Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Evropa-jeden ze světadílů
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
MGR. MICHAL OBLOUK KULTURA A JEJÍ PROJEVY. KULTURA slovo latinského původu, colere = pěstovat od 16. století se používá pro označení vybraných lidských.
Digitální učební materiál
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Všechno dělejte bez reptání a bez pochybování, abyste byli bezúhonní a ryzí, Boží děti uprostřed pokolení pokřiveného a zvráceného. V něm sviťte jako hvězdy,
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Česká republika-5 Průmysl
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Číslo v digitálním archivu školy
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ANOTACEPrezentace obsahuje základní informace o internetu, o historii a možnostech prohlížení internetu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Elektromagnetické jevy
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM17 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
 mění svůj tvar, skloňují se nebo časují  názvy osob, zvířat a věcí obr. 1 obr. 2 obr. 3.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
Který živočich do řady nepatří
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Diktatura Občanská výchova.
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jaký je naše tělo Kontrola
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Prezentace je určena pro 3. ročník, předmět český jazyk. Žák se seznámí s přídavnými jmény. Naučí se na ně zeptat a vyhledat ve větě. Obohacuje.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Pořekadlo VY_32_INOVACE_20 Sada 2 Čtení a literární výchova ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
Podstatná jména Výkladová prezentace.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Vy_32_INOVACE_77_Charakteristika
Kolářová, Marková, Pecha 8.B
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČESKÝ JAZYK 4. ROČNÍK VY_32_INOVACE_05_03_tvrdé souhlásky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 021
Slova opačného významu - antonyma
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Základní filozofické otázky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Přirovnání Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Přirovnání Přirovnání je pojmenování na základě srovnání, podobnosti dvou předmětů. Vychází z dlouhodobé zkušenosti člověka s pozorováním okolního světa,kdy si lidé všímali opakujících se vlastností určitých zvířat,věcí a jevů. Na základě podobnosti začali připisovat tyto vlastnosti jiným lidem, věcem,jevům nebo činnostem, se kterými se setkávali, až došlo k jejich ustálení. Ukazují krásu našeho jazyka. Často obsahují slovo jako.  

Přirovnání Přirovnání otevírá široké pole lidské představivosti a činí náš projev mnohem rozmanitější a zajímavější. Některá přirovnání nám svůj vznik ukazují dodnes. V přirovnáních nacházíme způsob života našich předků i znaky prostředí, které člověka obklopovalo a v podstatě stále obklopuje. Často působí přirovnání legračně(je hluchý jako poleno).

Přirovnání Vznik přirovnání často ovlivňoval život na venkově a fantazii se opravdu meze nekladly, pro inspiraci si naši předkové chodili například do říše zvířat, hmyzu…(silný jako kůň, mlsná jako koza, slabý jako komár, ale také pilný jako včelka nebo čilý jako rybička). Některá starší přirovnání mají svůj původ v oblasti náboženství nebo v lidových pohádkách(starý jako Metuzalém, zlý jako čert, mokrý jako hastrman).

Přirovnání Známá přirovnání(vysvětli): Červený jako rak. Chudý jako kostelní myš. Hezká jako obrázek. Chytrý jako liška. Černý jako noc. Bystrý jako rys. Cítí se jako nahý v trní.

Přirovnání Hází sebou jako moucha v pavučině. Chodí jako koza po ledě. Chová se jako slon v porcelánu. Je chytrý jako stádo opic. Je sám jako kůl v plotě. Je to jako by hrách na stěnu házel. Mají se rádi jako pes a kočka. Odříkává to jako když bičem mrská.

Přirovnání K obrázkům doplň přirovnání Pilná jako včelka. Chytrý jako liška.

Přirovnání Hluchý jako poleno. Věrný jako pes.

Přirovnání Otázky: Úkol pro chytré hlavy: 1.Co dělá přirovnání? 2.Jaké slovo se v něm často vyskytuje? 3.Odkud si lidé brali témata k vymýšlení přirovnání? 4.Které přirovnání tě nejlépe vystihuje? Úkol pro chytré hlavy: Vymysli přirovnání.

přirovnání Zápis: -ukazují krásu našeho jazyka -přirovnávají na základě podobnosti dvou předmětů -mají svůj původ na venkově,ve světě zvířat,v náboženství,v lidových pohádkách -vyskytuje se v nich slovo jako -často působí legračně -např:Hluchý jako poleno. Jde mu to jako psovi pastva. Vytahuje se jako starý kšandy.

Přirovnání Prameny: http://rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/427188 http://zs.tatenice.cz/predmety/cesky_jazyk/dok_7/index.php?file http://is.muni.cz/th/257594/ff_b/Spacilova_bakalarska_prace.pdf http://cs.wikipedia .org/wiki/Přirovnání Vše platné k 12.11.2011

Konec