Rodinné právo II Milana Reichlová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociálně právní ochrana dětí
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Digitální učební materiál
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, VÝKON, MODIFIKACE, ZÁNIK, © Zdeňka Králíčková, 2012.
127.1 Náhradní rodinná péče Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.
Název Náhradní rodinná péče
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Aktuální problémy pěstounské péče z pohledu VOP Mgr. Bc. Hana Zaplatílková, Právník v oddělení rodiny, zdravotnictví a práce.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Sociálně-právní ochrana dětí 25. listopadu 2009
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST
Když vlastní rodina chybí
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Sociální práce s rodinou 9
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Sociální práce s rodinou 8
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Rodinné právo II Milana Reichlová

Obsah 1) vztahy mezi rodiči a dětmi 2) zásahy do nefunkční rodiny 3) kompetence OSPOD 4) výchovná opatření OSPOD 5) zásahy soudů 6) formy náhradní rodinné výchovy

Vztahy mezi rodiči a dětmi

Rodičovská zodpovědnost (souhrn práv a povinností rodičů vůči nezletilým dětem) zahrnuje: péče o dítě právo dítě zastupovat správa jmění dítěte vyživovací povinnost určení jména a příjmení dítěte

Do jakého věku dítětě jsou rodiče jeho zákonnými zástupci ? do 18 let Do jakého věku dítětě mají vůči němu rodiče vyživovací povinnost ? Do doby ukončení řádné a zodpovědné přípravy na budoucí povolání. Věk není zákonem striktně stanoven.

Zásahy do nefunkční rodiny v kompetenci správních orgánů* a soudů ( viz zákon č.359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí ) * odbor sociálních věcí a oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) obecních úřadů obcí s rozšířenou působností ( UH,UB)

Kompetence OSPOD (oddělení sociálně právní ochrany dětí ) poskytování sociálně právního poradenství a pomoci výkon funkce kolizního opatrovníka (v občanskoprávních řízeních týkajících se nezletilých dle ustanovení soudu nebo státního zastupitelství) terénní šetření prostředí, kde dítě žije ( bydliště, škola…) vyhledávání dětí, jejichž rodiče řádně neplní povinnosti rodičovské odpovědnosti podávání návrhů k soudu na nařízení předběžného opatření

Výchovná opatření OSPOD napomenutí rodičů nebo nezletilého, příp. třetích osob pro narušování řádné výchovy nezletilého stanovení dohledu nad výchovou uložení určitých omezení nezletilému

Zásahy soudů nařízení výchovných opatření omezení nebo zbavení rodičovské zodpovědnosti nařízení ústavní výchovy

Formy náhradní rodinné výchovy (rozhoduje výhradně soud) opatrovnictví poručenství pěstounská péče osvojení ( adopce ) ústavní výchova ( kojenecké ústavy, dětské domovy, diagnostické ústavy )

Opatrovnictví v případě střetu zájmů rodičů a dětí, sourozenců, ohrožení majetkových zájmů dítěte apod. práva a povinnosti opatrovníka* pouze v záležitostech, které vymezí soud *FO nebo OSPOD

Poručenství smrt rodičů nebo jejich zbavení rodičovských práv poručník dítě vychovává, zastupuje a spravuje jeho majetek místo rodičů nemá vyživovací povinnost k dítěti

Pěstounská péče ( jen do dovršení zletilosti dítěte) pěstoun pobírá příspěvek státu na úhradu potřeb dítěte a odměnu za práci pěstouna pěstoun je oprávněn rozhodovat o běžných záležitostech dítěte

Osvojení ( adopce ) právně vytvořený rodinný vztah osvojitelé nabývají rodičovská práva a povinnosti v plném rozsahu podmínky: nezletilost osvojence souhlas biolog.rodičů* „vhodnost“osvojitelů

Seznam použitých zdrojů HOLUB, Milan. Zákon o rodině a předpisy souvisící: podle stavu k 1.8.2002. 5. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Linde, 2002, 775 s. ISBN 80-720-1362-9. ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 7., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2006, xviii, 386 s. ISBN 80-717-9500- Dostupné z 3http://www.tyden.cz/obrazek/201206/4fe475f2877e6/crop-219284-4fe47d7e15930-deti-a-rodice.jpg