Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 must, needn´t, may, mustn´t must = muset needn´t = nemuset mustn´t = nesmět may = smět

3 must, needn´t, may, mustn´t Po těchto modálních slovesech stává významové sloveso v základním tvaru! She must practise English. She must to practise ….. She must practising …..

4 must, needn´t, mustn´t, may Tato modální slovesa vyjadřují povinnost – must zákaz – mustn´t absenci povinnosti – needn´t svolení - may v přítomnosti a budoucnosti: I must try harder next time (future). We mustn't cheat during tests (present). I needn't study tonight because it's Friday (future). She may smoke at home (present).

5 Write a few things you must, needn´t, may or mustn’t do at home and at school feed your pets prepare breakfast do the homework make your bed go shopping tidy your room chat on the net at night wash the dishes smoke copy in the exams take off my clothes and shoes be late in lessons interrupt when somebody is speaking teach my classmates drink and eat during lessons wear a uniform

6 ?

7 Practise: 1. I haven't got lots of money, I..........waste it. 2. Don't worry Paul, you've got plenty of time, you......hurry. 3. Do you want me to wait for you? No it's OK, you...... wait. 4. What kind of pet do you want to buy? Well, it.......be very sweet with my baby. 5. You....... phone me when you arrive at home but I hope you will. 6. Davis is asleep, you......shout like that. 7. You can tell Fiona what I said but she......tell her mum. 8. My friend gave me a present for mybrother, I........forget to give Him. 9. It surprises me that you....... watch violent films.

8 1. I haven't got lots of money, I mustn´t waste it. 2. Don't worry Paul, you've got plenty of time, you needn´t hurry. 3. Do you want me to wait for you? No it's OK, you needn´t wait. 4. What kind of pet do you want to buy? Well, it must be very sweet with my baby. 5. You needn´t phone me when you arrive at home but I hope you will. 6. Davis is asleep, you mustn´t shout like that. 7. You can tell Fiona what I said but she mustn´t tell her mum. 8. My friend gave me a present for my brother, I mustn´t forget to give him. 9. It surprises me that you may watch violent films. Solution:


Stáhnout ppt "Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google