehraje v blízké budoucnosti, pro předem domluvené a naplánované děje.

?

Will, be going to, present tense forms Sally: Next month we …1……(go) to Arizona. We ……2………(visit) some friends of Andrew’s. I´m sure it.…3…..(be) a lovely break for us, and the kids are looking forward to it. We ….4…..(take) them to a trip to the Grand Canyon. That is going to be a wonderful experience. The kids ……5..…(do) some whitewater rafting, too. Their school term ……6….(end) on the 6 th, and we ……7….(fly) out on the 7 th. I can’t wait. Jane: What …….. you……8.….(do) at the weekend? It’s my birthday and I ……9..….. (invite) a lot of friends. …………you ……10……(come)? Sally: Yes, I ……11.….. Peter ……12……(go) to the rugby international – England against France in Exeter. The match …….13………. (finish) at about half past four, and the coach ……14…….(leave) Exeter at five. I hope he ……15…. (be) at home before six. Is half past eight all right? Jane: Of course.

Solution: Sally: Next month we are going to Arizona. We are visiting some friends of Andrew’s. I´m sure it will be a lovely break for us, and the kids are looking forward to it. We´re going to take them to a trip to the Grand Canyon. That is going to be a wonderful experience. The kids´re going to do some whitewater rafting, too. Their school term ends on the 6 th, and we´re flying out on the 7 th. I can’t wait. Jane: What are you doing at the weekend? It’s my birthday and I ´m going to invite a lot of friends. Will you come? Sally: Yes, I will. Peter is going to the rugby international – England against France in Exeter. The match finishes at about half past four, and the coach leaves Exeter at five. I hope he will be at home before six. Is half past eight all right? Jane: Of course.